Başbakan Yardımcısı Ali Babacan MÜSİAD’ın “Başkanlar Toplantısı”na katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Babacan, bankacılık siteminin kriz süreci ve kriz sonrası dönemde çok iyi bir performans gösterdiğine işaret ederek, Türkiye’nin bugün sermaye yeterliliği konusunda dünyanın en iyileri arasında olduğunu vurguladı. Bankaların bilançosundaki tahsili geçmiş alacakların hızla düştüğünü belirten Babacan, “2009’da yüzde 5.3’e kadar çıkmıştı bu oran şimdi bakıyoruz yüzde 2.7’ye kadar geriledi. Bankaların alacaklarının sadece yüzde 2.7’si gününde ödeme yapmış durumda. Bu batmış anlamında değil, 90 gün içinde ödenmemiş takip için kenara konulan rakamlar” dedi.
-ÇEKLERİN YÜZDE 97’Sİ GÜNÜNDE ÖDENİYOR-
Aynı durumun çeklerde de görüldüğüne işaret eden Babacan, “Merkez Bankası’nda takasa girip karşılıksız olan çek oranı krizin en şiddetli döneminde yüzde 10’a kadar çıkmıştı. 2011 boyunca yüzde 3’ler civarında seyretti. Mesela 100 TL’lik çek geliyorsa her gece bunun yüzde 3’ü karşılıksız çıkmıştı. Bu hiç ödenmediği anlamına gelmiyor, sorulduğu anda karşılığı yok anlamına geliyor. Çeklerin ilk gece yüzde 97’si gününde ödeniyor. Buda piyasalarda çarkların döndüğü anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.
-HAPİS CEZASI KAVRAMI KALKIYOR-
Çeklerle ilgili yeni bir düzenleme yapıldığı dile getiren Babacan, “Adalet Bakanlığı bu düzenlemeyi TBMM’ne gönderiyor. Artık bu hapis cezası kavramı kalkıyor. Çek ödenmediği zaman hapis cezası yerine 10 yıllık bir çek kullanma yasağı geliyor” dedi.
-TBB POZİTİF SİCİL UYGULAMASINA BAŞLAYACAK-
Bunu yanı sıra bu aydan itibaren Türkiye Bankalar Birliği’nin pozitif sicil uygulamasına başlayacağını duyuran Babacan, “Şu anda sadece sicil dediğimizde negatif sicil var. Tüm iş hayatı boyunca eğer tek bir çeki ödemediyse Merkez Bankası’nın kayıtlarında sadece onlar gözüküyor. Belki adam bin tane senet, çek ödedi. Biz bu yasa ile bu risk takibini Merkez Bankası’ndan aldık artık TBB’ye verdik. TBB’nde hem pozitif hem negatif kredi sicili artık tutuluyor. Bu veriler toparlandıktan ve bilgi işlem sistemi de devreye girdikten sonra, çek yazacak kişi ‘beni TBB’den sor’ diyecek. Kendisiyle ilgili bilgileri sorması içinde yazılı bir onay verilecek. O kişinin onayı olmadan o bilgi kimseyle paylaşılmayacak. TBB’den sorulduğu zaman bu adam 15 yıldır çek vermiş çek ödemiş bunlar görülecek. Mesela 857 çekin 855 tanesi ödemiş. Artısıyla eksisiyle olan kredi sicili çek alıp vermede piyasa mekanizmalarıyla dengelerin getirecek en önemli uygulama olacak. Gelişmiş bütün ekonomilerde sistem böyle yürüyor” şeklinde konuştu.
-VATANDAŞLARIN ÖDEME ALIŞKANLIKLARI DA KAYIT ALTINA ALINACAK-
TBB’deki merkeze çok daha geniş bir yetki verdiklerini söyleyen Babacan, “Merkez gidip anlaşmalar yapacak. Örneğin Turkcell’le, Vodafon’la, Avea, gaz dağıtım şirketleri, elektrik dağıtım şirketleriyle anlaşmalar yapacak. Böylece tüm vatandaşların ödeme alışkanlıklarıyla ilgili pek çok veri orada birikecek. Tek telefon faturasını düzgün ödeyen oradan görülecek. Böylece herkes kendi kredi tarihini ne kadar temiz tutarsa ona göre ileride rahat borçlanma, rahat çek yazma imkanına sahip olacak. Türkiye’deki özel sektörün kendi iç kredilendirme, borç alacak meseleleri açısından gerçekten devrim niteliğinde önemli bir adım olacak” ifadelerini kullandı.
-TÜRKİYE 16 AB ÜLKESİNDEN DAHA EMNİYETLİ GÖZÜKÜYOR-
Dış göstergelere bakıldığında Avrupa Birliği’ndeki (AB) 16 ülkeden Türkiye’nin daha emniyetli göründüğünü vurgulayan Babacan, “Dikkatinizi çekerim Türkiye’nin yabancı para cinsinden borçlanırkenki risk göstergesi olmasına rağmen Euro bölgesi için kendi paraları cinsinden, yani sıkıştıklarında basıp onlar ödeyebilirler. Ama bizim öyle bir yansımız yok, bizim Merkez Bankamız Euro basamıyor. Türkiye’nin risk göstergeleri Euro bölgesindeki ülkelerin altında” dedi. (ANKA/