Bakan Aksu, Mersin’de Nevruz kutlamalarında bayrağa yapılan saygısızlık ile Trabzon’da yaşanan linç girişimlerini hatırlatarak gerginlik ve kaos ortamı meydana getirmeye yönelik çabaların olduğuna dikkat çekti. Daha geniş yelpazede oluşturulacak provokasyonlarda özellikle Avrupa Birliği karşıtlığı zemininde kurulacak birlikteliklerin rol alacağını vurgulayan Aksu, kolluk kuvvetleri ile adli makamlara, sivil toplum kuruluşları ve medyayla irtibata geçmeleri talimatını verdi. İçişleri Bakanlığı Strateji Merkez Başkanlığı tarafından hazırlanan ‘Provokatif ve toplumsal olayların önlenmesi’ başlıklı gizli kaşeli bir genelge yayınlandı. Bakan Aksu imzalı genelge bilgilendirme amacıyla Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı’na da gönderildi. Genelgede; kolluk kuvvetlerine, vatandaşların her türlü düşünce ve davranışına müsamahalı, eşit davranmaları uyarısında bulunuldu. Aksu, toplumsal olayların istismar edilerek provokatif eylemler haline gelmesini önlemek için polis ve jandarmadan özel tedbirler alınmasını istedi. Güvenlik birimlerine provokasyonlar öncesi ve sonrası yapılması gereken önlemler detaylı şekilde 9 maddede bildirildi. Genelgede, iç barışın temini için alınacak tedbirler yer alırken, güvenlik güçleri ile adli makamların daha sıkı işbirliğine gitmeleri talep edildi. Sivil toplum kuruluşlarıyla önceden irtibata geçilmesi talimatı veren Aksu, medyanın da zamanında ve doğru bilgilendirilmesini talep etti.
İçişleri Bakanı Aksu, 81 ilin valiliğine, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ve Jandarma Genel Komutanlığını’na gönderdiği genelgede, toplumsal olaylarda provokasyonların önlenmesi için gerekli hassasiyetin gösterilmesini istedi.
Toplumsal olaylara karşı müdahale öncesi ve sonrası yapılması gerekenlerin detaylı bir şekilde ele alındığı yazının giriş cümlesinde çarpıcı ifadeler dikkat çekti: “Ülkemizde son zamanlarda toplumsal duyarlılığı istismar etmek suretiyle gerginlik ve kaos ortamı oluşturmaya yönelik çabalar gözlenmektedir. Bu çerçevede, profesyonel şekilde başlatılıp, hayatın doğal akışından çıkmış masumane olaylar olarak gösterilmeye çalışılan birtakım provokatif eylemlerle vatandaşlarımız arasında ayrımcılık tohumları ekilmeye çalışılmaktadır.” İşte alınması istenen tedbirler:
Toplumsal olaylar ve provokatif eylemler konusunda kolluk güçleri bilgilendirilecek. Hizmet içi eğitimler verilecek.
Toplumsal olaylarda ve provokatif eylemlerde zafiyet ve koordinasyon eksikliği yaşanmaması için kolluk amiri uygun göreceği bir yardımcısını görevlendirecek.
Provokasyonlara ilişkin gelişmeler görevlendirilen yardımcıya anında bildirilecek.
Provokasyonların önlenmesi için istihbari faaliyetler ile önleyici ve toplum destekli güvenlik hizmeti uygulamalarına önem verilecek.
Olaylara müdahalede kolluk birimleri ile adli makamlar arasında işbirliği en üst düzeyde olacak.
Sivil toplum kuruluşlarıyla ilişkiler geliştirilecek. Desteklerinin alınması sağlanacak.
Basın yayın kuruluşlarıyla ilişkiler geliştirilecek. Muhtemel olaylar öncesi ve sonrasında doğru ve zamanında bilgilendirmeler yapılacak. Değişik yorum ve değerlendirmelere meydan verilmeyecek.
Kamuoyu provokatif eylemler konusunda soğukkanlı olmaya davet edilecek. Tahrik ve provokasyonlara gelinmemesi yönünde sürekli uyarılacak.
Her düşünceye saygılı davranan, herkesin ihtiyaç ve beklentilerini eşit şekilde değerlendiren, toplumun her birey ve kesimini aynı sıcaklıkta bağrına basan bir yönetim anlayışı sergilenecek. Bu nedenle ortaya konulacak politikalarda, toplumu kaynaştırıcı ve bütün vatandaşları kucaklayıcı bir tavır sergilenecek ve toplumda gerginlik ve tansiyonu yükseltici, kutuplaşmayı artırıcı tavır, davranış ve düzenlemelerden kaçınılacak.