3 YTL 75 kuruşluk geçiş ücreti nedeniyle gişelerde para üstü alma-verme sıkıntısı büyük bir sorun yarattı. Trafik yoğunluğunun aşırı derecede artması üzerine de nakit gişelerden indirim öncesi saatte 500-600 araç geçerken indirim sonrası bu sayı 250-300'e düştü. Danıştay'ın köprü ve otoyol geçiş ücretlerine yapılan zamların geri alınmasına yönelik kararının ardından Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden geçiş ücreti 4 YTL'den 3.75 YTL'ye indirildi. 1 Mayıs'tan itibaren geçerli olan yeni ücret uygulaması nedeniyle, sabah ve akşam saatlerinde yoğun trafik yaşanan köprüde günün her saatinde uzun kuyruklar oluşmaya başladı. 6 KGS, 7 de OGS geçişinin olduğu köprüde 8 nakit gişesindeki kuyruk, kilometrelerce uzadığı için KGS ve OGS gişelerini kullanan araçlar da aynı sıkıntıyı yaşıyor.
Kavga konusu!
Yapı Yol Sen İstanbul Şube Başkanı Nizamettin Orhan, indirim nedeniyle gişeler ve sürücüler arasında sorunlar, kavga ve tartışmalar yaşandığını belirterek, ücretin daha uygun bir miktara çekilmesini istedi. Tüketiciyi Koruma Derneği ve Yapı Yol Sen'in, ücretlerin aşağıya çekilmesi için hukuki girişimde bulunmaya hazırlandığını kaydeden Orhan, 25 kuruş sıkıntısının gişe memurlarını zor durumda bıraktığını ifade etti.
Karayolları 17. Bölge Müdürü Yakup Dost da bankalardan ve hatta piyasadan 25 kuruş topladıklarını belirtti.
'Sorun gişede değil, trafikte'
Köprüden günde yaklaşık 125 bin araç geçtiğini belirten Dost, okullar kapanınca nakit gişesi sayısını 8'den 6'ya düşüreceklerini söyledi.
Orhan, 25 kuruşun zaten yoğun olan sıkışıklığı artırdığını, esas sorunun çevre yollarının yetersizliği ve araç sayısının fazlalığından kaynaklandığını ifade etti. İTÜ Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nadir Yayla'ya göre de sorunun çözümü gişelerden değil, alternatif ulaşım imkânlarının sağlanmasından geçiyor.
Para yetiştirilemiyor
Sıkıntıyı çözmek için Ziraat Bankası'nın köprüdeki şubesi, İstanbul'daki diğer şubelerden toplanan 25 kuruşları gişelere tahsis ediyor. Ancak toplanan 25 kuruşlar bir günlük ihtiyacı bile karşılamıyor. Günde 100-200 bin YTL tutarında 25 kuruş sağlanabilirken, günlük ihtiyaç için yaklaşık 500 bin YTL tutarında 25 kuruş gerekiyor.
(Serhat Oğuz / Milliyet)