BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi, İran'a, uranyum zenginleştirme faaliyetlerini 31 Ağustos'a dek durdurması için süre veren bir karar tasarısı üzerinde uzlaşma sağladı.
BM kaynakları, bugün geç saatlerde konseyde resmi olarak dolaştırılmaya başlanan karar tasarısı üzerinde 5 daimi üye ABD,
Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere'nin uzlaşma sağladıklarını belirterek, tasarının gelecek hafta oylanmasının beklendiğini kaydettiler.
Tasarının son biçiminin İngiltere, Fransa ve Almanya tarafından
sunulan ve ABD tarafından desteklenen ilk halinden daha yumuşak bir ifade içerdiği ve önceki metin ''derhal yaptırım'' tehdidinde bulunurken, son halin İran'a sonraki raund için bir şans daha verdiği değerlendirmesi yapılıyor.
Diplomatik kaynaklar, bir ültimatom olarak kabul edilmeyecek bu tasarıyı, İran'a yaptırımlara karşı çıkan Rusya ve Çin'in bir zaferi olarak niteliyorlar. Tasarı metni, İran'ın uranyum zenginleştirmeyi durdurması durumunda kendisine verilecek teşvik anlaşmasını kabul etmesi için yeni bir çağrı olarak değerlendiriliyor.
Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin de, son halini verdikleri karar tasarısı metninde, İran'a yaptırımların bulunmadığını bildirdi.
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi John Bolton da, İran'a 1 ay süre veren karar tasarısı metninin, zenginleştirme faaliyetlerinin durdurulması yönünde daha önce uluslararası topluluk tarafından yapılan çağrılara uygun biçimde İran'ı zorlayıcı bir karar tasarısı olduğunu söylemişti.
Bolton, ''Tahran yönetimi, buna uymaması durumunda, BM Güvenlik Konseyi yaptırımlarını gözönüne alacak'' demişti. Tasarının kabulü için 15 ülkeden 9'unun kabul oyu vermesi ve 5 daimi üyenin hiçbiri tarafından veto edilmemesi gerekiyor.