Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2714
EURO
37,5055
IMKB
8.876,000
ALTIN
2.930,520
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BLAİR, ARTIK ORTADOĞU ELÇİSİ
BLAİR, ARTIK ORTADOĞU ELÇİSİ
 
Uzun bir süredir kulislerde konuşulan Blair'in yeni görevinin ne olacağı bulmacası nihayet çözülüyor. Bugün görevini bırakması beklenen İngiltere Başbakanı Tony Blair’in "Ortadoğu Dörtlüsü" olarak bilinen ABD, BM, AB ve Rusya'nın Kudüs'te yapacağı toplantıda büyükelçi olarak atanacağı artık kesinleşti.
 
26.6.2007 - 21:41

Ortadoğu Dörtlüsü'nün 26 Haziran'da Mısır'ın başkenti Kahire'de bir toplantı yapması bekleniyordu. Filistin‘de Hamas’ın Gazze’yi işgal etmesinden sonra ortaya çıkan gerilim ortaya farklı bir tablo çıkardı. Dörtlü toplantıyı Kudüs'te yapmaya karar verdi. Kahire'de ise yine Filistin konulu ama farklı bir toplantı Arap liderler zirvesi adı altında H.Mubarek başkanlığında yapılıyor.   Ortadoğu Dörtlüsü büyükelçiliği görevini daha önce eski Dünya Bankası başkanı James Wolfensohn yürütüyordu.
Dörtlünün kuruluş amacı, özellikle Filistin İsrail sorununa barışcı bir  çözüm bulmak olarak bilinmektedir.Blair'in istifasının ardında ne gibi bir neden olduğu da böylelikle ortaya çıkmış oluyor. Blair yapmış olduğu tüm söyleşilerde Ortadoğu sorunlarını çözmek üzere bir misyon üstlenebileceğini daha önce birkaç kez önemli medya kuruluşları aracılığıyla dile getirmişti.Blair gibi tecrübeli bir politikacının üçüncü dönemine başlarken kendine yeni bir görev aramaya başladığını şimdi anlıyoruz. Blair, İngiltere’nin içpolitikasıyla sınırlı bir siyasi kariyer ötesinde 1948 yılından bu yana bir türlü çözülemeyen İsrail-Filistin  sorununu çözmeyi amaçlıyormuş meğer. 

Irak, Afganistan ve Filistin sorunlarının giderek içinden çıkılmaz bir hale gelmesi ,bölgedeki ülkelerin, özellikle de petrol zengini Arap devletlerin paniğe kapılması, Sudi Arabistan‘ın ABD‘ye baskı uygulaması ve giderek İran‘ın bölgedeki nüfuzunu artırması İsrail‘in bölgedeki varlığını tehdit edecek boyutlara ulaşması alarm zillerinin çalmasına yetti.

Zaten yeterince sorunu olan bu bölgenin anahtarının Filistin sorununun barışcı yoldan çözülmesi  olduğunu düşünen Blair, Filistin sorunu çözülürse bölgenin tüm sorunlarının barışcı yollardan çözülmesine zemin hazırlanacağına inanıyor. 
Blair, ABD başkanı Bush ile işgal öncesinde ve sonrasında  Ortadoğu stratejisi üzerinde uzun aylar boyunca yüzlerce askeri ve siyasi uzmanın yardımıyla çalışmalar yaptı.Uzmanların hazırladıkları simulasyonların sayısı herhalde yüzün üzerindedir.  Bu simulasyonların ibresinin gösterdiği tek  yön Filistin ve Kudüs.  

Tony Blair‘in zamanından çok önce istifa etmesinin ardında böylesine bir görevi üstlenme isteğinin olduğu  yorumunu yapanlar, Blair  ve  Bush‘un Irak  politikasında tümüyle mutabık olmadıklarını da  sözlerine ekliyorlar.

Aslında Birleşmiş Milletler’in görevi olması gereken bu misyonun Ban Ki-Moon tarafından değil de Blair tarafından yürütülmesinin nedeni ne ?  BM  başkanı eski başkanların geleneğini değiştirerek güçlü BM elçileri mi yaratmak istiyor ? Yorumcular Blair‘in göreve getirilmesine Rusya’nın çok sıcak bakmadığı ama karşı da çıkmadığını belirtiyorlar.

Bütün bunlardan ortaya ne çıkıyor ?

Ortadoğu’da artık bir değil bir çok denge var. 

En önemli denge noktası da İsrail Filistin sorunu.Bu sorunun barışcı çözümünün  Müslüman dünyasında  olumlu bir mesaj  olarak algılanacağı düşünülüyor.  Ortadoğu’nun bu sıkıntılı döneminde Blair‘in uluslar arası tecrübesi ve ismiyle  bölgede bir çok ülke arasında arabuluculuk yapmasının  iyi bir çözüm olacağını düşünenler de az değil.
Türkiye açısından konuya bakarsak. Kuzey Irak‘la sınırlı olmayan bir Ortadoğu politikası izlemesi gereken Türkiye‘nin bu yeni oluşumla ilgili olarak bazı stratejiler geliştirmesi gerekli. 

PKK‘ya ve Kürtlere odaklı, bölgedeki El Fetih-Hamas, Şii-Sünni, İran Suriye–İsrail, denklemlerinde Türkiye’nin konumunu yeniden sorgulamak gerekecektir. 

Tony Blair‘in AB müzakereleri sürecinde  çizdiği  Türk dostu imajını dikkate alarak Ortadoğu stratejimizi yeniden gözden geçirmekte büyük bir yarar olduğunu söyleyebiliriz. (HÜRRİYET)




Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BOSTAN KORKULUĞU POLİS

EL BOMBASI MAHKEMEDE PATLADI

SAKROZY'DEN TÜRKİYE'YE EURO DARBESİ
»  AB DİYENLER BU AŞAĞILAMAYI KABUL EDEBİLECEK Mİ?
»  CANLI YAYINDA 5. KATTAN AŞAĞI DÜŞTÜ!
»  GENÇLER İÇİN CEP SEKSTEN ÖNEMLİ
»  TÜM AMERİKA'DA ARANAN HAMİLE KADIN ÖLÜ BULUNDU
»  KİMYASAL ALİ'YE İDAM CEZASI VERİLDİ
»  ZEBARİ'DEN KOMPLO İDDİALARI
»  PAKİSTANLI ÖĞRENCİLERİN FUHUŞ İSYANI
»  "EN BÜYÜK UFO'LARI GÖRDÜK"
»  ABD, BU YILKİ 26'NCI İDAMI GERÇEKLEŞTİRDİ
»  ABD'DE OTOMOBİLLERDE YAKIT KISINTISI UYGULAMASI
»  BARZANİ GERİ ADIM ATTI
»  YUNANİSTAN ŞAŞIRTTI!
»  İSRAİL TURİZM TANITIMINDA ÇIPLAK KADIN ASKER KULLANIYOR
»  BU CEZAEVİNİ KİMSE TERK ETMEK İSTEMİYOR
»  RÜŞDİ'NİN ÖLÜM FERMANI HALA GEÇERLİ
»  KIRMIZI IŞIKTA GEÇEN CENAZE KORTEJİNE CEZA
»  -KONGO'DA YOLCU UÇAĞI DÜŞTÜ, 1 KİŞİ ÖLDÜ, 9 KİŞİ ENKAZDA MAHSUR KALDI
»  PUTİN,''BİZ KÖTÜYÜZ AMA BAŞKALARI BİZDEN DAHA KÖTÜ''DEDİ
»  HİLLARY CLİNTON IRAKLI KÜRTLERİ ÖVDÜ!
»  CARTER'DAN BOP İTİRAFI
»  DEHŞET YETİMHANESİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.