Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
IMKB
9.777,000
ALTIN
2.918,510
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BAYKAL, O SÖZLERİNE AÇIKLIK GETİRDİ
BAYKAL, O SÖZLERİNE AÇIKLIK GETİRDİ
 
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un laiklikle ilgili açıklamalarını değerlendirirken söylediği "Sözle etkili olma aşaması geride kaldı" ifadesine açıklık getirdi. Baykal, "Doğrular tespit ediliyor ama gereği yapılmıyor" dedi.
 
31.8.2008 - 18:30
CHP Parti Meclisi toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Baykal, yaşanan gelişmelerle, yapılan doğru tespitler arasında farklar olduğuna dikkat çekti, "Ancak kastettiğim asker müdahale yapsın, darbe yapsın demek değildir" dedi.

CHP lideri, "Doğru söz söylemenin gereği onun dikkate alınmasını da sağlamaktır. Doğrular ile gerçekler arasındaki fark aşılmalıdır" diye konuştu.

Sözlerinin muhatabının "Genelkurmay Başkanı değil, hükümet" olduğunu söyleyen Baykal, çarenin müdahale değil, diyalog olduğunu vurguladı.

AKP'nin Anayasa Mahkemesi kararı karşısında ne yaptığını sorgulayan CHP lideri, AKP'nin kendisini değiştirmek yerine Anayasa'yı değiştirmeye çalıştığını ileri sürdü.

"Azerbaycan'ı incitecek girişimler olmamalı"

Bir gazetecinin, "Cumhurbaşkanı Gül'ün Ermenistan'a yapmayı planladığı ziyaret kamuoyunda tartışılıyor. Sayın Başbakan ziyarete Dışişleri Bakanı'nın da katılacağını söylemişti. Siz de maçı izlemek için Ermenistan'a gidecek misiniz, bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine de Baykal, bu durumun bir süreden beri hazırlanmakta olan yeni bir politikanın eseri olduğunu söyledi.

Topluma şimdi bu politikayı kabul ettirme aşamasına gelindiğini ifade eden Baykal, şöyle konuştu:

"Şimdi bir maç vesilesiyle Türkiye, Ermenistan ile yeni bir ilişki düzeni içine girme maksadındadır. Bugüne kadar bizim Ermenistan'a karşı izlediğimiz politika niçin öyle şekillenmişti? Yani niçin Ermenistan ile ilişkilerimizde bizim belli bir dikkat, mesafe ve talep içerisinde durmamız zorunlu sayılmıştı? Ermenistan ile neden Azerbaycan ile kurduğumuz ilişkiyi kurmamıştık, neydi bunun gerekçeleri?

Gördüğümüz üç temel gerekçe var. Bir; Ermenistan, Türkiye'nin daha ulusal sınırlarını tanımış değildir. Türkiye'nin toprak bütünlüğü Ermenistan tarafından kabul edilmiş değildir. İki; Türkiye'ye karşı soykırım iddiasını Ermenistan bütün olanaklarıyla desteklemektedir, takip etmektedir. Üç; Ermenistan, Azerbaycan topraklarını, Yukarı Karabağ'ı işgal etmiştir, bu işgal fiilen devam etmektedir.

Bu 'işgal' sözü, bizim değerlendirmemiz değildir. İlgili tüm uluslararası kuruluşlar, BM'den AGİT'e kadar tüm kuruluşların ortak nitelemesidir. Azerbaycan toprağı, Ermenistan tarafından işgal edilmiştir. Biz de bu tablo karşısında demekteyiz ki Ermenistan'a, 'Seninle komşuluk ilişkilerimizi geliştirmek isteriz ama bir bekleyişimiz var; Türkiye'nin ulusal sınırlarını tanıdığını beyan edeceksin, soykırım iddiasından vazgeçeceksin, Yukarı Karabağ'daki işgaline son vereceksin, onu bir an önce ortadan kaldıracak müzakerelere gireceksin.'

Bu üç talebe de Ermenistan 'hayır' demiştir ve demektedir. Bu defa Türkiye'ye dostlarımız, müttefiklerimiz, büyük ülkeler, 'Sen büyüksün, aldırma; Sen Yukarı Karabağ işgalini görmemezlikten gel, soykırım iddialarını duymazlıktan gel, sen yürü cumhurbaşkanı düzeyinde -daha ortada dışişleri bakanı düzeyinde bir gezi yok, başbakan düzeyinde bir gezi yok, doğru dürüst karşılıklı diplomatik bir ilişki yok- tepeden inme bütün bu pozisyonu ortadan kaldıracak hamle yap. Sen Erivan'a git, birlikte maç izleyin, oturun konuşun' diyor."

Baykal, dış politikanın böyle "ahbap-çavuş" ilişkileriyle gitmeyeceğini ifade ederek, izlenen politikaların ciddi nedenleri olduğunu kaydetti.

Kafkasya'nın, Türkiye ve dünya için olağanüstü önemli bir yer olduğunu vurgulayan Baykal, Türkiye'nin; Kafkasya'nın, Ortadoğu'nun, Balkanların ve Ege'nin içerisinde bulunduğu bu güç coğrafyada kendisine dost olan komşusu Azerbaycan'ın bulunduğunu belirtti.

Baykal, Azerbaycan halkının, iktidarıyla, muhalefetiyle, tüm kesimleriyle Türkiye'nin gerçek dostu olduğunu vurguladı. Baykal, "Kendi ifadeleriyle, 'Biz iki devlet, bir milletiz...' Bunu inançla söylerler. Gerçekten bizim tarihi, kültürel, siyasi nedenlerle çok yakın ve sıcak ilişki içinde olduğumuz en önemli ülkedir Azerbaycan" dedi.

Azerbaycan ile ilişkilerin çok üst düzeyde seyrettiğini anımsatan Baykal, son zamanlarda Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı (BTC) ile Azerbaycan'ın petrol zenginliklerinin Türkiye üzerinden dünyaya taşınır hale geldiğini söyledi.

Bu durumun Türkiye'nin dünyadaki konumunu çok olumlu etkilediğini ifade eden Baykal, BTC'nin son zamanlarda herkesi mutlu eden bir gelişme olduğuna dikkati çekti.

Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunun gerisi de gelecektir. Hazar'daki büyük petrol kaynakları önümüzdeki dönemde, Hazar paylaşılınca, Azerbaycan tarafından çok büyük ölçüde kullanılır hale gelecektir.

Azerbaycan, Türkiye için ekonomik, güvenlik, siyaset, kültür... Her açıdan olağanüstü önemlidir. Şimdi böyle bir ülkeyle ilişkinize en küçük bir zarar getirecek adım atmak, bizim başka çıkarlarımızın ötesinde mutlaka gözden kaçırılmaması gereken bir konudur. O bakımdan ben, Azerbaycan'a zarar verecek her hareketten hükümetin uzak durmasını isterim.

Yani soykırım iddiasını kaldıracakları yolunda bize açıkça ya da gizlice taahhütte bulunsalar dahi, Yukarı Karabağ'daki işgali ortadan kaldırma konusundaki talebimizi Azerbaycan ile takip etmeye devam etmeliyiz diye düşünüyorum. Bu nedenle bizim burada, ayaküstü sırtımızı birileri sıvazladı diye, 'Yürüyün' dedi diye böyle temaslara yönelmemiz çok iyi düşünülmesi gereken, ciddi sorunlar yaratabilecek, bölgedeki güveni sarsabilecek bir konu niteliğindedir.

O nedenle bir doğal maç ziyareti olarak görmek mümkün değildir. Bana 'Erivan'a maça gider misiniz' diyorsunuz, Bakü'ye maça gitmeyi tercih ederim."



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


YILMAZ'IN, "JAPON TUTKALI MODELİ" EYLÜL'DE ?

DTP'DEN,TERÖRİSTLERE ÖVGÜ BİLDİRİSİ

KANDİL KUTLAMACILARI DÜN NEREDEYDİNİZ?
»  DÜMEN: CİNSEL ORGAN GİBİ ADAMMIŞ
»  DİYANET'TE BİR TEK KADINA BİLE YER YOK
»  TOKİ ADRESE TESLİM İHALEDEN VAZ GEÇTİ
»  RUSYA BİR DARBE DAHA VURDU
»  CUMHURBAŞKANI GÜL ŞAPKA GİYDİ
»  MONTRÖ'YÜ DELECEKLER Mİ?
»  "BAŞBUĞ'UN UYARILARI BİRİLERİNİ RAHATSIZ ETTİ"
»  ASKERİN YENİ SLOGANI BELLİ OLDU
»  İBO AZILI FUHUŞÇU, FATİH ÜREK AZILI İŞKENCECİ
»  KILIÇ: ARKA KOLTUKTA OTURMAM PROTOKOL HATASI
»  ORGENERAL BAŞBUĞ'DAN TARİH DERSİ
»  ERGENEKONDA SAVAŞ SEBEBİ BELGELER
»  ŞEHİT ASKERLERİN KİMLİKLERİ BELİRLENDİ
»  BİNGÖL'DE HAİN SALDIRI, 4 ŞEHİT
»  İNGİLİZ GİZLİ ARŞİVLERİ VE TARİHİ SIRLAR
»  MESUT YILMAZ'DAN,'EYLÜL AYINI BEKLEYİN' TALİMATI
»  KARŞI CİNSLE FAZLA GÖRÜŞME BOŞANMA NEDENİ
»  ÜMİT ÖZAT:"FUTBOLU BIRAKABİLİRİM"
»  YENİ BAKANLIKLAR, YENİ KOLTUKLAR YOLDA
»  ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANI KILIÇ’TAN “PROTOKOL” TEPKİSİ
»  GÜL: "ERMENİSTAN'A GİTMEYE HENÜZ KARAR VERMEDİM"
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.