Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
IMKB
9.777,000
ALTIN
2.918,510
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BABACAN: NEWYORK'TA ÜÇLÜ ZİRVE OLACAK
BABACAN: NEWYORK TA ÜÇLÜ ZİRVE OLACAK
 
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Ermenistan ziyaretini NTV’ye değerlendirdi. Babacan Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanlarıyla New York’ta biraraya geleceğini söyledi.
 
10.9.2008 - 18:45
Dışişleri Bakanı Babacan, Ermenistan’da sorunun çözümü için güçlü bir irade olduğunu söyledi. Babacan, Ermenistan-Azerbaycan ilişkisiyle ilgili olarak da Ermeni tarafının üçlü görüşme için hazır olduğunu belirtti. Türkiye’nin Dağlık Karabağ sorunu konusunda adım atabileceğini ifade eden Babacan, Ermenistan’la diplomatik ilişkilerin artacağını da söyledi. Babacan Ermenistan-Azerbaycan ilişkisiyle ilgili olarak da “Ermeni tarafı üçlü görüşme için hazır” dedi.
Dışişleri Bakanı Ali Babacan NTV Ankara Temsilcisi Murat Akgün’ün sorularını yanıtladı.

Babacan Cumhurbaşkanı Gül’ün Ermenistan ziyareti sonrası hızlanan Türkiye-Ermenistan görüşme trafiğini değerlendirdi:

“Dağlık Karabağ meselesi bizim için önemli bir mesele. 1915 olayları meselesi de önemli bir mesele. Orada bir soykırım iddiası var, bizim şiddetle reddettiğimiz. Bir komisyon kuralım diyoruz bu konuda. Sayın Sarkisyan bu konuya sıcak baktığını belirttiği için o eşik aşılmış durumda.
Ermenistan Türkiye meselelerini ikili açıdan çözmek mümkün değil. Burada Ermenistan-Azerbaycan ilişkisi önemli. Azerbaycan seçimleri sonrasında bir hızlanma olabilir. Cumhurbaşkanımızın bugünkü Bakü ziyaretinde Ermenistan-Azerbaycan ilişkileri de gündeme gelecek. Azerbaycan’ın bakışı da önemli.

ÜÇLÜ GÖRÜŞME OLABİLİR

Üç ülkenin Dışişleri bakanları New York’taki BM toplantısının ardından bir araya geleceğiz. Ermeni Bakan kabul etti, burada Azeri meslektaşımın da onayını alacağız.”
Babacan, Cumhurbaşkanı Gül’ün de New York’a gideceği ve cumhurbaşkanları düzeyinde görüşme olup olmayacağı yönündeki soruya ise “Şu anda öngörülmüyor ancak uygun bir ortam oluşursa neden olmasın” yanıtını verdi. Babacan ancak bunun sadece Türkiye’nin değil diğer iki ülkenin de kararıyla mümkün olabileceğini bildirdi.

Babacan “Dağlık Karabağ konusunda Türkiye’nin atacağı adımlar olabilir. Erivan’la diplomasi sürecini hızlandırma kararı aldık. İki bakan olarak tekrar biraraya geleceğiz. Diplomasinin siyasi diyalog sürecinin sıklaştığını göreceksiniz. Zaten müsteşar düzeyinde sürekli görüşülüyor. Bizim aklımızda da Ermenistan’ın aklında da bir şeyler var. Ancak bu konuların tümüyle mutabakata varıldıktan sonra açıklanması gerekir. Umutlu olmak için çok sebep var. En önemli sebep iki taraftaki siyasi irade. Ermenistan’la problemi çözersek üçüncü ülkelere ‘size ne’ deme şansımız olmacak kuşkusuz ama henüz bunları söylemek için çok erken.”

MONTRÖ BARIŞIN GARANTİSİDİR

Babacan Montrö anltaşmasında değişiklik yapılması talepleri olduğuna yönelik basında çıkan haberlerin doğru olmadığını söyledi:
“Montrö Antlaşması 1936’dan beri yürürlükte . Anlaşma Karadeniz’de güvenlik ve barışın garantisidir. Sözleşmede değişiklik talep edilmedi. Rusya-Gürcistan gerginliği sonrası Montrö’ye uymayan resmi bir talep de gelmedi. Bildirimler tamamen Montrö’ye uygundu. Bugüne kadar harfiyen uygulanıyor. Montrö’de herhangi bir değişiklik için ne bir talep ne de bir gereksinim var. Bu anlaşmanın istikrar ve güvenliği sağlaması açısından böylece tutulmasından yanayız.

GARANTÖRLÜK TARTIŞILMAZ

“Umutlu olmak için çok sebep var. Bir defa siyasi irade var, hem Türkiye’de hem de KKTC’de. Rum tarafından çözüm isteyen ama henüz girişimde bulunmamış hükümet var. Hristofyas’ın ‘Çözüm istiyorum’ sözünün arkasında durmasını istiyoruz. Önemli bir fırsat var. Aslında ortak bir noktada buluşulmuş görünüyor.

Ancak garantörlük tartışmaya açık değil.Garanti ve ittifak anlaşmaları bu müzakerelerin konusu değil. Kıbrıslı Rumlar ve KKKTC garantörlük mevzuunu tek başına konuşma yetkisine sahip değil. Bunun korunmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu Doğu Akdeniz’in güvenliği için elzemdir.”

ULUSAL PROGRAM

Babacan Ulusal Programın sunumuyla ilgli tartışmalar hakkında da şunları söyledi:
“AB reformlarıyla ilgli ulusal programı DSP, DTP, BBP ve ÖDP liderlerine sunduğunu belirten Babacan CHP liderinin randevu vermediğini, Onur Öymen’in de rahdevuyu son anda iptal ettiğini söyledi. Babacan “Biz de Sayın Öymen’e postayla gönderdik. MHP’de de arkadaşlarımız genel başkan yardımcısı ile görüştüler. Randevu vermeyenlere kırgınlığımız yok çünkü devlet yönetmek duygusallıkla olmaz. Bütün siyasi partilerden görüş bekliyoruz. Görüşlerin bu ay içinde gelmesi lazım.”



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


DENİZ FENERİ BİLE GÖLGEDE KALACAK

ŞİMDİ'DE KÖMÜR YOLSUZLUĞU

AKP'YE YÜCE DİVAN YOLU GÖRÜNDÜ
»  BAHÇELİ'DEN, BAŞBUĞ'A HAYIRLI OLSUN' ZİYARETİ
»  ADNAN POLAT'IN 'FENERİUM' KISKANÇLIĞI
»  “İFTİRALARA TAŞERONLUK YAPMAK BAYKAL'A YAKIŞMIYOR"
»  BÜLENT VE BEREN'İ AYIRAN OYUNCU!
»  ABD'DE TÜRK TERÖRİST ALARMI
»  İRAN'DA'DA 7,5 ŞİDDETİNDE DEPREM
»  AHMET ALTAN'A SUÇ DUYURUSU
»  AKP'Lİ FIRAT, "MEDYA TERÖRÜNE BOYUN EĞMEYECEĞİZ"DEDİ
»  SİİR'TE HEYELAN, 3 KORUCU ÖLDÜ
»  FLAŞ..FLAŞ.. MÜTHİŞ DENEY BAŞLADI
»  PAŞA'NIN CEMAAT ÖFKESİ
»  OSMAN ÖCALAN, DÖNÜŞE HAZIRLANIYOR
»  TARİHİN EN BÜYÜK DENEYİ BUGÜN
»  ERMENİCE BİLEN İLK TÜRK DİPLOMAT
»  ZAHİT AKMANLA İLGİLİ BELGELER ÇIKTI
»  MALATYA'DA DOĞALGAZ BORUSU PATLADI
»  EŞİNE SİNİRLENEN YUNANLI TÜRKİYE'YE KURALSIZ GEÇTİ
»  K.KORE LİDERİ KİM JONG-İL, KAYIPLARA KARIŞTI
»  ERDOĞAN: BİZİ SUSTURAMAYACAKLAR
»  VE MEHMETÇİĞİN YIĞILIP KALDIĞI AN
»  ZAHİT AKMAN'IN İSTİFA ETMESİ GEREKİR
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.