Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
36,1038
EURO
37,5798
IMKB
9.780,000
ALTIN
3.368,350
 
Hava Durumu ANKARA
-3 / 3 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BELİRSİZLİK ÇAĞINDA İNSAN HAKLARI
BELİRSİZLİK ÇAĞINDA İNSAN HAKLARI
 
Dijitalleşmeyle birlikte insan haklarının kazanacağı yeni boyut da tartışma konusu. İnsan beynine çip yerleştirilmesi insan haklarında nasıl bir boyut oluşturacak? Yeni çıkarılan Dezenformasyon Yasası, insan haklarının temelini oluşturan ifade özgürlüğünün önünde nasıl bir engel oluşturuyor? Siber Uzay, dijitalleşme insan haklarının kapsamını nasıl değiştiriyor? İnternete erişim hakkı bir insan hakkı mı? ChatGPT denilen yeni yapay zeka (sorulara Google'dan daha iyi yanıt veren yeni sistem) sistemi iş yapma modellerini nasıl etkileyecek?
 
12.12.2022 - 12:55

 
10 Aralık İnsan Hakları Günü nedeniyle zoom üzerinden Belirsizlik Çağında İnsan Hakları Semineri yapıldı. Selçuk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden Prof.Dr. Nezir Akyeşilmen'in öncülüğünde gerçekleştirilen seminerin moderatörlüğünü Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nden Prof.Dr. Bilal Sambur yaptı. ODTÜ'den Prof.Dr. İhsan Dağı (Uluslararası İlişkilerde İnsan Hakları), İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve Boston Üniversitesi'nden Doç.Dr. Murat Tümay (Dijital Dünya'da İnsan Hakları), Necmettin Erbakan Üniversitesi'nden Dr. Ayşe Yaşar  Ümütlü (İnsan Hakları Hukukunun Felsefesi) konuşmacı olarak katıldı ve soruları yanıtladı.
Akyeşilmen, insan haklarının temelinin "ahlaki" olduğunu vurgularken, insan haklarının ayrım ve fark ortaya koymadan eşit olarak tüm insanları kapsaması gerektiğine dikkat çekti ve insanlarının özünde eşitlik olduğunu anlattı.
NEURALİNK'İN İNSAN HAKLARI BOYUTU
Tümay ise, yeni çıkarılan Dezanformasyon Yasası'yla ilgili sorular üzerine, demokratik kültürün yerleştiği, uygulayıcı hukukçuların hak temelli yaklaşıma sahip olduğu ülkelerde dengeli şekilde uygulanabileceğini söyledi. Tümay, "Bu tür düzenlemelerin amacı aşacak şekilde etoplumu kontrol altında tutmak, ceza konusu yapmak şekilde sonuçları ortaya çıkabilir. halkın yanıltıcı bilgi denildiğinde buna kim karar vrecek. yanıltıcı bilgiye kim karar verecek. kötüye kullanma imkanı ortaya çıkarabiliyor. Doğru bir düzenleme olduğunu söyleyemeyiz" dedi. Elon Musk desteğiyle yürütülen Neuralink (beyne çip takılması) çalışmalarının insan hakları boyutunun ne olduğuna ilişkin soruya da, şu yanıtı verdi:
"İnsan otonomisini, iradesini bozacak çalışmalar kabul edilecek etik çalışmalar değildir. Ancak bu alanda teknolojik çalışmaların yapılması, bilimsel araştırmaların yapılmasının da önünde engel olmaması gekeri. Denge oluşturmak gerekir. Bu yöndeki çalışmaları devam etmeli, ama hukuksal düzenleme ihtiyacı vardır. Ne gibi düzenleme yapılacağı tartışılmalıdır. Çalışmaları engelleyici nitelikte olmamalıdır. Teknoloji kullanıldığında insan hakları açısından ortaya çıkabilecek problemlerin elimine edilmesi için hangi durumlarda sınırlandırılabileceği konusunda hukuksal düzenleme yapılmasının tartışılması gerekir"
ESTONYA'DA İNTERNETE ERİŞİM SİVİL HAK
Tümay, dijitalleşmeyle birlikte insan haklarında da yeni alanlar ortaya çıktığını, yeni haklar oluştuğunu, devletlerin bu ortamda zayıf hale geldiğini anlattı. Tümay, siber uzayda toplum özgürlüğünün, insan özgürlüğünün nasıl olacağı, kişisel verilerinin nasıl korunacağı, casusluk olayları, siber tehditler karşısında insan haklarının sınırlarının yeniden çizilmesi gerektiğine dikkat çekti. Tümay, "bilişim hakkı", "bioetik haklar" gibi yeni hakların ortaya çıktığını, genetik mümhmendizliği, gelecek nesil haklar, uzayın keşfi, siber uzay, bilişim hakkının 4.kuşak haklar olarak anılmaya başladığını anlattı. Tümay, "Bir hafta önce tanıtılan Chat GPT denilen program birçok meslekteki iş yapma modellerini tamamen değiştirecek. Bu programın kullanılarak yapay zeka ile  akademik makalenin bile yazılabildiğini görüyoruz" dedi.
Dünyada 4-5 milyara yakın internet kullanıcısı olduğunu internete erişimin artık bir insan hakkı olarak görülmeye başladığını anımsatan Tümay, Estonya'da internete erişimin sivil bir hak olarak kabul edildiğini, BM'nin de internete erişimin artık etkin rol oynadığını programlarında kabul etmeye başladığını belirtti. Tümay, efade özgürlüğünün bir alanı ve mecraı haline gelen internetin, artık erişim hakkı olması gerektiğinin tartışıldığını ifade etti.
AİHM KARARLARI VE BAĞLAYICILIK
Dağı ise, insan haklarının barışı sağlayıcı temel unsur olduğuna dikkat çekerek, "Normatif olarak insan haklarını karşı çıkmak zordur. Etik bir taleptir. İnsan gibi yaşamanın bir gereğidir. İnsan haklarının sağlanmasının sonucu barıştır. İnsan hakları yoksa çatışmalara dönüşen bir ortam yaratılır. Uluslararası sistem 2.Dünya Savaşı'ndan sonra normatif olarak insan hakları rejimini yaratmıştır" dedi. İnsan haklarının zeminini devletlerin inşaa ettiğini, ihlallerin de devletler tarafından gerçekleştirildiğine dikkat çeken Dağı, devletin bu durumunu engellemek için  devlet dışı örgüt ve yapılanmalara gidildiğini, uluslararası insan hakları örgütlerinin ayrıca dayanışmacı yapısının olduğunu da anımsattı.
Dağı, AİHM kararlarının iç hukukta üstün olarak kabul edilmesine rağmen, AİHM kararlarını devletlerin uygulamıyorum diyebildiğini, bu durumda üyeliklerin askıya alınmasının gündeme gelebildiğini, uluslararası sorunlarda bu nedenle bağlayıcılık yaratamadığını da anlattı.
GÜÇ TEMELLİ NEOREALİZM
Ümütlü ise, Dezenformasyon Yasası'na değinirek, yasanıın insan hakları açısından düzenlenmesi halinde daha iyi olacağını vurguladı. Aşırı yasalaşmanın ihlalleri arttırdığına değinen Ümütlü, "Çok vergi koyarsanız ihlaller de o kadar çok olur. İhlal yolunu açar. İnsan hakları onarıcı adaletle yürür. Ahlakilik zihinsel yapıyla inşa edilir" dedi. Tümay, şu anda dünyada Neo -realist yaklaşımın güç temelli olarak devam ettiğini anımsattı.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


En Çok Türkiye'deki İşçiler Çalışıyor

Sel Antalya’yı Fena Vurdu:

Emeklilerde İntibak Beklentisi
»   28 Kente Sarı ve Turuncu Kodlu Uyarı:
»  Emine Erdoğan'dan İstismar Tepkisi
»  Emekli Bayram İkramiyelerine Zam Geliyor
»  Sigara İçmeyene Fazla Maaş
»  İstanbul'da Kar Alarmı
»  Müge Anlı'da Mide Bulandıran İddialar
»  İlaçta Zam Krizi
»  Altını Olanlara 'Bozdurmayın' Uyarısı
»  Fazıl Say: Kötüyüm,Biraz Bana Müsade
»  Canlı Yayında Kızını Terlikle Kovaladı
»  KAÇ BABA KAÇ BİLETLERİ YOK SATTI
»  Market Poşetlerine Zam Tartışması
»  Allah Belanızı Versin Dedirten Sapkınlık
»  "Bunlar Dinimize Büyük Zarar Veriyor"
»  Son Yılların En Soğuk Kışı Geliyor!
»  Soylu'dan Yeni Operasyon Duyurusu
»  Amatör Sanatçılardan Profosyonel Oyun
»  İstanbul'da Tramvay Otobüse Çarptı
»  Masterchef'te İşler Karıştı
»  Polatlı'da Korkunç Cinayet
»  Gözler Enflasyon Rakamlarında
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.