mal kaybını azaltmak amacıyla yapılan bariyerler ölüm sebebi haline geldi. Çünkü bariyerlerin başlangıç ve bitim noktalarına çarpışmanın şiddetini azaltan sistemler konulmamıştı. Tanesi yaklaşık 15 bin YTL olan mekanizmaların Türkiye'de uygulanmamasına maliyeti gerekçe gösteriliyor. Öncelik sırasına göre bu sistemlerin kullanıldığını belirten Karayolları ise hırsızlardan şikayetçi: "Taktığımızı çalıyorlar."
Bariyer başlangıç noktalarında meydana gelen kazalar tartışılırken, alınacak bazı önlemlerle ölümlerin azalabileceği kaydediliyor. Bariyer başlangıçlarına, su ve kum bidonu, ışıklı levha gibi basit sistemlerin yanı sıra amortisör, kırılabilir ahşap yapı ve çelik başlıklar da kullanılıyor. Amerikan modeli ya da Güney Kore modeli olarak bilinen bu sistemler, Türkiye'de tercih edilmiyor.
|
|
Bariyer uçlarına yerleştirilen sistemler kazalarda ölümleri azaltıyor. ABD'de kullanılan 'enerji absorbe edici' mekanizma, çelik başlığa bağlı ahşap parçalardan oluşuyor ve çarpışma şiddetini düşürüyor. | |
|
|
Bariyer uçlarına yerleştirilen sistemler kazalarda ölümleri azaltıyor. ABD'de kullanılan 'enerji absorbe edici' mekanizma, çelik başlığa bağlı ahşap parçalardan oluşuyor ve çarpışma şiddetini düşürüyor. | |
Karayolları Genel Müdürlüğü, çarpışma yastıkları denilen bu mekanizmaların neden kullanılmadığını şöyle açıklıyor: "Çarpışma yastıkları, maliyetinin çok yüksek olmasından dolayı ülkemizde henüz kullanılmamaktadır. Ayrıca çarpışma yastıkları ve elastik hız düşürücü çubuklara ilişkin yeterli bir araştırma da bulunmamaktadır." Trafik kazalarında ölüm ve yaralanma riskini azaltan bu mekanizmalar, otoyollarda da yeterince bulunmuyor. Bunun yerine alüminyum ve plastik çubuk, fosforlu levha gibi uygulamalar yer alıyor.
Yol kenar bariyerleri konusunda birçok akademik çalışma yapan Mustafa Kemal Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ali Osman Atahan, Türkiye'deki yolların bazı kısımlarında standartlara uygun olmayan bariyer ve bariyer başlıklarının kullanıldığını iddia ediyor. Atahan, şunları ifade ediyor: "Otokorkulukların, çarpma durumunda aracı güvenli bir şekilde yol içerisinde tutabilme ile can ve mal kaybına engel olma prensibine göre dizayn edilmesi gerekiyor. Bariyer sonlarında yaşanan kazalar, hatalı otokorkuluk tipi kullanımından kaynaklanıyor."
Atahan'ın ifadelerine göre, dünyadaki bariyer uygulamaları saatte 100 km hızla çarpan aracı güvenli şekilde durdurabiliyor. Doç. Dr. Atahan, bu tür mekanizmaların çarpan araç ve içindekileri korumak için gerekli olduğunu belirterek, şu bilgileri veriyor: "Yurtdışında en sık kullanılanlarından biri ET 2000 enerji absorbe edici mekanizmadır. Çelik başlık, buna bağlı kırılabilir ahşap parçalardan oluşan mekanizma, çarpma anında aracın hızını kademe kademe azaltarak durduruyor." dedi. Güney Kore ve Japonya başta olmak üzere Uzakdoğu ülkelerinde amortisörlü mekanizmalar kullanılıyor. Amortisör, bariyerin bitim noktasına çarpan aracın hızını azaltarak geriye doğru püskürtüyor. Bu sayede güvenli bir şekilde duran araca bariyer saplanmıyor. Ayrıca bariyerin başlangıcından itibaren ardı ardına yerleştirilen elastik çubuklar da yoldan çıkan aracın hızını önemli derecede azaltıyor.
2007'de bariyerler sebebiyle yaşanan bazı kazalar:
2 Ocak 2007: Pendik TEM Otoyolu Kurtköy mevkiinde kontrolden çıkan araç bariyerlere girdi. Araçta sıkışan altı kişiden 2'si kazada can verdi.
2 Ocak 2007: Şanlıurfa'daki Birecik Köprüsü girişinde freni boşalan kamyon bariyerleri aşarak Sahil Yolu Caddesi'ne uçtu. Kazada ağır yaralanan kamyon sürücüsü Bozan Yolcu (47) öldü.
3 Ocak 2007: TEM Otoyolu Şekerpınar kavşağında Murat Ustaoğlu (31) ve ailesinin bulunduğu otomobil bariyerlere çarptı. Aracın ön tarafından giren bariyer, Ustaoğlu'nun bacağını koparırken, eşi Öznur Ustaoğlu'nun da ölümüne sebep oldu.
15 Ocak 2007: Sefaköy kavşağında yol ayrımını fark edemeyen sürücü, bariyerlere çarptı. Arabanın ortasından geçen bariyerler nedeniyle Serdar Amil ve Emre isimli vatandaş olay yerinde can verdi.
24 Ocak 2007: Avcılar'da E-5 Karayolu'nda seyreden Orhan Hacıosmanoğlu (43) direksiyon hakimiyetini kaybedince bariyerlere çarparak karşı yöne geçti. Kazada Hacıosmanoğlu hayatını kaybetti.
22 Şubat 2007: Şükrü Güzel'in kullandığı kamyon, TEM Otoyolu Sultanbeyli mevkiinde bariyerleri aşarak şarampole yuvarlandı. Güzel, ağır şekilde yaralanırken, Muharrem Yılmaz (63) olay yerinde öldü.
23 Şubat 2007: Sefaköy Basın Ekspres Yolu'nda meydana gelen trafik kazasında araca saplanan bariyerler Hülya Baskıcı'nın başını kopardı.
4 Mart 2007: Zeytinburnu Sahil Yolu'nda bariyerlere çarpan Halil İbrahim Yavuz (22) can verdi. Bariyerler otomobilin ön camından girip arka camından çıktı. (ZAMAN)