The New York Times, ABD Başkanı Joe Biden’ın Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili Suudi Veliaht Prensi Selman hakkında herhangi bir olumsuz karar almayacağını aktardı.
NYT’nin haberinde, “Biden, Prens Muhammed bin Salman’ı doğrudan cezalandırmanın bedelinin çok ağır olduğuna karar verdi. Biden insan hakları örgütleri ve Demokratları hayal kırıklığına uğrattı” ifadesi kullanıldı.
Biden’a yakın kaynaklar, Selman’a yönelik alınacak herhangi bir yaptırım kararının, Suudi Arabistan’ın terörle mücadele konusunda ABD ile işbirliğine ve İran ile mücadele konusuna zarar verebileceğini söyledi.
ABD’DEN YAPTIRIM KARARI
ABD Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken, başta Kaşıkçı cinayeti olmak üzere Suudi yönetimine muhalif kişileri tehdit ettikleri belirlenen 76 Suudi Arabistan vatandaşına yaptırım uygulayacaklarını açıkladı.
ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan bültende, “ABD Başkanı Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris yönetimi, korkunç cinayetle ilgili gizliliği kaldırılmış raporu bugün Kongre'ye sundu” ifadeleri yer aldı.
Bültende ayrıca, Başkan Biden'ın direktifleri doğrultusunda ABD hükümetinin, sınırlarının ötesine uzanarak gazetecileri tehdit eden ve hedef alan ülkelere ek yaptırımlar getireceği belirtildi.
“KAŞIKÇI YASAĞI” DEVREDE
Blinken, “Kaşıkçı Yasağı” olarak adlandırılan bir programla yabancı ülkeler adına ülkelerinin dışında muhalifleri tehdit edenlere ABD vizesi verilmesini kısıtlayacaklarını söyleyerek, “ABD Dışişleri Bakanlığı, yabancı ülkeler adına topraklarının dışında, gazetecileri veya diğer çalışanları engellemeye yönelik baskı, takip ve tehdit kullanan kişilere vize sınırlamaları uygulanmasını sağlayacak” dedi.
76 SUUDİ ARABİSTAN VATANDAŞINA VİZE YASAĞI
Kaşıkçı Yasağı kapsamında, Kaşıkçı'nın ölümü dahil yurt dışında muhalifleri ve gazetecileri tehdit ettiğine inanılan 76 Suudi Arabistan vatandaşına vize kısıtlaması getirildi. ABD'nin kendi güvenliği için yabancı ülke adına operasyon yapan kimsenin ülke sınırlarına girmesine izin verilmeyeceği ifade edildi.
Blinken açıklamasında, ABD'nin şahısları kendi topraklarında veya toprakları dışında hedef alan ve insan haklarını engelleyen ülkelerin inceleneceğini belirterek, “Dışişleri Bakanlığı'na bu tarz sınır ötesi aktivitelerde bulunan tüm ülkelerin yıllık olarak hazırlanan İnsan Hakları Konusunda Ülke Raporu'nda yer alması talimatını verdim” dedi.
Blinken basın bildirisinin sonunda, ABD'nin Suudi Arabistan ile olan ilişkisine hala önem verdiğini belirtirken, bu ilişkinin Başkan Biden'ın da belirttiği gibi ABD değerlerini yansıtması gerektiğini söyledi.
NELER YAŞANMIŞTI?
Birçok medya kuruluşunda Riyad yönetimine karşı yazılar kaleme alan muhalif gazetesi Cemal Kaşıkçı, 2018 yılının Ekim ayının ilk günlerinde İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'na gitmişti. Evlenmek için belge almak üzere binaya giren Kaşıkçı bir daha binadan çıkmamıştı.
O dönemde hem yerel basın hem de dünya basını İstanbul'da yaşananlara geniş yer ayırmıştı. Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan yönetimi tarafından suikaste kurban gittiği belirtilmişti.
ABD’nin hazırladığı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili raporda, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesini onayladığı açıklandı. Raporda, Veliaht Prens Selman’ın, Suudi gazeteciyi “yakalamak veya öldürmek için bir operasyonu onayladığını” ifadeleri yer aldı.