Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5437
EURO
34,9387
IMKB
9.717,000
ALTIN
2.436,010
 
Hava Durumu ANKARA
15 / 27 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Bolivya'da Morales İstifasını Açıkladı
Bolivya da Morales İstifasını Açıkladı
 
Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, canlı yayında yaptığı açıklamada "Devlet başkanlığı görevimden istifa ediyorum" dedi.
 
11.11.2019 - 08:02

Bolivya Genel Kurmay Başkanı Williams Kaliman, Devlet Başkanı Evo Morales’e ülkedeki istikrarın yeniden sağlanması için istifa etme çağrısı yaptı. Reuters'ın aktardığına göre Kaliman, okuduğu bildiride şu ifadelere yer verdi:

"Ülkede artan çatışmalar karşısında halkın güvenliğini sağlamak, hayat hakkını güvence altına almak adına şiddetin durulmasına müsaade etmesi, Bolivya'nın iyiliği ve istikrarın korunması için Devlet Başkanı Evo Morales'e istifa etmesini öneriyoruz. Halka ve gösteri düzenleyen kesimlere de kardeşler arasındaki anlaşmazlığın kan dökülmesine ve ailelerimizin üzülmesine neden olmaması için şiddet olaylarına son vermelerini talep ediyoruz."

Sputnik'te yer alan habere göre, çağrıların ardından canlı yayında açıklama yapan ve açıklaması sosyal ağlarda yayınlanan Morales, “Kız ve erkek kardeşlerimiz, devlet görevlileri saldırı ve tehditlere maruz kalmamaları için istifa ediyoruz” diye konuştu.

Durumu ‘devlet darbesi’ olarak niteleyen Morales,“Kardeşlerim, mücadelemizin son bulmadığını söylemek istiyorum, biz eşitlik ve barış için mücadeleye devam edeceğiz. Şu anda bir devlet başkanı olarak yükümlülüğüm, durumu sakinleştirmek için yöntem bulmak” ifadelerini kullandı.

Devlet Başkan Yardımcısı Alvaro Garcia Linera da bir Kızılderili Başkanın yardımcısı olduğundan gurur duyduğunu ve daima ona sadık kalacağını söyleyerek istifasını açıkladı. Linera'nın istifasını takiben Senato Sözcüsü de istifasını açıkladı.

​Morales'in istifasını duyurmasının ardından sokaklardaki protestocular kutlamalara başladı.

Küba'dan kınama
Küba Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada Morales'in istifasıyla sonuçlanan süreci 'darbe' olarak nitelendirdi ve kınadı.

Venezuela'dan kınama
Venezuela Devlet Başkanı Maduro, Bolivya Devlet Başkanı Morales'e yönelik 'darbeyi' kınadı.

Corbyn: Morales'in ordu tarafından istifaya zorlandığını görmek dehşet verici
İngiltere İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Çok sayıda sosyal ilerlemeyi ülkeye kazandıran Evo Morales'in ordu tarafından istifaya zorlandığını görmek dehşet verici. Bolivya halkına karşı yapılan bu darbeyi kınıyorum ve demokrasi, sosyal adalet ve bağımsızlık için yanlarındayım."

Ne olmuştu?
Bolivya'da "hile" yapıldığını iddia eden muhaliflerin protesto ve şiddet eylemlerine yol açan seçimlerin galibi Devlet Başkanı Evo Morales, dün sabah ülkenin yenilenecek Yüksek Seçim Mahkemesi (TSE) ile yeniden sandık başına gideceğini duyurmuştu. Morales, açıklamasında“İstifa etmemi istiyorlar, bu bir darbe girişimi. Bu anayasaya ve yasalara aykırı. Önümüzdeki yılın ocak ayına kadar geçerliliği olan anayasal yetkim var” ifadelerini kullanmıştı.

Bolivya Silahlı Kuvvetleri, ülkede yasa dışı olarak faaliyet yürüten silahlı gruplara karşı kara ve hava operasyonları başlatılması emrini vermişti.

20 Ekim’deki oylamada, Devlet Başkanı Evo Morales’in rakibi Carlos Mesa’yı yüzde 10 oy farkıyla geçtiği açıklanmıştı. Bolivya yasalarına göre söz konusu fark, ikinci tura gerek duyulmadan daha çok oy alanın seçimi kazanmasına olanak tanıyor. Ancak oyların yüzde 84’ü sayıldıktan sonra oy sayımının durması, muhalefetin ve uluslararası gözlemcilerin hile iddialarını gündeme getirmesine yol açmış, halk da protesto için sokağa dökülmüştü.

Haftalardır devam eden gösterilerde, protestocular hem seçim sonuçlarına itiraz ediyor, hem de devlet başkanlığının iki dönemle sınırlanmasına dönük referandum sonucuna rağmen Morales’in dördüncü bir dönem daha devlet başkanlığı yapmasına olanak tanıyan Anayasa Mahkemesi’ni protesto ediyordu.

Haftasonunda 7 kentte polisin de protestocuların safına geçmesi, ordunun da gösterileri bastırmaya yanaşmaması üzerine, Morales’in iktidarda kalması güçleşmişti.

Yeniden seçim yapılacağını televizyondan duyuran Morales, seçim kurulunu da değiştireceğini söyledi. Morales konuşmasında, halka “bir arada barış içinde yaşama çağrısı da yaptı. 20 Ekim’den bu yana devam eden gösterilerde üç kişi hayatını kaybetti, 300’den fazla kişi de yaralandı.

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ABD Şimdi de Bolivya'ya Gözünü Dikti

Lula,Serbest Bırakıldı

Truımp'a Karşı Yeni Aday!
»  Irak'ta Gerilim Dinmiyor
»  Trump: Petrolü de Kürtleri de Seviyorum
»  ABD Siyasetinde Kritik Gelişme
»  Trump: Vurulursam Melania Ağlamaz
»  Trump'tan Photoshop'lu Madalya Paylaşımı
»  Pakistan'da Tren Faciası,62 Kişi Öldü
»  Irak'ta Kanlı Gece
»  Trump Resmen Açıkladı: Bağdadi Öldü
»  Irakta Bilanço Artıyor 63 Ölü...
»  Ruslar Amerikalıları Fena Yakaladı
»  Şili'de Kanlı Zam Protestoları,19 Ölü
»  İngiltere 39 Ceset Çıkan Tır'ı Konuşuyor
»  Kurye Kedi Gözaltına Alındı!
»  Yunanistan'daYeni Dönem
»  Kanada'da Tradeu Zor da Olsa Kazandı Ama
»  Brexit Karşıtları Sokağa İndi
»  Trump'tan,'Darbeyi Durdurun' Çağrısı
»  Japonya'yı Tayfu Vurdu,40 Ölü
»  Trump Şaşkınlıkta Tavan Yaptı
»  ABD Trump'ın Açıklamalanı Tartışıyor
»  Trump'tan Suriye Açıklaması:
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.