Yaklaşık 600 kişinin rüşvet karşılığı prim borçlarının silinip usulsüz şekilde emekli edildiğinin ortaya çıkması ve 1 kişinin tutuklanmasının ardından, devletin 20 milyon YTL zarara uğratıldığı belirlenirken, soruşturma 7 kente kaydırıldı. Rüşvetçilerin paraları borsaya yatırdığı ve hayat kadınlarıyla yediği belirlendi.
Soruşturmada 4 memurun 12 yıllık süre içinde yaklaşık 5 milyon YTL rüşvet aldığı belirtilirken, olayla ilgili tutuklanan Murat Ayyıldız, aldıkları rüşvetin bir kısmını borsada kaybettiklerini söyledi. Rüşvetçi memurların, aldıkları paralarının büyük bölümünü gece kulüpleri ve hayat kadınlarıyla yedikleri ortaya çıktı. Ayrıca usulsüz bir şekilde emekli olan 600 kişi hakkında rüşvet vermek suçundan soruşturma başlatıldı.
Van Cumhuriyet Başsavcılığı, 6 ay önce ‘Bağ-Kur-İl Müdürlüğü’nde yolsuzluk yapılıyor, bazı kişiler usulsüz şekilde emekli ediliyor’ diye elen bir ihbar mektubu ve telefonlar üzerine hareket geçti. Savcılığın talebi üzerine de Bağ-Kur Genel Müdürlüğü’nden gelen iki müfettiş, yaklaşık 6 ay süren inceleme sonunda rüşvet karşılığı yüzlerce kişinin usulsüz şekilde emekli edildiğini ve borcu olan kişilerin de tüm borçlarının ödenmiş gibi gösterildiğini tespit etti.
Müfettişlerin olayı ortayı çıkarmasından sonra durumu Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirdi. Van Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’nden 20 kişilik ekibin gerçekleştirdiği ‘Hayali Emeklilik’ operasyonunda, savcılık izniyle kuruma geçen perşembe günü büyük bir gizlilik içinde baskın düzenleyerek bilgisayar memurlarından Murat Ayyıldız’ı gözaltına alıp, 600 dosya ile bilgisayar kayıtlarına el koydu.
20 MİLYON YTL ZARAR
Gözaltına alınan memur Murat Ayyıldız, geçen cumartesi günü çıkarıldığı Sulh Ceza Mahkemesi’nde ‘Devlet kurumunu dolandırmak’ suçlamasıyla tutuklanıp cezaevine konuldu. Müfettişlerin incelemeleri sürerken, ön rapor isteyen Van Cumhuriyet Başsavcılığı 2 klasör halinde gönderilen belgelerin incelenmesine devam ediliyor. Müfettişlerin savcılığa sunduğu ön raporda, 1994 yılından bu yana bazı kurum memurlarının yaklaşık 600 kişinin rüşvet karşılığı prim borçlarını silip, usulsüz şekilde emekliye ayırdığı belirtildi.
Usulsüz şekilde emekli edilen kişilere sahte fatura düzenlenerek emekli maaşı bağlandığı ve sağlık hizmetlerinden de yararlandırıldığı kaydedildi. Usulsüz bir şekilde prim borçları silinen ve emekli edilen kişilerin sayısının 600 kişi olduğu ve devletin 20 milyon YTL zarara uğratıldığı kaydedildi.
5 BİN YTL GETİR EMEKLİ OL
Van Bağ-Kur’da çalışan memurlar, yapılan taksitlendirmeleri fırsat bilerek, borcu 10 bin YTL ve üstü olan Bağ-Kur’luları, sanal ortamda, kendilerine verilen şifrelerle Genel Müdürlüğün İnternet sayfasına girip, burada gerekli işlemleri yaparak ‘borçlarını yatırdı’ göstererek emekli etti.
İsteyene ‘5 bin YTL getir seni emekli edeyim’ diyen şebeke elemanları, bu parayı getiren 600 kişiye sahte ‘ödendi belgesi’ vererek, müdürlükten sağlık karnesi almalarını sağladı.
Bu kişilere geçen süre içinde her ay düzenli olarak maaşları genel müdürlük tarafından ödenirken, sağlık karneleri vasıtasıyla, her türlü tedavi imkanından faydalanmaları sağlandı.
PARALAR BORSA VE KADINLARA GİTTİ
Şebeke üyeleri 12 yıl boyunca sürdürdükleri bu yolsuzluktan yaklaşık 5 milyon YTL rüşvet alıp, bu parayla lüks bir hayat sürdü. Van Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’nde ve Cumhuriyet Savcılığı’nda ifadesi alınan bilgisayar memuru Murat Ayyıldız, yaptıkları yolsuzluğun tüm detaylarını anlattı.
Paranın bir kısmını borsaya yatırdıklarını ancak, borsada zarar ettiklerini anlatan Ayyıldız, paranın diğer bir kısmını da Ağrı ve Iğdır illerinde harcadıklarını söyledi.
SORUŞTURMA 7 İLE DAHA KAYDIRILDI
Ayyıldız, yaptıkları bu geziler sırasında çeşitli eğlenceler düzenledikleri ve paraların önemli bir kısmını yabancı uyruklu kadınlarla harcadıklarını ifade etti.
Memur, Ayyıldız’ın verdiği ifade doğrultusunda adı gizli tutulan ve şu anda başka illerde görev yapan memurlarda sıkı takibe alınıp, soruşturma Türkiye’nin 7 iline kaydırıldı.
"GENEL MÜDÜRLÜK SESSİZ KALDI" İDDİASI
Van Bağ-Kur İl Müdürlüğü’nde 12 yıl boyunca yapılan usulsüz işlemlere genel müdürlüğün sessiz kaldığı iddia edildi. Bir yetkili, “Genel müdürlük yıllarca tahsil edildi gösterilen paraları hiç istememiş. Van’dan genel müdürlüğe bu süre içinde hiç para gönderilmemiş, Genel müdürlük de bu konu üzerinde hiç bir çalışma yapmamış” dedi.
Öte yandan Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla Van Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin el koyduğu bilgisayar kayıtları ve 600 kişiye ait dosyaların incelenmesine devam ediliyor.
Yapılan incelemelerde, şebeke üyeleri ile birlikte ‘rüşvet vermek’ ile suçlanan 600 kişi hakkında savcılık talimatıyla soruşturma başlatıldı. Dosyalarda ismi geçen 600 kişiden geçen perşembe gününden bu yana 40’ının ifadeleri alındı. Bu arada, Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında Bağ-Kur Genel Müdürlüğü, usulsüz bir şekilde emekli edilen 600 kişinin maaşları ile tüm sağlık giderlerini dondurdu.