Sağlık Bakanlığı, sezaryen doğum oranını düşürmek için çeşitli çalışmalara başladı. Anne adaylarının yaşadığı doğum korkusu "tokofobi"yi ortadan kaldırmak için hamileleri bilgilendirecek bir çalışmaya da başlayan Bakanlık, çalışma kapsamında "Normal doğum özendirilerek, 2025 yılı sonuna kadar sezaryen oranları yüzde 5 düşürülecek," hedefine yer verdi.
Hürriyet'ten Meltem Özgenç'in haberine göre Bakanlığın sezaryen doğum oranını düşürme çalışmalarının ayrıntıları şöyle:
"Ebelerin normal doğum süreçlerindeki rolü güçlendirilecek ve anne dostu hastane standartları yaygınlaştırılacak.
Tüm doğum ünitelerinin yüzde 50'si anne dostu hastane standartlarını karşılayacak.
Tüm gebeler bir ebe tarafından birebir takip yapılacak.
Tokofobi, doğum korkusu olarak bilinen ve bazı kadınlarda doğum süreciyle ilgili yoğun kaygılar ve korkulara yol açan bir durum. Tokofobisi olan kadınlar, doğumun zorluklarından kaçınmak için sezaryen tercih edebiliyorlar. Toplumda sezaryenin güvenli ve kolay bir doğum yöntemi olduğuna dair yanlış algılar da bu tercihi destekliyor. Türkiye'de birçok kadın doğum sırasında ağrı, uzun süren doğum süreçleri ve komplikasyon korkusuyla sezaryen tercih edebiliyor. Bu korkunun ortadan kaldırılabilmesi için öncelikle gebe bilgilendirme çalışmaları yapılacak.
Normal doğum özendirilerek, 2025 yılı sonuna kadar sezaryen oranları yüzde 5 düşürülecek.
2023 yılında kamu hastanelerinde en yüksek sezaryen oranı olan 5 il Zonguldak, Samsun, Karabük, Giresun ve Ordu iken, en düşük olan 5 il Şanlıurfa, Kilis, Hatay, Sivas ve Muş olarak belirlendi. Sezaryen oranının yüksek olduğu illere özel önem verilecek.
'Annelik Yolculuğu' kitabının dijital hali 18 yaşını doldurmuş, gebeliğinin 10. haftasında olan tüm gebelere e-Nabız uygulamasına entegre edilerek ulaştırılacak."