Görevi sırasında 'Çok Dilli Belediyecilik' adı altında proje hazırlayan ve bunu Belediye meclisinden geçiren eski Sur Belde Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ve belediye meclisi, Danıştay 8. Dairesi tarafından feshedilmiş ve görevinden alınmıştı. Danıştay'ın kararının ardından konuyu inceleyen Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, karara onay veren Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Abdullah Demirbaş ve belediye meclisi hakkında dava açtı. Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, "Şüpheliler, Sur Belediyesi Başkanı Abdullah Demirbaş, üyeleriyle Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Sur Belediyesi tarafından alınan kararda belediye hizmetlerinde Türkçe dışında farklı dillerde de hizmet götürmek için 'Çok dilli belediyecilik' kararı alındığı, karara göre belediye tarafından yapılacak tüm faaliyetlerde etnik dillerde hizmetler yapılacağı belirtildiği buna gerekçe olarak ta beldede yaşayan Kürt, Süryani, Arap ve Ermeni vatandaşların kendi dilleriyle konuştuğu gösterilmiştir.
Bu durumun başta Anayasamız olmak üzere 1353 sayılı yasaya aykırı olduğu, Anayasa ve Yargıtay'ın bu konuda kararı bulunduğu, tüm şüphelilerin savunmalarında Radyo TV Kanunu'nda yapılan değişikliklerle yayıncılığının önünün açılması gerekçe gösterdikleri vatandaşların istedikleri ve bildikleri dillerle günlük yaşamlarının önünde her hangi bir engelin bulunmadığı söylediler. Ancak tüm Dünya'da resmi yazışma dilinin tek olduğu ve kullanıldığı bununda egemenliği kullanmanın doğal sonucu olduğu göz önünde bulundurularak, Sur Belediyesi Meclisi'nin vermiş olduğu hukuka aykırı bu karar ile kararı iade etmesi gerekirken onaylayan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Abdullah Demirbaş ve meclis üyelerinin TCK 251/1 ve 222 maddeleri uyarınca yargılanması talep ediyoruz" denildi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve eski Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ile belediye meclisi üyeleri, 'görevi kötüye kullanmak' suçunu işledikleri gerekçesiyle 7 Kasım'da hakim karşısına çıkacak.