Nano teknolojiyle 'milimetrenin milyonda biri' boyutlarda çalışma yapılarak, kumaşa, haşere kovucu etken madde uygulandığını dile getiren Narbay, şunları söyledi: ''Uygulama yapılan ürün, kullanıcısının çevresinde görünmez bir kalkan oluşturarak, sivrisinek, kene ve güve gibi haşereleri kendisinden uzak tutmakta. Bu teknoloji kullanıcının algılamadığı bir koku sayesinde etki alanına giren haşere miktarını ortalama yüzde 87 oranında düşürmekte. Üründe kullanılan haşere kontrol teknolojisindeki etken madde; insan sağlığı ve çevre için güvenlik standartlarını belirleyen Oeko-Tex tarafından kabul edilmiş ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanmıştır. Kumaş üzerinde yapılan deneylerle, ürünün insan sağlığını etkileyecek bir yan etkisi olmadığı da belgelendirilmiştir.''
Narbay bu arada, etken madde kumaşın liflerine işlediğinden, uzun süre etkisini koruduğunu ve yıkanma durumunda da haşere kovucu özelliğini kaybetmediğini belirtti. Narbay, yetişkinler ve çocuklar için haşere kovucu özelliğe sahip tişört, bermuda, şort ve pantolon ürettiklerini, bu ürünlerin gelecek dönemde çeşitlendirilebileceğini vurguladı. Ürüne sivrisinek sorununun bulunduğu sahil kesimlerinden büyük talep geldiğini anlatan Narbay, ayrıca son dönemde artan kene tehdidinin de talepte etkili olmasını beklediklerini ifade etti.
Narbay, bu yıl piyasaya sürülen üründen 50 bin adetlik satış yapmayı hedeflediklerini kaydetti.
-AVRUPA'DAN DAHA UCUZ-
Tekstil sektöründe gelecekte fonksiyonel giysilerin ön plana çıkacağını, bu amaçla Narkonteks'in teknoloji yoğun üretime kaydığını ifade eden Narbay, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Yıllardır Avrupa'nın önde gelen markalarından birine üretim yapıyoruz. Üretimini yaptığımız marka şu anda Hollanda, Belçika ve Lüksemburg'da pazar lideri. Avrupalı tüketiciler için yaptığımız fonksiyonel ürünleri neden Türkiye için de üretmeyelim dedik. Avrupa'ya göre daha uygun fiyatlarla bu yeni tekstil ürünlerini iç piyasa için üretmeye başladık.
Nano teknolojiyle ilk etapta mantar, bakteri gibi kötü koku ve lekelere neden olan mikro organizmaların üremesini engelleyen sistemi uyguladık. Terin hızla kumaş dışına atılmasını sağlayan sistemle birlikte bu iki özelliği tüm ürünlerimizde standart hale getirdik.''
-TÜRBAN KULLANAN KADINLARIN İLGİSİ-
Uyguladıkları başka bir projeyle, ısı yalıtımı sağlayan termal giysiler ürettiklerini belirten Narbay, doğada bulunan bazı liflerle kumaşa nefes alma özelliği verdiklerini kaydetti.
Bu ürünün soğuğa karşı koruyucu olması nedeniyle motosiklet kullanıcıları tarafından tercih edildiğini belirten Narbay, ''Kumaşın nefes alma özelliği ve nemi kumaşın dışına atma özellikleri nedeniyle türban kullanan kadınlardan da talep görmeye başladık. Bu bizim ilk etapta düşünemediğimiz bir alandı'' dedi.
Narbay, bu teknolojilerin kullanıldığı ürün çeşidini artıracaklarını da belirtirken, insan sağlığına yararlı bazı ürünler üzerinde araştırma çalışmalarının devam ettiğini, yakın dönemde çok fonksiyonlu tekstilin Türkiye'deki ilk örneklerini vereceklerini sözlerine ekledi.
|