Mevcut sistemde borcunu ödememenin bir yaptırımı bulunmuyor. Bugüne kadar Bağ-Kur'da borcunu ödemediği için ihtarname çekilen herhangi bir mükellef bulunmuyor. Bu nedenle prim alacaklarının tahsilinde büyük sorun yaşanıyor. SGK, icra takibine geçerek alacaklarının yığılmasını önleyecek. Yeni uygulama ile borçların kendi dönemi içinde tahsili amaçlanıyor. İcra takibi, özellikle borcunu ödeyebilecek durumda olanlar için uygulanacak.
Prim borçlarının tahsilinde yeni bir uygulamaya gidiliyor. Prim borcunu 3 ay üst üste ödemeyen Bağ-Kur'lu esnaf ve SSK'lı işverene icra takibi başlatılacak. Zaman'ın haberine göre, mevcut sistemde borcunu ödememenin bir yaptırımı bulunmuyor. Bağ-Kur tarihinde şu ana kadar hiç kimseye borcunu ödemesi yönünde bir ihtarname bile çekilmiş değil. Bu nedenle ödeyebilecek durumda olanlar bile 'af çıkar' düşüncesiyle borcunu bekletiyor. Sistem, borcunu zamanında ödeyenleri mağdur edecek şekilde işliyor. Bu nedenle prim alacaklarının tahsilinde büyük sorun yaşanıyor. SGK, icra takibine geçerek alacaklarının yığılmasını önleyecek. Yeni uygulama ile borçların kendi dönemi içinde tahsili amaçlanıyor. İcra takibi, özellikle ödeyebilecek durumda olanlar için uygulanacak.
30 milyar YTL'yi bulan sosyal güvenlik açıklarının en önemli nedenlerinden birisini prim tahsilatında yaşanan sıkıntı oluşturuyor. Halen Bağ-Kur'a kayıtlı 3 milyon 368 bin kişiden 1 milyon 425 bini borçlu. 716 bin Bağ-Kur'lu ise hiç prim ödememiş. Bağ-Kur'un tahsil edemediği prim alacağı 13 milyar 543 milyon YTL. SSK'da ise 615 bin işverenin 9,8 milyar prim borcu bulunuyor. SSK ve Bağ-Kur'da toplam tahsil edilemeyen prim alacağı 23 milyar 433 milyon YTL. Alacakların tahsil edilebilmesi durumunda sosyal güvenlik açıkları önemli ölçüde azalacak. Zamanında tahsil edilemeyen primlerin alınabilmesi için en sık başvurulan yöntem ise prim affı. Ancak bu yöntem bekleneni vermiyor. Cumhuriyet tarihinde 20 defa af çıkarılmasına karşın SGK'nın prim alacakları azalmıyor. Sık sık af çıkarılması, aynı zamanda prim ödemelerinin gecikmesinin en önemli nedeni. Af çıkıp faizlerin silineceğini düşünen SSK'lı işveren ile Bağ-Kur'lu esnaf, prim borcunu zamanında ödemek yerine biriktiriyor.
Alacakların tahsili için prim affı dışında yeni bir yöntem arayan Sosyal Güvenlik Kurumu, bir dizi radikal karar aldı. İlk olarak Bağ-Kur'da basamak sistemi kaldırıldı. Böylece çiftçi ve esnafı, geliriyle orantılı olmayan primi borçlarıyla karşı karşıya bırakan sisteme son verildi. Artık esnaf, ödeyeceği primi, kazancına göre kendisi belirleyecek. İkinci adım da 'cari ay takip sistemine' geçilmesi kararlaştırıldı. Bu sistemle primlerin zamanında tahsili hedeflenirken ödemeyenler için icra takibi başlatılmasının yolu açıldı. Zaman'a bilgi veren bir SGK yetkilisi, "Burada makul süre 3 ay. Üç ay üst üste borcunu ödemeyen için icra takibi başlatılacak. Kırıp dökmek gibi bir niyetimiz yok. Ancak prim alacaklarını da tahsil etmek istiyoruz." dedi. SGK, işverenin prim borcunu zamanında ödemesi için de çeşitli uygulamaları devreye soktu. Buna göre prim borcu olanlar kamu ihalelerine giremiyor. Aynı zamanda her türlü devlet teşvikinden yaralanabilmek için işverenin prim borcu bulunmaması gerekiyor. SSK primlerindeki 5 puanlık indirimden yararlanabilmek için de işverenin primlerini zamanında ödemiş olması gerekiyor. 28 Temmuz'a kadar devam edecek prim affı başvuruları, icra takibine alınmamak için son fırsat olarak gösteriliyor. Aftan yararlanarak borcunu taksitlendirenler icra takibinden kurtulacak. Prim affından yararlanan işverenler de 5 puanlık indirimle birlikte diğer devlet teşviklerini kullanıp kamu ihalelerine girebilecekler.
Öte yandan 28 Temmuz'a kadar devam edecek prim affından yararlananların taşınır taşınmaz mallarındaki her türlü haciz kaldırılıyor. Taksitli ödemelerde hacizler ilk taksitin ödenmesinden sonra kaldırılıyor.