Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1099
EURO
38,1296
IMKB
9.968,000
ALTIN
2.861,200
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Ankara'da Toplu Ulaşıma Zam
Ankara da Toplu Ulaşıma Zam
 
Ankara Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nde (UKOME) bugün alınan kararla tam bilet 9,5 TL'den 15 TL'ye, indirimli bilet de 4 TL'den 7,5 TL'ye yükseldi. Öğrenci abonmanı ise aylık sınırsız 220 TL olarak belirlendi.
 
18.7.2023 - 15:11

Ankara'da toplu ulaşım ücretlerine zam yapıldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden (ABB) yapılan açıklamada, "Başka çaremiz kalmadı" denildi. 

Ankara Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nde (UKOME) bugün alınan kararla tam bilet 9,5 TL'den 15 TL'ye, indirimli bilet de 4 TL'den 7,5 TL'ye yükseldi. Öğrenci abonmanı ise aylık sınırsız 220 TL olarak belirlendi.

Söz konusu zammın ardından ABB'den açıklama yapıldı. Artan maliyetlerden bahsedilen açıklamada, "Sadece son bir hafta içerisinde yapılan akaryakıt zamlarının faturası aylık 300 milyon TL zarara ilave 20 milyon TL olacaktır" ifadesine yer verildi.

ABB'den yapılan açıklama şöyle:

"2023 yılı Ocak-Temmuz ayları arasında asgari ücrete %34 oranında artış yapılmıştır. KDV oranında %2, ÖTV oranında %224, motorin litre fiyatında %40 oranında, bakım-onarım (yedek parça alımı, değişimi vb.) giderlerinde de %40 oranında artış meydana gelmiştir.

EGO Genel Müdürlüğü, kötü ekonomik koşullarda vatandaşların yanında olabilmek adına bilet ücretlerini düşük seviyede tuttuğu için aylık 300 milyon TL zarar etmekte, bu zarar ABB’nin diğer bütçe kalemlerinden karşılanmaktadır. Sadece son bir hafta içerisinde yapılan akaryakıt zamlarının faturası aylık 300 milyon TL zarara ilave 20 milyon TL olacaktır.

Hükümetin düzenlediği mevzuat gereği ücretsiz ve indirimli taşınan yolcuların toplam taşınan yolcu sayısına oranının %41’e ulaşmıştır. Her on yolcudan dördü, ücretsiz veya indirimli seyahat hakkından yararlanmaktadır. Bu durum EGO’nun ve özel halk otobüsü işletmelerinin zararını artırmaktadır.

30 büyükşehir belediyesinin Türkiye geneli ortalama kilometre başı tam bilet ücretinin 0,38 TL, öğrenci bilet ücretinin 0,22 TL olduğu bilinmektedir. Ankara’da ise kilometre başı ücret tarifesinin tam bilette 0,26 TL, öğrenci biletinde 0,13 TL olduğu ve bu ücretlerin Türkiye ortalamasının çok altında kaldığı tespit edilmiştir.

Bu nedenle, toplu taşıma girdi maliyetlerini tamamen vatandaşımıza yansıtmadan ancak kuruluşumuzun ayakta kalmasını sağlayacak şekilde makul bir oranda bilet ücret tarifelerinde artış yapılması zorunlu olmuştur.

UKOME toplantısında alınan yeni karara göre 24 Temmuz 2023 Pazartesi tarihi itibariyle -üzülerek belirtiyoruz ki- tam bilet 15 TL, öğrenci bileti 7.5 TL, öğrenci abonmanı ise aylık sınırsız 220 TL olarak belirlenmiştir. 2019 yılında hayata geçirilen öğrenci tarifemiz halen Türkiye’nin en ucuz aylık öğrenci abonman tarifesidir.

Bu fiyat artışı ile aylık 300 milyon TL olan EGO Genel Müdürlüğü zararının bir kısmının karşılanması mümkün olabilecektir. Geçmiş yıllar göz önünde bulundurulduğunda asgari ücret alan bir vatandaşın bütçesi içinde toplu taşım payı %15.4'lerden göreve geldiğimiz 2019 yılında %7.7’ye düşüş göstermiştir. Yeni artış sonucunda asgari ücret alan bir vatandaşın bütçesi içinde toplu taşımaya ayırdığı pay %6.3 olacaktır."



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Dışişleri, 50 Destek Pesoneli Alacak

Çanakkale Orman Yangınında 3. Gün

Tanyeli'nin Son Hali Yürek Burktu
»  77'lik Ajda'dan Tatil Paylaşımı
»  Cumhuriyet Savcısı'ndan Eşine Şiddet
»  Göçmenler Türk Vatandaşı Sayısını Aştı!
»  Dondurmayı Sosolu Tüketmeyin!
»  Vatandaş ÖTV Şaşkını
»  Kiracıya Yüzde 25 Dayağı!
»  '22 Temmuz'da Kavrulacağız'
»  İhtiyaç Kredi Faizi 20 Yılın Zirvesinde
»  Acun Ilıcalı'dan 4. Kez Evlilik Kararı!
»  Sıfırdan Pahalı 2. El Oto Satışına Fren
»  En Fakir Emekliler Türkiye'de
»  Çaya Bir Ayda İkinci Zam
»  Bakanlıktan Evlilik Kredisi Uyarısı!
»  Bursa'da Ekmek 7.5 TL Oldu
»  Çiğ Süte Yüzde 35 Zam!
»  Türkiye'de ve Dünyada Aşırı Sıcak Alarmı
»  Apple'da Yeni Zamlar Yolda
»  Ünlü Oyuncu Ufuk Özkan'dan Üzen Haber!
»  TOKİ'den 42 İlde Açık Konut Satışı
»  Derin Dondurucuda Ortaya Çıkan Vahşet
»  Menzil Şeyhi Yaşamını Yitirdi
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.