Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1487
EURO
37,9828
IMKB
9.969,000
ALTIN
2.875,510
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BEŞ BULGAR HEMŞİREYE İDAM KARARI AB'Yİ SARSTI
BEŞ BULGAR HEMŞİREYE İDAM KARARI AB Yİ SARSTI
 
Libya mahkemesi, çocuklara kasten HIV bulaştırdıkları için yargılanan 5 Bulgar hemşireyle bir Filistin doktoru suçlu buldu.
 
19.12.2006 - 16:35
      Başkanlığını Mahmud Havissa’nın yaptığı mahkeme, 52’si ölen toplam 426 çocuğa virüs bulaştırmaktan suçlu bulduğu sanıklar hakkında ölüm cezasına hükmetti.
      Trablus’taki mahkemede bugünkü duruşma 7 dakika sürdü.
      Bu arada, mahkeme binası önünde bekleyen ailelerin kararı duyunca sevindiği belirtildi.
      AB, Libya’da 426 çocuğa HIV bulaştırdıkları gerekçesiyle yargılanan 5 Bulgar hemşire ile 1 Filistinli doktora idam cezası verilmesini "kabul edilemez" bularak, kınadı.
      AB Komisyonu’nun Baş Sözcüsü Johannes Laitenberger, karardan "ciddi endişe duyduklarını" belirterek, her türlü idam cezasına karşı olduklarını vurguladı.
      Yıllardır devam eden yargılama sonucu alınan idam kararının Libya Yargıtayı tarafından inceleneceğini anımsatan Laitenberger, bunun, "hakkaniyetli ve insani bir ruhla" yapılması beklentisini dile getirdi.
     
     İDAM CEZASI BULGARİSTAN'DA ÜZÜNTÜYLE KARŞILANDI

      Libya’da 426 çocuğa AİDS virüsü bulaştırdıkları iddiasıyla haklarındaki idam kararının Yargıtay tarafından bozulması üzerine yeniden yargılanan 5 Bulgar hemşireyle 1 Filistinli doktora yine idam cezası verilmesi Sofya’da üzüntüyle karşılandı.
      Libya’nın Başkenti Trablus’ta Yüksek Ceza Mahkemesinde görülen davanın bugünkü karar duruşmasında, mahkeme heyeti sanıkları suçlu bularak yine idama mahkum etti.
      Yüksek Ceza Mahkemesinin kararı, Bulgaristan’da şok etkisi yarattı. Bulgar hemşirelerin yakınları başkent Sofya’da Libya Büyükelçiliğinin önüne giderek kararı protesto etti. Bulgar sağlık görevlilerinin suçsuz olduğunu ve idam kararının siyasi nitelik taşıdığını öne süren protestocular, Büyükelçiliğin kapısına siyah çelenk bıraktı.
     
     PARLAMENTO BAŞKANI PİRİNSKİ: ŞOKTAYIZ

      Bulgaristan Parlamento Başkanı Georgi Prinski de parlamento Genel Kurulunda konuşarak, sanıkların ifadelerinin işkenceyle alındığını ve Libya adaletinin avukatların sunduğu bilimsel kanıtların hiçbirini kabul etmediğini söyledi.
      "Bu karar karşısında hepimiz şoktayız" diyen Prinski Bulgaristan Parlamentosunun Libya’daki Bulgar sağlık görevlilerinin hayatlarının kurtarılması için her türlü desteği vermeye hazır olduğunu bildirdi.
     
     DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI DİPLOMATİK GİRİŞİMDE BULUNACAK

      Resmi ziyaret için ABD’de bulunan Bulgaristan Dışişleri Bakanı İvaylo Kalfin, Bulgar medyasına telefonla yaptığı açıklamada, Bulgar hemşirelerin serbest bırakılması için diplomatik girişimlere hemen başlayacaklarını söyledi.
      Mahkemenin idam kararı verirken Bulgar hemşirelerin suçsuzluğunu ortaya koyan bilimsel delilleri görmezlikten geldiğini ileri süren Kalfin, sanıkların serbest bırakılması için Libya’ya, ABD, AB üzerinden baskı yapacaklarını kaydetti.
      Kalfin, kararı temyiz edeceklerini de belirterek, "Libya yönetiminden isteğimiz en azından temyiz sürecini hızlandırmasıdır" diye konuştu.
      Libya’da bulunan Bulgaristan Dışişleri Bakan Yardımcısı Feim Çauşev de beraat kararı beklerken idam kararı çıktığını belirterek, "Büyük bir huzursuzluk ve tedirginlik içindeyiz" dedi.
      Çavuşev, yarın Bulgar hemşireleri cezaevinde ziyaret edeceğini ve onlara moral desteği vermeye çalışacağını bildirdi.
     
     AB, HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI

      Adalet ve iç işlerinden sorumlu AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Franco Frattini, Libya mahkemesinin, 5 Bulgar hemşireyle bir Filistinli doktoru Libyalı çocuklara kasten HIV bulaştırmakla suçlu bulan ve ölüm cezasına çarptıran kararı karşısında "hayal kırıklığına uğradığını" söyledi.
      Frattini, gazetecilere yaptığı açıklamada, karar karşısında şoke olduğunu belirterek, Libyalı yetkililerin kararlarını yeniden gözden geçirmelerini umduğunu bildirdi. Aksi takdirde bu kararın Libya ile işbirliği için bir engel oluşturacağını ifade eden Frattini, "Bu AB için olumsuz bir mesaj. Ölüm cezasının infaz edildiğini düşünemiyorum" diye konuştu.
      Bu arada, 52’si ölen toplam 426 Libyalı çocuğa kasten HIV bulaştırdıkları gerekçesiyle ikinci kez yargılanan sanıkların, haklarındaki verilen karara tepki göstermediği belirtildi. Sanıkların temyiz hakkı bulunuyor.
      Mahkeme binası önünde toplanan çocukların yakınları ise kararı sevinç nidalarıyla karşıladı.
     
     7 YIL BEKLEME SÜRECİ

      Mahkemeye başkanlık eden hakim Mahmud Havissa’nın, Libya tarihinde en uzun ve en siyasi yorumları yapılan bu mahkeme sürecinde 7 yıldır bekleyen sanıkların duruşma salonunda olup olmadığına dair yoklaması ve kararı okuması 7 dakikasını aldı. Sanıklar, adları okunduğunda Arapça "evet" diye yanıt verdi.
      7 yıldır hapiste bulunan 6 sanık, ilk mahkeme süreçlerinde suçlu bulunmuş ve
      ölüm cezasına çarptırılmıştı. Mahkemenin bugünkü kararıyla hemşireler ve Filistinli doktor ikinci kez aynı suçtan ölüm cezasına çarptırılmış oldu.
      Sanıklar hakkında 2003’teki ilk mahkeme kararında ölüm cezalarının kurşuna dizilerek infaz edilmesine hükmedilmişti.
      Ancak Libyalı hakimler, uluslararası protestolardan sonra geçen yıl sanıkların yeniden yargılanmasına karar verdi.
      Bulgaristan ise bu davada, çocuklara Bingazi hastanesinin hijyenik olmayan koşulları yüzünden virüsün bulaştığını ileri sürdü.
      Sınır Tanımayan Avukatlar grubundan gözlemci Francois Cantier de ikinci yargılama sürecini, yeterli bilimsel kanıt sunulamadığı gerekçesiyle eleştirdi.
      Cantier, mahkemede kararın okunmasından sonra yaptığı açıklamada, "Bilimsel kanıta ihtiyacımız var. Bu, adli değil tıbbi bir konu" dedi.
      İngiliz Nature dergisinde bu ay yayımlanan bir araştırma da HIV bulaşan çocuklardan alınan örneklerin, 6 sanığın Bingazi hastanesinde göreve başlamalarında önce virüsün bulaştığını gösterdiğini ortaya koydu.
     
     KADDAFİ’NİN BATIYLA YENİDEN İLİŞKİLERİNDE ÇEKİŞME NEDENİ

      Uzun süren bu dava, Libya lideri Muammer Kaddafi’nin Batı ile yeniden ilişki kurma çabalarında çekişme nedenini oluşturdu.
      Avrupa ve ABD, hemşirelerle Filistinli doktorun serbest bırakılmasını istemiş ve sanıklar hakkında alınacak kararın, Libya ile gelecekteki ilişkileri etkileyebileceğinin işaretini vermişti.
      Kaddafi bu arada, Bulgaristan’dan çocukların ailelerine tazminat ödemesini istemişti. Sofya yönetimi, tazminat ödemeleri halinde bunun hemşirelerin suçlu olduklarının kabul edileceği anlamına geleceğini belirterek, Libya’nın isteğini reddetmişti.
      Yüksek mahkemenin geçen yıl aralıkta dava sürecini ikinci kez başlatmasıyla çocukların yakınları hastanenin bulunduğu Bingazi kentine akın etmişti.
      AIDS virüsü kaşiflerinden bilim adamları Luc Montaigner ve Vittorio Kolizi’nin raporlarında, sanıkların çalıştığı hastanede virüsün hastalara enfeksiyon yoluyla bulaştığının açıkça ifade edildiği bildirilmişti.
      Fransız doktor Montagnier, ilk mahkeme sürecinde yaptığı tanıklık sırasında, bu ölümcül virüsün Bulgar personelin bu hastanede 1988’de göreve başlamasından önce faal olduğu yönünde bilgi vermişti.
     
     DAVANIN GEÇMİŞİ

      Biri Bulgar biri Filistinli 2 doktorla 5 Bulgar hemşire 1999 yılında Bingazi hastanesinde 426 çocuğa kasten AIDS virüsü bulaştırdıkları iddiasıyla tutuklanmış ve haklarında açılan dava sonunda Bulgar doktor delil yetersizliğinden serbest bırakılırken, Filistinli doktorla 5 Bulgar hemşire idam cezasına çarptırılmıştı.
      Bingazi mahkemesinin sanıklar hakkındaki idam kararı, Libya Yargıtayı tarafından bozulmuş ve davanın Trablus Yüksek Ceza Mahkemesinde yeniden görülmesine karar verilmişti.
     


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


GÜNEŞ FIRTINALARI UYDULARI BOZDU

VATİKAN'IN FUTBOL SEVDASI!

İRAN'DA AHMEDİNEJAD MUHALİFLERİ ÖNDE
»  KIŞIN GÜNEŞİ KESEN DAĞA AYNA KOYUP KÖYÜ AYDINLATTILAR
»  DÜNYA'DA İLK KEZ DİŞİ KÖPEK KLONLANDI
»  ARJANTİN'DE SOYKIRIM YASASINI ONAYLADI
»  ALMAN CEZAEVLERİNDE 5 BİN TÜRK VAR
»  HİNDİSTANDA'Kİ SERİ KATİL FİL VURULDU
»  OLMERT'TEN ESAD'IN DİYALOG ÇAĞRISINA RET
»  KASPAROV, PUTİN'E KARŞI
»  ASTRONOTLAR UZAYDA ELEKTRİK HATTI DÖŞEDİ
»  ASTRONOTLAR UZAYDA ELEKTRİK HATTI DÖŞEDİ
»  RUSYA'DA AYILAR HALÂ KIŞ UYKUSUNA YATMADI
»  BAŞARILI BANKACIYA 40 MİLYON DOLAR ÖDÜL
»  MAHMUT ABBAS, ERKEN SEÇİM KARARI ALDI
»  BELÇİKA BAŞBAKAN'INDAN AB İTİRAFI
»  ENİŞTEMİZ "O SORUNU ÇÖZÜN YETER " DEDİ
»  TÜRKİYE RESMEN ASKIDA
»  54'LÜK BAYAN ÖĞRETMEN'İN 14'LÜK SEVGİLİSİ
»  DÜNYAYI KURTARACAK ADAMA İYİ PARA VERİLECEK
»  ABD'Lİ BİLİM ADAMLARI BUSH'U İSTENMEYEN ADAM İLAN ETTİLER
»  KATLİAMCI ABD ASKERLERİ PARAŞÜTLE GELİP KATLETTİLER
»  HASTA OLAN YUNUSLARA DEV OPERASYON
»  BELÇİKA'DE ÜLKEYİ KARIŞTIRAN ŞAKA!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.