Kültürpark Nikâh Salonu altındaki BGC Lokali’nde yapılan Genel Kurul, Ahmet Emin Yılmaz başkanlığında divan heyetinin oluşturulmasıyla başladı.
Gündem maddelerinin görüşülmesine geçilmesinin ardından söz alan Bursa Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı M. Nuri Kolaylı, son 2 yılda gerçekleştirilen çalışmaları özetledi.
Basını demokrasinin ve rejimin temel kurumlarından biri haline getirenin, yasaların kendine bazı hakları tanıması değil, ülke sorunlarına sahip çıkma bilinci olduğuna dikkat çeken Kolaylı, “Cemiyetimizin asli görevi, ulusumuzun bütünlüğünü, özgürlükçü, demokratik rejimi ve basın özgürlüğünü korumaktır. Görevde bulunduğumuz dönemlerde hep bu bilinçle çalıştık. Bursa Gazeteciler Cemiyeti’nde hiçbir siyasal inanç egemen olmamıştır, bundan sonra da olmayacaktır. Bu doğrultuda, yönetim kurulumuz Atatürk İlke ve Devrimleri’ni vazgeçilmez yol gösterici olarak kabul ederek; laik, demokratik, sosyal hukuk devleti ve bölünmez bir bütün olan Cumhuriyetimizin varlığı ve gelişimi için koşulsuz ve kısıtlamasız çaba harcamayı bir görev bilmiştir. Ayrıca her zaman basın ve düşünce özgürlüğünün, vefanın, saygı ve sevginin yanında olmuştur” dedi.
Son dönemde yapılan en önemli çalışmanın Basın Kültür sarayı inşaatı olduğunu ifade eden M. Nuri Kolaylı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bursa Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak yapımı için yıllardır büyük uğraş verdiğimiz Basın Kültür Sarayı inşaatını tamamlamayı başardık. Temeli Mart 2004’te atılan ve 2 yıl bile dolmadan tamamlanarak açılışına sayılı günler kalan Basın Kültür Sarayı, Bursa basının gücünü yansıtacak ve sosyal ve kültürel alanları ile Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyacak.
Bursa Gazeteciler Cemiyeti ve Bursa için bir gurur abidesi olarak inşaatı tamamlanan ve toplam 6 kattan oluşan Basın Kültür Sarayı bünyesinde 300 araçlık kapalı otopark, 500 kişilik gösteri salonu, fast-food alanları, 2 büyük toplantı salonu, Akkılıç Kütüphanesi, Basın Müzesi, restoran, bar ve yaz aylarında kullanılacak teras katı bulunuyor”
Son iki yıllık süreçte gerçekleştirilen diğer çalışmalara da değinen Kolaylı, bu faaliyetleri BGC tüzüğünün değiştirilmesi, BGC’ye otomobil bağışlanması, Bursa Defteri ve Bursa Ansiklopedisi’nin yayıncısı Bursa Kültür ve Sanat Yayınları A.Ş.nin BGC tarafından devir alınması, BGC kadrolarında profesyonelleşmeye gidilmesi, üyelere sağlık, işsizlik, doğum gibi sosyal yardımlar ile BGC üyelerinin çocuklarına burs verilmesi, basın özgürlüğü için yapılan çalışmalar, üyeleri bir araya getiren piknik, iftar yemeği vb. organizasyonlar, 1869-1928 Bursa Gazeteleri Sergisi, seminer ve panel organizasyonları olarak özetledi.
Kolaylı’nın konuşmasının ardından Denetleme Kurulu Başkanı Erdal Çolak tarafından Denetim Raporu, Genel Sayman İrfan Altıkardeş tarafından da Bilânço okundu. Raporlar, Genel Kurula katılan 91 üyenin oy birliği ile kabul edildi.
Bursa Gazeteciler Cemiyeti Olağan Genel Kurul toplantısında daha sonra seçimlere geçildi. M. Nuri Kolaylı Başkanlığı’nda oluşturulan yeni yönetim ve denetleme kurulu listesine rakip çıkmadı. Divan Başkanı Ahmet Emin Yılmaz tarafından açık oylamaya sunulan liste, genel kurula katılanların tamamının oyunu aldı. BGC’de işbaşına gelen yönetim, denetim kurulları ile Türkiye Gazeteciler Federasyonu delegeleri şu isimlerden oluştu:
Başkan: M. Nuri Kolaylı,
Yönetim Kurulu Asil: Ahmet Emin Yılmaz, Erdal Çolak, Teoman Alper, Celil İnce, İrfan Altıkardeş, Mehmet Gerçeksi, Ercan Akyıldız ve İsmet Acar,
Yönetim Kurulu Yedek: Cemal Ekentok, İbrahim Öge, Orhan Güney, Hüseyin Yeşilkavak ve Yılmaz Ardıç,
Denetim Kurulu Asil: Tahsin Ardıç, Murat Kuter, İhsan Bölük,
Denetim Kurulu Yedek: Mustafa Özkeskin, Aziz Bükey ve Ali Aydoğdu:
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Delegeleri Asil: Tahsin Ardıç, Ahmet Emin Yılmaz, Teoman Alper, Celil İnce, İrfan Altıkardeş, Mehmet Gerçeksi, İsmail Kemankaş ve Sinan Tunç,
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Delegeleri Yedek: Necati Kartal, Çetin Şeyhan, Enver Akasoy, Orhan Güney, Eşref Uzundere, Ali Aydoğdu, Ruhi Berber ve Nurcan Şen.
Genel Kurulda seçimlerin ardından, gündemin 8. maddesine geçildi ve “Bursa Gazeteciler Cemiyeti için gerekli taşınmaz malların satın alınması veya BGC malı taşınmaz malların satılması, kiralanması, kamu kuruluşlarınca BGC için sürekli olarak ayrılan taşınır veya taşınmaz malların işletilmesi veya işletmeye verilmesi, derneğin uluslararası faaliyetlerde bulunması, yurt dışındaki dernek veya kuruluşlara üye olarak katılması veya ayrılması, yurtiçi ve yurtdışında şirketler kurma veya kurulmuş şirketlere ortak olma, ortak alma, ortaklıktan ayrılma konularında yeni Yönetim Kurulu’na yetki verilmesi” oybirliği ile kabul edildi.
Genel Kurul’da gündeme eklenmesi kabul edilen, aidatlarını son ödeme tarihinden itibaren 60 gün süreyle ödemeyenlerin üyelikten çıkarılmasına ilişkin maddenin tüzüğe eklenmesi de, genel kurula katılanların tamamının oyuyla kabul edildi.
Genel Kurulun ardından ilk toplantısını yapan Yönetim Kurulu, görev bölümü yaptı. Başkan Vekilliğine Ahmet Emin Yılmaz, Yönetim Kurulu 2. Başkanlıklarına Teoman Alper ve Celil İnce, Genel Saymanlığa da İrfan Altıkardeş getirildi. Yönetim Kurulu toplantısında, yeni dönemde yapılacak toplantılara Denetleme Kurulu üyeleri ile Yönetim Kurulu yedek üyelerinin de çağrılması ve aktif görev verilmesi kabul edildi.