Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,5906
EURO
36,7515
IMKB
10.025,000
ALTIN
3.096,500
 
Hava Durumu ANKARA
1 / 8 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Benzin Fiyatlarında Neler Oluyor?
Benzin Fiyatlarında Neler Oluyor?
 
1 Ocak'ta 66 dolar olan petrolün varil fiyatı, dün 22 dolara düşünce, benzinde yeniden indirim beklentisi oluştu. Eğer, akaryakıt sektörünün beklediği 10 kuruşluk indirim gelirse, İzmit'teki Tüpraş rafinerisinden benzinin litresinin vergisiz çıkış fiyatı 1,03 TL'den 93 kuruşa gerileyecek. Bu durumda, 1 Ocak'ta 2,83 TL olan benzinin rafineri fiyatı da 1 Nisan'da 1 TL'nin altına gerilemiş olacak. Ancak benzinin vergisiz fiyatı yüzde 67 düşerken, vergili pompa satış fiyatındaki düşüş yüzde 28'de kalacak. 1 Ocak'ta yüzde 53 olan nakliye, dağıtıcı ve bayi payları ile bu süreçte tekrar eklenen KDV’yi içermeyen benzin fiyatındaki vergi oranı da 1 Nisan itibarıyla yüzde 77'ye yükselmiş olacak.
 
31.3.2020 - 14:03

Corona virüsü salgınının küresel talebi düşürmesi ve Suudi Arabistan ile Rusya arasındaki fiyat savaşı nedeniyle petrol fiyatlarında yaşanan tarihi düşüş, akaryakıt fiyatlarına da yansıyor.

1 Ocak 2020’de 66 dolar seviyelerinde olan Brent tipi ham petrolün varil fiyatı dün 22 dolar seviyelerine kadar geriledi. Böylece son üç ayda petrol fiyatlarındaki düşüş yüzde yüzde 66.6’ya ulaştı.

1 Ocak’ta 7,03 TL seviyelerinde olan İstanbul’da benzinin litresi, bugün itibarıyla 5,13 TL seviyelerinde bulunuyor. Bu geceden itibaren benzine 10 kuruş daha indirim yapılması bekleniyor. Eğer indirim gerçekleşirse, İstanbul’da benzin fiyatı 5,03 TL’ye gerileyecek ve benzinin pompa satış fiyatındaki üç aylık gerileme, yüzde 28’e yükselecek.

Ancak, vergisiz rafineri çıkış fiyatlarındaki değişim çok daha çarpıcı. 1 Ocak 2020 tarihinde 2,83 TL olan İzmit’teki TÜPRAŞ rafinerisinden 1 litre benzinin vergisiz çıkış fiyatı, bugün itibarıyla 1,03 TL seviyesinde. Eğer beklenen zam gelirse, bu geceden itibaren söz konusu rakam 1 TL’nin de altına düşecek. Eğer beklentiler doğrulanırsa, bu geceden itibaren benzinin vergisiz rafineri fiyatı 0,93 TL’ye gerileyecek.

Böylece son üç ayda vergisiz rafineri fiyatlarındaki gerileme, yüzde 67’ye yükselecek.


VERGİ ORANI YÜZDE 77’YE YÜKSELİYOR
Petrol ve vergisiz benzin fiyatları düştü ancak pompaya yansıyan düşüş daha az oldu. Bunun temel nedeni de akaryakıttaki yüksek vergiler.

Benzinde fiyat düşerken, yüksek Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve yüzde 18'lik Katma Değer Vergisi (KDV) nedeniyle vergi oranı arttı.


Örneğin, 1 Ocak 2020'de İzmit'teki TÜPRAŞ rafinerisinde 2,82 TL olan çıplak fiyata, 2,37 TL maktu ÖTV (sabit), yüzde 4,82'lik Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) payı ve maktu ÖTV toplamının yüzde 18'i üzerinden hesaplanan 93 kuruşluk KDV eklenince, son fiyat 6,15 TL oluyordu. Nakliye, dağıtıcı ve bayi payları ile bu süreçte tekrar eklenen KDV'yi içermeyen bu fiyattaki vergi oranı yüzde 53,88 idi.

31 Mart itibarıyla ise, rafineride çıplak fiyat 1,03 TL. Ancak maktu ÖTV 29 Şubat’ta 15 kuruş zamlanarak 2,52 TL oldu. 64 kuruşluk KDV de eklenince fiyat 4,20'ye, vergi oranı ise yüzde 75'e yükseldi.

1 Nisan’da ise vergisiz rafineri fiyatı 0,93 TL’ye düşerse, nakliye, dağıtıcı ve bayi payları ile bu süreçte tekrar eklenen KDV'yi içermeyen benzin fiyatındaki vergi oranı yüzde 77’ye yükselecek.


AKTAŞ: SABİT ÖTV’YE DOKUNULMUYOR

EPGİS Genel Başkanı Fesih Aktaş ve Başkent Üniversitesi’nden Dr. Ozan Bingöl, akaryakıt fiyatlarındaki yüksek ve sabit ÖTV’nin, vergi oranı artışında ve akaryakıt fiyatlarındaki düşüşün petrol fiyatlarındaki düşüşün gerisinde kalmasında temel faktör olduğuna dikkat çekmişti.

Geçen günlerde Sozcu.com.tr'ye konuşan Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Genel Başkanı Fesih Aktaş, benzin fiyatlarındaki düşüşün petrol fiyatlarındaki düşüşün çok altında kalmasını şu sözlerle anlattı: “İndirimler rafineri çıplak ürün fiyatı üzerinden yapılıyor ve ÖTV sabit olduğundan ona dokunulamıyor. Tüketicinin oransal hesaplamasındaki yanılgısı buradan geliyor. Tüketici doğal olarak ödediği toplam vergili rakam üzerinden indirim beklentisine giriyor ama verginin sabit olduğunu fikren atlıyor.” demişti.

Aktaş'a göre, benzinde ana girdi petrol olsa da uluslararası piyasalarda benzin fiyatlarındaki değişim oranı ile petrol fiyatlarındaki değişim oranı aynı olmuyor. Bu da, fiyatlardaki değişimi etkiliyor.

Petrol fiyatları anlık olarak uluslararası piyasalarda takip ediliyor ancak fiyat değişimlerinde ortalama rakamlar alınıyor. Bu da petrolde takip edilen ani değişim oranları ile akaryakıttaki fiyat değişiklik oranlarını farklılaştırıyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BDDK’dan Flaş Kredi Kartı Kararı!

Türkiye IMF’den Yardım İstemedi

Kamu Bankalarından Flaş Kredi Desteğ
»  Benzinde İndirim Motorine Zam Geliyor
»  Belediyelere Salgınla Mücadele Desteği
»  Flaş...Kredi Kartı Faizleri Düştü
»  Bankalardan Yeni Destek Paketleri
»  Kolalı İçeceklere ÖTV Zammı
»  Benzine 7 Kuruş Zam Yapıldı
»  Özel Bankaların Kredi Öteleme Oyunu
»  Kısa Çalışma Ödeneğine Yeni Düzenleme
»  KamuBankaları Kredi Ödemelerini Erteledi
»  LPG'ye İndirim Yolda
»  Kamu Bankaları O Karara Uymadı
»  Doğan Holding Resmen Banka Kurdu
»  IKEA Türkiye’deki Mağazalarını Kapatıyor
»  Akaryakıtta Çifte İndirim
»  Dolar Kritik Seviyeyi Zorluyor
»  Fitch 'ten Koronavirüs Uyarısı
»  5 Şirketten Mağazalarını Kapatma Kararı
»  Altın Fiyatlarında Son Durum
»   BDDK'dan Yeni Koronavirüs Tedbirleri
»  Merkez Bankası'ndan Flaş Kararlar
»  Bankalardan Emeklilere Uyarı
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.