Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,0973
EURO
38,0933
IMKB
9.900,000
ALTIN
2.875,160
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Büyük Göç Dalgası Geliyor
Büyük Göç Dalgası Geliyor
 
Kahramanmaraş merkezli depremin ardından tüm ülkeyi büyük bir göç dalgası bekliyor. Binlerce depremzede, şehir değiştirmeye başlarken kira fiyatlarında artış yaşandığı belirtiliyor.
 
13.2.2023 - 14:01

Depremzedeler, soğuk hava ve kış şartlarının hâkim olduğu deprem bölgesinden göç ediyor. AFAD, 106 bin 428 kişinin deprem bölgesinden tahliye edildiğini açıklarken binlerce kişi ise göç ediyor.

Depremin doğal bir sonucu olarak büyük bir göç dalgasının Adana’dan İstanbul’a kadar geniş coğrafyaya doğru gerçekleşeceği belirtiliyor. Konuya ilişkin resmi bir açıklama olmasa da depremzedeler önce bölgeye yakın kentlere gidiyor. Bu kentlerden kendilerine yeni rotalar oluşturuyor.

BirGün'ün haberine göre, Depremzedelerin göç ettikleri şehirlerin ise göç dalgasını kaldırıp kaldıramayacağı belirsiz. Bölgeden ayrılmak isteyen çok sayıda depremzede ise nereye gideceğini planlamadan yola çıkıyor. Yetkililer, deprem bölgesinden göç edecekler için bazı şehirler belirlese de yurttaşlar, Kayseri, Mersin, Adana, Konya, Ankara, İstanbul, İzmir ve hatta Edirne’ye kadar gidiyor. Çok sayıda depremzede başka şehirlere yerleşmeyi düşünüyor.

Adıyaman Valiliği, göç alanı olarak Aydın’ı belirlerken yurttaşlar bu kente yönleniyor ancak Antalya’ya gidenler de var. Hatay’daki depremzedeleri Adana, Mersin, Ankara’ya gidiyor. Adana’nın da depremden etkilenmesi nedeniyle yurttaşlar, burada da kalmayıp yakın illere gitmeyi planlıyor. Göç nedeniyle kentteki apartmanlarda satılık ve kiralık ilanları artıyor ancak depremzedeler müstakil evlere yöneliyor. Adana’da depremzedeler daha çok Mersin ve İstanbul’a göç etmeye çalışıyor. Adıyaman’dan Mersin’e giden bir depremzede ailesi ise kente yerleşmeyi düşünüyor. Bir aile üyesi, “Akrabalarımızın yanında kalıyoruz. Mersin’de ev kiralayıp artık burada yaşayacağız” diyor.

Hem sığınak hem geçiş noktası
Depremin vurduğu 10 ilden çıkmak isteyen vatandaşların ilk uğrak yeri Mersin oldu. Mersin’e hem kalıcı olarak yerleşmek için hem başka illere geçmek için gelenler var. Deprem bölgesinden kendi özel araçlarıyla çıkanların yanı sıra trenle ya da otobüsle çıkan çok sayıda depremzede de Mersin’e geldi. Otobüs firmalarından edinilen bilgiye göre gelmeye devam edecekler.

Binlerce depremzede spor salonlarında, yurtlarda, okul salonlarında, fuar merkezlerinde oluşturulan geçici barınma alanlarında kalıyor.

Depremzedelerin Mersin’de kalmak istemesi durumunda kentteki yetersiz konut ve yüksek kiralar nedeniyle sorun yaşanacak. Mersin Büyükşehir Belediyesi, deprem bölgesinden gelen yurttaşlar için otogarda bir danışma masası kurdu. Burada depremzedeler belediyenin çadır alanlarına, yurtlarına, fuar merkezinde, spor salonunda, Erdemli sebze halinde yaptığı geçici barınma yerlerine yönlendiriliyor. Sadece belediyenin geçici barınma alanlarında kalan depremzedelerin sayısı 5 bine yaklaştı. Mersin Valiliği de öğrenci yurtlarının yanı sıra bazı okulların spor salonlarını geçici barınma merkezi haline getirdi. Burada barınan depremzede sayısının da 5 bini aştığı ifade ediliyor.

Mersin depremden önce de konut sıkıntısı yaşayan kentlerin arasında. Suriyeli göçü, Akkuyu Nükleer Santrali inşaatının etkisiyle kentte yaşanan konut sıkıntısına, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaştan kaçarak gelenler de eklenince kiralar fırladı. Üstelik dar ve orta gelirli kesimlerin kiralayabileceği konut sayısı da oldukça az. Deprem bölgesinden gelecek göçün Mersin’de yeni bir konut krizine neden olacağı endişesi giderek yayılıyor.

Fırsatçılar kira artırıyor
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, buna Suriye’den gelecek göç dalgasının da eklenmesinden endişe ettiğini ifade ederken “Mersin bu yükü kaldıramaz” açıklaması yaptı. Mersin Emlakçılar Odası konut arzının düşük, talebin yüksek olduğuna dikkat çekti ve ev sahiplerine “kiraları belirlerken insaflı olmaları, depremzedelerle empati kurmaları” çağrısı yaptı. Ancak ev sahiplerinin kira fiyatlarını artırdığı haberleri kentte dolaşmaya başladı. Bir internet haber sitesi, iş insanları derneklerinden birinin başkanı olan bir ev sahibinin, aylık 7 bin liraya kiraladığı dairenin kirasını 9 bin liraya çıkardığını yazdı. Emlakçılar, “Kiraları artırma eğilimi var” dedi.

Mersin’in yerleşik nüfusu 2 milyon civarında. 200 bini kayıtlı, bir o kadarı kayıtsız Suriyeli sığınmacılar, Rus ve Ukrayna vatandaşları da eklendiğinde nüfus 2 milyon 500 bini buluyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Depremde Can Kaybı 31 Bin 643.

'Provokatif Paylaşım'a 14 Tutuklama

İYİ Partili Koray Aydın'ın Acı Günü
»  "İmzayı Atan da Tutuklanmalı"
»  Soylu'dan 'Acil' Çağrı:Ne Varsa Gönderin
»  Bahçeli'nin Suskunluğu Gündem Oldu
»  Deprem Mağdurlarına 1000 Konut Bağışladı
»  İBB'ye 100 bin Deprem İnceleme Başvurusu
»  İlber Ortaylı'dan İmar Affı Uyarısı
»  Hatay’da 149. Saatte Gelen Mucize
»  Soyluı'dan Yabancı Ekiplere Tepki
»  AHBAP'ı 2 Bağımsız Firma Denetleyecek
»  Kılıçdaroğlu'ndan Gece Yarısı Paylaşımı
»  Ümit Özdağ Hakkında Soruşturma
»  Bakan Soylu: Sosyal Medya Afeti Yaşandı!
»  Tüm Üniversiteler Yaza Kadar Tatil
»  "Babam UykusundaVvefat Etti"
»  Hulusi Akar'dan Deprem Açıklaması
»  Ahmet Ercan'dan Korkutan Uyarılar
»  Flaş...Deniz Baykal Hayatını Kaybetti!
»  Rezidans Müteahhidi Kaçarken Yakalandı
»  " İstismar Şebekelerine Kulak Vermeyin"
»  Depremde Can Kaybı 20 Bini Geçti
»  Ölümcül Fay Hattı Uydudan Görüntülendi
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.