Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2749
EURO
37,4441
IMKB
8.727,000
ALTIN
2.926,120
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BAYKAL: ''REFERANDUM HUKUK GARABETİ''
BAYKAL:  REFERANDUM HUKUK GARABETİ
 
CHP lideri Deniz Baykal, 21 Ekim'de halkoyuna sunulacak Anayasa değişikliğinin kabulü halinde 11'inci cumhurbaşkanının durumuyla ilgili hukuki tartışma açılacağını söyledi ve ''sandığa gitmeyin'' dedi.
 
19.10.2007 - 15:07
CHP'nin il ve belediye başkanlarıyla parti genel merkezinde yapılacak toplantı öncesi açıklamalarda bulunan Baykal, "Referandum, maalesef bir hukuk garabeti olarak ortaya çıkmıştır" diye konuştu.
Aceleyle referandum yapılmasını gerektiren bir durum olmadığını söyleyen Baykal, "Bu referandumdan 'kabul' oyu çıkması ve cumhurbaşkanının halkoyuyla seçileceği hükmü Anayasa'ya girdikten sonra 11'inci cumhurbaşkanının durumunun tartışmaya açık hale geleceği net bir şekilde görülmüştür" dedi.
Halkoyuna sunulacak pakette "seçilmiş olan cumhurbaşkanının göreve devam edeceği" konusunda geçici madde bulunmadığını belirten Baykal, "Bu çok ciddi bir hukuki sorun. Bir hukuk krizi" dedi.
Türkiye'deki hukuk sisteminin referandum öncesinde 40 günlük bir propaganda süresini öngördüğünü, ancak TBMM'de yapılan son düzenlemenin üzerinden 4 gün geçtikten sonra halkoylamasına gidilmiş olacağına dikkati çeken Baykal, bugün halkın referanduma ilgi duymadığını, yapay çabaların sonuçsuz kaldığını kaydetti.
Baykal, bu konuda partisinin bir girişimde bulunup bulunmayacağının sorulması üzerine, "Hukukçular çalışıyorlar. Bunun hukuksuz olacağı açık bunda bir tereddüt yok. Buradaki mesele bu hukuksuzluğu tespit edecek bir hukuk merci var mı yok mu? Konu budur" dedi.
 
"Vatandaşın sandık başına gitmeyeceği görüldü"
 
Baykal, vatandaşların önemli bölümünün sandık başına gitmeyeceğinin anlaşıldığını belirterek, "Bence de gitmemek yerindedir. Gidecek olanlar da mutlaka 'hayır' oyu kullanmalıdır. Bu garabete, saçmalığa milleti alet etme dayatmasını çıkmaza sokmak zorundayız. İktidara bir demokrasi dersi vermeli, milleti istediği zaman istediği şekilde kullanamayacağını, millete saygı duyması gerektiğini göstermeliyiz" dedi.
 
Baykal, vatandaşın sandığa gitmeyerek sivil bir tepki ortaya koyabileceğini, para cezası hükmünün işletilemeyeceğini belirterek, "Kim veriyor millete cezayı? Millete ceza vermeye kalkanlar onun altında kalırlar. Bu olaydan dolayı hiçbir tahsilat yapılması mümkün değildir" dedi.
 
Baykal, 21 Ekim'de sandığa gidip gitmeyeceğine yönelik bir soru üzerine, "Öyle anlaşılıyor ki, pazar günü sizlerle bunu birlikte tespit etme imkanı olacaktır. Vatandaşları madurumları uygunsa gidip 'hayır' oyu kullanmalarını değilse hiç kendilerini yormamalarını öneriyorum" dedi.
 
"Ya PKK, ya Türkiye demeliyiz"
 
Meclis'in aldığı tezkere kararına da değinen Baykal, bunun muhatabının ABD, Irak ve Kuzey Irak yetkilileri olduğunu söyledi.
 
Baykal, "Çıkan karar herkese şunu söylemektedir: Ya PKK, ya Türkiye... 'Hem PKK hem Türkiye' artık sürdürülebilir olmaktan çıkmalıdır. Bütün müttefiklerimize komşularımıza, 'hem PKK, hem Türkiye politikasını artık sürdürmeniz mümkün değil, karar almak, 'ya PKK ya Türkiye' demek zorundasınız' demeliyiz. Bu tezkere eğer bu anlayışla sahiplenilir, savunulur ve anlatılırsa, inanıyorum ki bir askeri çatışmaya gerek kalmadan konunun çözülmesi mümkün olur" dedi.
 
ABD Başkanı George Bush'un "Türkiye'nin asker kullanmaktan uzak durmasını" talep ettiğini de hatırlatan Baykal, "Bush'un bu duyarlılığını ben PKK'nın terör örgütü olarak yaptığı faaliyetler sırasında görmek isterdim. Ne yazık ki, ABD Başkanı Türkiye'nin elini bağlamak konusunda gösterdiği duyarlılığı PKK'yı etkisizleştirmek konusunda sergileyebilmiş değildir" diye konuştu.
 
Haluk Koç'un adaylığı
 
Baykal, Samsun milletvekili Haluk Koç'un genel başkan adaylığını ilan etmesi konusunda da, "Hayırlı olsun, başarılardilerim" dedi.

Bugün CNN TÜRK'te yayınlanan Ankara Kulisi programına da katılan Baykal, "Geçmişte de sık sık yenileme yaptık. Bugün karşımıza aday olarak çıkan arkadaşların önemli bir kısmı o yenilenme çerçevesinde bizim karşımıza çıktı. İhanet kotası var. Siyasette bu böyledir. Siyasette yola birlikte çıkanlar arasında ayrışma, kopma doğaldır. Belli bir kotayı, kontenjanı, beraber yola çıktığınız ekibin bir süre sonra belli oranda ayrışmaya sürükleneceği gerçeğini içinize sindirmeniz lazım" dedi.
 
"Ben de Ecevit'ten ayrışanlardan birisiydim" diyen Baykal, "Bir kısmı ihanet sözünü hak ediyordur. Son aday olanları tenzih ederim. Daha nötr ifadeyle bu kopmalar çok doğaldır. Bunu da hesaba katmak lazım" diye konuştu.




Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BÜTÇE MARATONU 25 EKİM'DE BAŞLIYOR

GÜL'ÜN KIZININ DÜĞÜNÜ 573 KEZ HABER OLDU

MERMİ GİBİ GİDEN İLK TRENİMİZ KASIMDA HİZMETE GİRİYOR
»  BAKAN YAZICI: HABUR KAPANMIYOR
»  BENZİNE ZAM
»  KAMUYA 50 BİN PERSONEL ALINACAK
»  ENERJİ BAKANLIĞI'NDA BÜYÜK GÖZALTILAR
»  TÜRKİYE'NİN TEZKERESİ DÜNYA'YI GERDİ
»  29 EKİM RESEPSİYONUNA TÜRBAN ÇÖZÜMÜ
»  'AFGANİSTAN'DA NE ARIYORLAR''
»  RUSYA BAŞKONSOLOSU:''EŞİM TACİZE UĞRADI''
»  ERDOĞAN, "SÜRECİ AKLISELİM BİÇİMDE SÜRDÜRECEĞİZ"
»  DTP'DEN AİHM TEHDİTİ
»  ESAD: KUZEY IRAK'A OPERASYON YAPILSIN
»  SARIGÜL, YİNE BAYKAL'I TOPA TUTTU
»  ''BU TASARI ASLA GEÇMEMELİ''
»  ERDOĞAN'DAN HAREKAT AÇIKLAMASI
»  .AKP’Lİ BELEDİYEDEN STAR YARIŞMASINA 100 BİN KONTÖR
»  İŞTE TBMM'NİN BEYÜTŞŞEBAP RAPORU
»  BAŞBAKANLIKTA SİGARA İÇENE CEZA
»  VERGİ BORCU OLAN PASAPORT ALABİLECEK
»  PKK YANDAŞLARI, KUZEY IRAK'TA MİTİNG YAPTI
»  ESAT: "OPERASYON YAPIN, YANINIZDAYIZ"
»  DTP'Lİ TUNCEL, KORUMA İSTEDİ!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.