ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya NATO tarafından sağlanan uzun menzilli füzelerini Rusya'nın Kursk bölgesinde kullanılması için izin verdi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, uzun menzilli NATO füzeleriyle Rusya sınırları içerisindeki hedeflerin vurulmasını "NATO'nun savaşa resmen katılması" olarak kabul edeceğini belirtmişti.
ABD merkezli Axios haber kuruluşuna konuşan ABD'li güvenlik kaynakları, bu iznin sadece aktif muharebelerin devam ettiği, Kuzey Koreli askerlerin Rus askerlere destek verdiği Rusya'nın Kursk bölgesinde kullanılmasına izin verildiğini yineledi.
Ukrayna bu füzeleri, başkent Moskova gibi kritik bölgeleri vurmak için kullanamayacak.
Kaynaklar, bu kararın geçtiğimiz hafta Cuma günü alındığını ve Rusya'nın Kuzey Koreli askerleri savaşa getirmesine bir misilleme olarak yapıldığını ifade etti. ABD'nin, bu hamleyle Kuzey Koreli askerlerin gözünü korkutmayı ve Kursk'te yapılan karşı taarruzu bu şekilde püskürtmeyi planladığını söyledi.
PEKİ NEDEN ŞİMDİ?
Biden'ın giderayak aldığı bu karar, ABD Başkanı seçilen ve 20 Ocak'ta başkanlık yeminini edecek olan Donald Trump'ın '24 saatte barış' planını bir hayli zorlayabilir.
Putin ile iyi ilişkileri olduğu iddia edilen ve kendisi de Rusya Devlet Başkanı hakkında olumlu yorumlar yapan Trump'ın, Ukrayna'nın Kursk bölgesini elinde tutması halinde ateşkesi, sözünü verdiği kadar kısa bir sürede sağlamayı başaramayabilir.
Zira Rusya, kendi toprağını geri almak isteyecek ve Ukrayna da bu bölgeyi kendi kaybettiği topraklarını almak için bir pazarlık kozu olarak kullanacaktır. Askeri olarak ivme kazanan Rusya, böyle bir durumda savaşı sonuna kadar sürdürmeyi seçebilir.