22 Ekim'de MHP lideri Devlet Bahçeli'nin çağrısıyla başlayan sürecin en dikkat çeken adımı İmralı'da bulunan teröristbaşı Abdullah Öcalan tarafından atıldı. Bölücübaşı Öcalan'ın mektubu İmralı heyeti tarafından okundu.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, terör örgütü PKK elebaşı Öcalan’ın silah bırakma çağrısı hakkında sosyal medya hesabından açıklama yaptı.
Mehmet Uçum yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"TERÖRSÜZ TÜRKİYE HEDEFİ ADIM ADIM GERÇEKLEŞİYOR!
Öcalan’ın açıklaması baştan beri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve Sayın Bahçeli’nin ifade ettiği Devlet İnisiyatifinin çizdiği çerçeveye ve içeriğe uygun oldu.
Açıklamada özü itibariyle; kimlik sorunu kalmadı, inkar bitti, iki ulus yok, iki resmi dil yok, iki vatandaşlık yok, özerklik talebi yok, federasyon talebi yok, denildi. Üniter Devlete sahip çıkıldı. Türkiye’de inkar ve redde dayalı ifade edilen iç Kürt sorunu çözülmüştür, konu demokrasidir, devletle ve toplumla bütünleşmektir, demokrasiyi geliştirmektir, vurgusu yapıldı. Tüm grupların silahları bırakması ve terör örgütünün kendini feshetmesi kesin bir dille ifade edildi. Bunun anlamı terör yoluyla Türkiye’ye dayatılan, Türkiye’yi bölmeyi amaçlayan ve bir emperyalist proje olan dış Kürt sorunun da bitme yoluna girmesidir, terör tamamen tasfiye edilince bu da bitecektir ve bunun ilanı yapıldı.