Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5658
EURO
35,2476
IMKB
10.699,000
ALTIN
2.468,010
 
Hava Durumu ANKARA
17 / 32 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Buğday Taban Fiyatı Çiftçileri Kızdırdı
Buğday Taban Fiyatı Çiftçileri Kızdırdı
 
Çiftçiler açıklanan buğday taban fiyatına tepki gösterdi. Artan maliyetlere dikkat çekerek hükümeti eleştiren bir çiftçi, "Zarar etti çiftçi. Çiftçi iflas eder tarlasını ekemez hale geldi zaten. Çiftçi bitti, yok oldu" diyerek tepkisini gösterirken başka bir çiftçi ise "Böyle olursa çiftçilik biter. Millet üretmez buğdayı. Yeni sene kimse ekmez. Yurt dışından getirmeye devam ederler iki misli fiyata" dedi.
 
8.6.2024 - 00:38

Çiftçinin merakla beklediği buğday alım fiyatı, dün akşam saatlerinde sessiz sedasız açıklandı. Ekmeklik Buğday için ton başına 9 bin 250 TL ve makarnalık buğday için 10 bin TL fiyat belirleyen TMO, arpa fiyatını ton başına 7 bin 250 TL olarak belirledi.

Beklentinin çok altında kalan rakamlar sonrası çiftçilerden hem tepki geldi hem de üretim konusundaki tehlikeye vurgu yapıldı.


Açıklanan buğday taban fiyatına tepki gösteren Osmaniyeli çiftçiler, maliyetlerdeki artışlara da dikkat çekecek, hükümete seslendi.

Mustafa Uzma isimli çiftçi, "Bu yıl buğday ektik beklentimiz 14- 15 lira civarındaydı çünkü geçen yıl tonu 8 bin 250 lira olarak açıklanmıştı. Enflasyona göre bu yıl da 14- 15 lira olması beklentisindeydik. Maalesef ki bu yıl geçen seneye göre, yüzde 10 artışla 9 bin 250 lira açıklandı. Zaten buğdayın bize maliyeti 11 lira civarında. Bu şartlarda bizim kazanma şansımız sıfır. Böyle giderse dışa bağımlı hale geliriz. Kendi ülkemizde kendi çiftçimize bunu yaparsak üretim olmaz. Taşıma suyuyla da değirmen dönmez. Dışarıdan getirmekle bu Türkiye kalkınmaz. Ne kadar üretim o kadar ileri" diye konuştu.

"BÖYLE OURSA ÇİFTÇİLİK BİTER"

Hanifi Kökkız ise, "Bu sene buğday ektik. Geçen sene tonu 8 bin 250 liraydı taban fiyat bu sene tonu 9 bin 250. Her şey iki misli fiyat oldu. Çiftçilik öyle, mazot öyle, zehir öyle. Zarar ediyoruz. En az 14 bin olması lazım. Çiftçiyi devletin desteklemesi lazım, yurt dışından getirmemesi lazım. Çiftçiye sahip çıkması lazım. Böyle olursa çiftçilik biter. Millet üretmez buğdayı. Yeni sene kimse ekmez. Yurt dışından getirmeye devam ederler iki misli fiyata" dedi.

"BUĞDAY EKTİM, ZARAR ETTİM"

Başka bir çiftçi Hilmi Kökkız "Bu sene buğday ektik yemek için, kurtarmıyor. 9 bin 250 çok az. Bu şartlarda 13- 14 bin en kötü şartlarda olması lazım. Mazot geçen senenin iki katı, gübre 2-3 katı, ilaç iki buçuk katı, işçilik iki buçuk katı... 9 bin 250 lira yuvarlak hesaptan 9 bin hiçbir şey değil. Piyasa tamam devletin açıkladığı 8 bin 250 liraydı ama tüccarın aldığı 6 bin lira civarıydı. Maliyetler yüzde 100 arttı" şeklinde konuştu.

Tufan Uzma, ''100 dönüm buğday ektim, zarar ettim. Geçen sene 8 bin 250 lira olan buğday fiyatı bu sene 9 bin 250 lira. Aldığımız gübre, mazot, ilaç 3- 4 katına çıkmış. Devletin haberi yok mu bundan? En aşağı 13 bin lira olması lazım ki çiftçiye bir şey kalsın. Zarar etti çiftçi. Çiftçi iflas eder tarlasını ekemez hale geldi zaten. Çiftçi bitti, yok oldu" dedi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Ünlü Profosörden Şimşek'e Yanıt

Vietnam ve Filipinler'den İşçi Geliyor

Kirada Zam Sınırı Kalkıyor!
»  4 Milyon Emekli Sıfır Zam Alabilir
»  Piyasayalarda Konkordato Kabusu
»  Gayrimenkul Sektörü Şokta
»  Otogazda İndirim Bekleniyor
»  Bakan Şimşek:En Kötüsü Geride Kaldı
»  Flaş..Enflasyon 18 Ayın Zirvesinde
»  Sigara Fiyatlarına Yeni Zam!
»  "İstanbul'da 300 Bin Yorgun Bina Var"
»  Bankalardan Kredi Kartı Limitlerinr Ayar
»  Kredi Kartında Limit Uyarısı
»  Şimşek'ten Kira Zam Oranı Açıklaması
»  Doğalgazda HaziranTarifesi Belli Oldu
»  Dünya Kirada Temmuz'da Yüzde 65 Korkusu
»  Emekli Maaşları Ödeme Takvimi Belli Oldu
»  Fitch'ten Türkiye İçin Enflasyon Tahmini
»  EmlakKonut'tan 1.29 Faizle Yeni Kampanya
»  Emekli Zammı Yeniden Hesaplandı
»  JPMorgan'dan Altın ve Gümüş Tahmini
»  Kaldırılan Vergiler Geri Geliyor
»  Zarar Eden MB Personelini Ödüllendirdi
»  Mahfi Hoca'ya Göre Gerçek Enflasyon
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.