İşte Başbakan Yıldırım’ın burada yaptığı konuşmada satır başları:
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, partisinin genel merkezinde düzenlenen AK Parti 115. Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuşuyor.
Başbakan Yıldırım, 2007'deki "Cumhurbaşkanı seçimi" sürecinde ana muhalefet partisinin o gün vesayetçilerin sözcülüğünü yaptığını belirterek, "Demokrasinin değil vesayetin sözcülüğünü yaptı ve o gün cumhurbaşkanı seçimini engellediler, engellemeye çalıştılar. Nasıl engellediler? 367 icadıyla. Neymiş, 367, 3'te 2 vekil sayısı olmazsa Meclis toplanamaz, Cumhurbaşkanı seçilemezmiş. O zaman Atatürk'ün seçimi de yanlış. Onların kafasına göre düşünüyorsak, Atatürk, İnönü, Celal Bayar, diğerleri, hepsinin seçimi sakat. Yani hukuken sakat öyle mi O sonuç çıkıyor. Bakın o sayıya erişen bir şey yok" dedi.
Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
''AK Parti siyasetinin başarısının altında yatan önemli sebeplerden biri de geleceğin siyasetçilerini yetiştiren bir okul olma özelliğidir. Siyaset Akademimizin çalışmalarına katkı veren kardeşlerime huzurlarınızda içtenlikle teşekkür etmek istiyorum. Dün Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da 23 ilimizi ilgilendiren hayati bir adımı attık önemli kararlar aldık. Önemli bir mutfak çalışmamız oldu. Doğu'da Güneydoğu'da yatırımcılarla görüşüldü talepleri dinlendi. Ortaya çıkan gayet memniniyet verici. 23 il için yatırım yapmak üzere müracaat eden sayısı bin 200'ü aşmış durumda. Toplam yatırım miktarı 20 milyar doları bulmuş vaziyette. Bu yatırımlar gerçekleşirse doğrudan 112 bin 400 vatandaşımız iş aş sahibi olacak. Bu rakamlar ön talep sırasında yapılan müracaatlardır. Program resmen dün başladı. Program kapsamında yatırım yapan herkese fizibilite hazırlama danışmanlık yapma gibi hizmeti ücretsiz devlet verecek. Onlar yatırım hizmetini piyasadan alacaklar maliyetini biz karşılayacağız. Yatırım için arsa arazi temininden başlayarak arsa üzerine bina yapılması dahil desteği vermeye devam edeceğiz. 10 milyona kadar sabit yatırım bina vesaire bedelini biz karşılayacağız. Hizmet sektörlerine iki konuda destek sağlıyoruz. Birincisi çağrı merkezi hizmeti vermek isteyenlere, ikincisi veri merkezi kurmak isteyenlere destek vereceğiz.
Desteklerde tabii her şeyi devlet vermiyor. Öz kaynak yüzde 30 kredi yüzde 70. Yatırımcı da elini taşın altına koyacak. Bölge yıllardır terörden çok çekti vatandaşlarımız göç etmek zorunda kaldı. Yapılacak bu yatırımlarla birlikte vatandaşlarımız artık geleceklerini burada inşa edecekler.
ASTANA'DAKİ SURİYE GÖRÜŞMELERİ
Göreve geldiğimizde dostlukları artıracağız düşmanlıkları azaltacağız dedik. İşe komşularda başladık. Rusya ile ilişkileri düzelttik. İsrail ile süregelen sorunumuz vardı onu bir noktaya bağladık. Suriye'de ile ateşkesin sağlanması için Rusya ile İran ile birlikte bir inisiyatif aldık ateşkes sağlandı. Kazakistan Astana'da da bir zirve yapıldı bu 3 ülkenin ateşkese uyulduğunun sağlanması için mutabakat sağlandı. Irak'a ziyaret yaptık uzaktan uzağa atışmalarla bu iş olmaz dedik. Gelin konuşalım işleri konuşa konuşa halledelim... Irak ile konuştuk, Başika, Musul konusu başta olmak üzere PKK ile mücadele ve Sincar'daki oldu bittilerin nasıl ele alınacağını hep beraber değerlendirdik. Bütün bunları yapınca Türkiye'nin bölgedeki etkinliği de arttı. Bir yıl önce Suriye meselesinde Türkiye'yi hesaba katmayanlar, şu anda Türkiye'nin dediği neyse ona göre amel ediyorlar. İşte bu, ülkemizin gücüdür. Bu, ülkemizin, milletimizin gücünden, Cumhurbaşkanımızın dirayetinden geliyor. Bütün bunları yapınca Türkiye'nin bölgedeki etkinliği de arttı. 1 yıl önce Suriye meselesinde Türkiye'yi hesaba katmayanlar şu anda Türkiye'nin dediği neyse ona göre amel ediyorlar.
FIRAT KALKANI HAREKATI
Suriye'de barışın sağlanması terör örgütlerinin temizlenmesi için biz Fırat Kalkanı operasyonu ile PYD'ye DEAŞ'a karşı amansız bir mücadele veriyoruz. Doğrusu mücadeleyi veren Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) biz ÖSO'ya destek veriyoruz.
ANAYASA REFERANDUMU
Anayasa değişikliği konusunda TBMM kararını verdi, çalışmaları başarıyla tamamladı. Bütün milletvekili arkadaşlarımın göstermiş olduğu birlik beraberlik kardeşlik ve dayanışma ruhu için bir kez daha teşekkür ediyorum. Devletimizin bekası için tarihi bir görev yapıyoruz. Darbe şartlarında hazırlanan mevcut anayasa Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılamıyor.
Şu anda yapılan, 2007 referandumunda yapılan değişikliğin gereğini yerine getirmek, eksik kalan kısmını tamamlamaktır. İş bundan ibarettir. Ana muhalefet partisi o gün demokrasinin değil vesayetin sözcülüğünü yaptı ve o gün cumhurbaşkanı seçimini engellediler, engellemeye çalıştılar. Nasıl engellediler? 367 icadıyla. Neymiş, 367, 3'te 2 vekil sayısı olmazsa Meclis toplanamaz, Cumhurbaşkanı seçilemezmiş. O zaman Atatürk'ün seçimi de yanlış. Onların kafasına göre düşünüyorsak, Atatürk, İnönü, Celal Bayar, diğerleri, hepsinin seçimi sakat. Yani hukuken sakat öyle mi O sonuç çıkıyor. Bakın o sayıya erişen bir şey yok.
Gürültü, patırtı, efendim 'Rejim değişiyor, Türkiye elden gidiyor', onlar kendileri gidiyor. Feryadı figanları Türkiye için değil, kendi ikbal meseleleri için. Türkiye'nin bir yere gittiği yok. Türkiye emin adımlarla muasır medeniyetler seviyesine ilerliyor. Telaşları kendi gelecekleri, kendi ikballeri. Sizin ikbaliniz için Türkiye'nin önünü tıkamaya hiç kimsenin hakkı yok. 'Rejim değişiyor...' Kaç sefer söyledik kardeşim, 93 yıl önce cumhuriyet ilan edildi, 1923'te rejim tartışması sone erdi, nokta. Bırakın bunu, kimi kandırıyorsunuz Millet kararını verdi, padişahlık gitti, cumhuriyet geldi. Cumhuriyetin nimetlerinden de herkes istifade ediyor. Çalışan, çabalayan gayret ediyor, sınıf farkı yok, aile mensubiyeti yok, millet kimi beğeniyorsa onu seçiyor. İster bir köylüyü seçiyor, ister bir şehirliyi seçiyor. Yeter ki vatanına, milletine hizmet etsin.
1923'ten bugüne 65 hükümet kurulmuş ortalaması bir yıldan biraz fazla. 13-15 aylık hükümetlerle ne yapabilirsiniz? ABD'de 228 senede 45 başkan değiştirmiş. Biz 93 senede 65 hükümet kurmuşuz.
Diyorlar 'Yeni sistemde güvenoyu yok.' Güvenoyunu millet veriyor zaten. Asıl varken vekiline iş düşer mi? 'Meclis'in etkinliği azlıyor.' Hadi oradan, neresi azalıyor? Genel görüşme, yazılı soru önergesi, Meclis araştırması, kanun yapma, cumhurbaşkanını yargılama var. Bakanları sıraya, hesaba çekmeye hakkı var. Aslında Meclisin gücü artıyor. Niye Yargının başındaki idari yapıyı da Meclis belirliyor, bir kısmını. Cumhurbaşkanı ile Meclis belirliyor. Cumhurbaşkanı, Meclis ne İkisi de milletin iradesiyle seçilmiş iki tane yapı. Dolayısıyla yargıda da milletin bir şekilde iradesi yansımış oluyor. Şimdi cumhurbaşkanı görevi esnasında kendisine atılan ve isnat edilen her suçtan yargılanabilecek. Yüzde 66 çoğunlukta. Mevcut anayasadan daha az bir nisapla yani 3'te 2 ile yargılanabilecek orada 4'te 3'te yargılanabiliyordu. Yüce Divan'a gönderilmesi biraz daha kolaylaştırılıyor.
Anayasayla ilgili referandum sürecinde çok şey konuşulacak. Herkes kendi ezberi neyse onu anlatacak. Hayır'cılar istemezükçüler bir tarafta konuşlanacak. Biz de anlatağız. Biz bu değişikliği MHP ile beraber uzlaşarak yaptık. Milletimizin önüne getiriyoruz. MHP kendi prensipleri içerisinde Meclis'teki duruşunu sokakta da gösterecek. Biz de AK Parti olarak kendi kampanyamızı yapacağız. MHP ile ortak kampanya diye bir şey yok. Ama bu değişiklik konusunda amaç birliği var.
İki kaptan gemiyi batırı dedim kıyamet koptu. Gemide de iki kaptan var uçakta da dediler. Bilmedikleri bir şey var. Gemide bir suvari vardır bir de birinci zabit vardır. Suvarinin söylediği söz herkesi bağlar, çok fazla konuşmaz. Birinci zabit onun beynidir yardımcısıdır. Suvari tektir iki suvari yok. Uçakta da bir kaptan var. Bir de sol koltuktaki asıl kaptan sağ koltuktaki yardımcısıdır. Bunlar CHP'lilerin anlayacağı iş değil. CHP'ye oy verenleri kast etmiyorum CHP'ye oy veren vatandaşlarımız bayrağını milletini ülkesini seven insanlar. Bu CHP'nin yönetimini kastediyoruz. CHP'nin başındaki önceki çağın yöneticilerinden bahsediyoruz onlar kendi küçük dünyalarında mutlular. Türkiye değişecek siz de değişeceksiniz kardeşim.
Vatandaş değişimi zorluyor, değişim istiyor. Direnen biz olamayız. Bizim aksine değişimi zorlamamız lazım. Bu anayasa değişikliği, muhtemelen Nisan ayının ilk yarısında, 20'sine kadar uygun bir tarihte yapılacak. Zannediyorum bu hafta içerisinde de kesin tarih açıklanmış olur. Bu tabii Yüksek Seçim Kurulunun vereceği bir karar. Değişiklik Cumhurbaşkanının onayına sunuldu. Cumhurbaşkanı onayladıktan sonra Resmi gazetede yayımlandıktan sonra 60 günü takip eden ilk pazar günü halkoylaması yapılır diyor kanun.''
"İKİ SEÇENEK VAR"
İki seçenek var; ya cumhurbaşkanını vatandaş seçmeyecek ya da vatandaşın seçtiği cumhurbaşkanına yetkileri vereceğiz.
17 yıldır bu vesayet sahipleriyle mücadele diyoruz. Nihayet sonuna geldik. İnşallah bu son olur. Tek vesayet sahibi tanırım aziz Türk milleti. Vesayetin tek sahibi millettir. Millet istediği zaman yetkiyi verir istediği zaman elinden alır. İnşallah bu değişiklikle birlikte ülkemiz kalkınma refah yolunda yen ufuklara yelken açacaktır.
“HADİ ORADAN”
“Meclisin etkinliği azalıyor.” Hadi oradan. Aslında meclisin gücü artıyor. Yargının başındaki idari yapının bir kısmını da meclis belirliyor. Cumhurbaşkanı ve meclis belirliyor. Yargıda da milletin bir şekilde iradesi de yansımış oluyor.