Ceren Dilekçi / The Lira- Nisan ayı itibariyle yıllık yüzde 11,1'lik enflasyon oranıyla son 3,5 yılın en yüksek enflasyon rakamının görülmesinin ardından Merkez Bankası ''istisnai günler''e yeniden geri döndü. Merkez Bankası'nın parayı daha fazla sıktığı günlere geçmesiyle bankacılık sektörü üzerindeki mevcut baskının artacağı öngörülüyor.
Hükümet yetkilileri yıl sonu enflasyonun yüzde 6,5 seviyesinde gerçekleşeceği beklentisini yinelerken, piyasa uzmanları enflasyonun 2012 sonunda daha yüksek seyretmesini bekliyorlar.
Merkez Bankası'nın, enflasyonu frenleme amacıyla sıkılaştırmayı arttırması, 2011 yılını yüzde 10,3 kar düşüşle kapatan bankalar üzerindeki baskının artmasına neden oluyor.
BANKACILIK SEKTÖRÜ İÇİN UZUN DÖNEM PARLAK DEĞİL
Arma Portföy Kurucu ortağı Murat Gülkan, Merkez Bankası'nın son dönemde söylemini sertleştirmesine bağlı olarak çok ciddi sıkıntı yaşayan bankacılık sektöründe sıkıntının devam edeceği öngörüsünde bulundu. Gülkan, 2011'de yüzde 10 eriyen banka karlarının, 2012'de çift haneye yakın eflasyon rakamıyla TL bazında düşüş görüleceğini dile getirdi. İki sende karı reel olarak yüzde 30-40 eriyen sektörde büyüme ve karlılık görülmediğini bildiren Gülkan, bankacılık karları için uzun dönemin parlak olmayacağını söyledi.
ASIL SIKINTI FONLAMA TARAFINDA
Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, değerlendirmesinde, Merkez Bankası'nın enflasyon hedefini tutturmak amacıyla sıkı para politikasına devam etmesiyle son dönemlerde bankacılık hisselerinin sanayi hisselerinden daha kötü performans sergilediğini bildirdi. Bankaların bulundurduğu tüfeye endeksli tahvillerle kar elde ettiklerini bildiren Cömert, asıl sıkıntının fonlama tarafında olduğunu dile getirdi.
EFG İstanbul'un değerlendirmesinde, Merkez Bankası'nın olağandışı günlerin sadece TL performansına bağlı olmadığını göstermiş olduğunu kaydedildi. Bankanın 1 hafta vadeli repo stoku sıfırlanana kadar fonlama sağlamayacağı görüşünde olunduğu, bunun da bankalar için fonlama maliyetlerinin yüzde 8,4'den yüzde 10,6'ya çıkabileceği anlamına geldiği kaydedildi.
''ENFLASYON ÇİFT HANE OLURSA BASKI ARTAR''
Yatırım Finansman Menkul Değerler Bankacılık Analisti Sadrettin Bağcı, sene sonu enflasyon beklentilerinin yüzde 7,1 olduğunu kaydederek çok büyük bir etki beklemediğini dile getirdi. Bağcı, beklentilerinin 2012 yılı için banka karlarında yüzde 2,2 oranında artış olduğunu bildirdi. Sene sonu enflasyonun 10'lar üzerinde olması durumunda, yılın geri kalan kısmında faiz ve enflasyon baskısı doğacağını bildiren Bağcı, mevcut durumda büyük rahatsızlık vermesini beklemediklerini söyled