Denizli'de polisin yaptığı “Carlos Operasyonu”nda gözaltına alınan 8 kişiden 7'si tutuklandı. Bir kişi hakkında gıyabi tutuklama kararı verildi.
Denizli Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorgulamalarının ardından adliyeye sevk edilen 8 kişi, Cumhuriyet Savcılığı'nda ifade verdi. Daha sonra nöbetçi mahkemeye çıkarılan Şahin Çavuşoğlu (43), ortakları Sebahattin Sertçelik (37) ve Yalçın Ertürk (50) ile olaya karışan Zeki Can (25), Günay Uslu (20) ve Olcay Başar (20), “4422 sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütü Oluşturmak, adam kaldırmak, sahtecilik, müessir fiil ve 6136 sayılı kanuna muhalefet” iddiasıyla tutuklandı.
Olayla ilgili gözaltına alınan Antalya Barosu avukatlarından E.Y.T. (41) ise serbest bırakıldı.
Mahkeme, emekli binbaşı Halil İbrahim K. hakkında da gıyabi tutuklama kararı verdi. Firarda olan otel sahibi Şevket K. ve Ümit K'nın ise yakalanmasına çalışılıyor.
Ucuz faizle ABD'den kredi bulma vaadiyle Şahin Çavuşoğlu ve Sebahattin Sertçelik'ten 326 bin dolar aldığı iddia edilen, kredi temin edemeyince parayı geri ödemesi için kaçırılan Sahip Som da ”nitelikli dolandırıcılık” iddiasıyla tutuklandı.
OLAYLAR SAHİP SOM'UN KAÇMASIYLA BAŞLADI
Operasyon, “Türk Carlosu”, “Modern Sülün Osman” gibi lakaplarla tanınan ve G.Saray'ın Ali Sami Yen Projesi'nde adı geçen Sahip Som'un (49), kendisini kaçıranların elinden kurtularak, tedavi için Pamukkale Devlet Hastanesi'ne gelmesiyle başladı.
Som, polise verdiği ifadede, 6 ay önce Kuşadası'na bağlı Güzelçamlı Beldesi'nden kendisini askeri görevli olarak tanıtan Şahin Ç. (43) ve ortağı Sebahattin S. (37) tarafından kaçırılarak Denizli'ye getirildiğini, önce bir otelde, daha sonra da bir tekstil atölyesinde tutulduğu söyledi.
Bu süre içinde tırnaklarının sökülmesi, falakaya yatırılmak ve kanayan yerlerine tuz basılması gibi değişik işkenceler gördüğünü iddia eden Som, kendisinden noter belgesi yerine geçen bir belgeye zorla imza attırıldığını, bunun için Denizli Valiliği'ne getirildiğini, ancak korktuğu için kimseden yardım isteyemediğini ifade etti.
14 Mart'ta rehin tutulduğu 3. Sanayi Sitesi'ndeki tekstil atölyesinden başında bekleyen Zeki C'nin (25) uyumasından yararlanarak kaçtığını, 3 gün naylon örtülerin altında gizlendiğini anlatan Som, daha sonra vatandaşlardan “trafik kazası geçirdim, ayaklarım kırıldı” diyerek yardım istediğini ve bir ambulansla hastaneye götürüldüğünü belirtti.
Som'un verdiği bilgiler üzerine harekete geçen polis, düzenlenen operasyonla Şahin Ç, ortakları Sebahattin S, ve Yalçın E. (50), işçileri Zeki C. ve Günay U. (20), Antalya Barosu avukatlarından E.Y.K. (41) ve önce Sahip Som, kaçırılma olayından sonra da Şahin Ç. ile birlikte yaşamaya başlayan Olcay B'yi (20) gözaltına aldı.
Bu kişilerle birlikte 1 adet tabanca, 13 adet mermi, ses dinleme cihazı, kelepçe, ses kaydedici, 3 adet sahte plaka, çok sayıda sahte kimlik, 2 adet cep telefonu, Sahip Som'a ait 1 adet cep telefonu ve dizüstü bilgisayar, Sahip Som'dan alınan 10 adet senet ve olayda kullanılan bir adet otomobil ele geçirildi.
Bu olayla ilgili olarak emekli binbaşı Halil İbrahim K, Som'un bir süre rehin tutulduğu otelin sahiplerinden Şevket K. ve “Ahmet” kod adıyla tanınan Ümit K. (41) ise aranıyor.
326 BİN DOLAR İÇİN KAÇIRILDI
Bu arada, Som'un ABD'den ucuz faizli kredi bulma vaadiyle Şahin Ç. ve Sebahattin S'den toplam 326 bin dolar aldığı, kredinin sağlanamaması üzerine bu paranın tahsilatı için kaçırıldığı öğrenildi.
Ayrıca Som'un İstanbul, Ankara ve İzmir'de de bazı kişilerden ucuz kredi vaadiyle paralar topladığı, bunun karşılığında yüzde 2 komisyon aldığı, ancak şu ana kadar vaat ettiği kredilerin hiçbirinin alınamadığı, bunlar arasında Galatasaray'ın Ali Sami Yen Stadı Projesi'nin de bulunduğu iddia ediliyor.
Som'un ucuz kredi vaadiyle topladığı paraları Litvanya'daki Realty Bank üzerinden İsviçre'deki hesaplarına aktardığı da tespit edildi.
Bu arada, eski hakemlerden Ahmet Çakar'ın kendisini vurdurabileceği iddiasıyla polise verdiği 3 isimden biri olan Sahip Som'un, bu olayla ilgili ifadesi de ilk kez alındı. İstanbul'dan gelen bir ekip, Som'u sorguladı.
Denizli Emniyet Müdürlüğü'nde sorgulamaları tamamlanan Şahin Ç, Sebahattin S, Yalçın E, Olcay B, Zeki C, Günay U. ve Av. Erman Yüksel K, “4422 sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütü Oluşturmak, Adam kaldırmak, sahtecilik, müessir fiil ve 6136 sayılı kanuna muhalefet” iddiasıyla adliyeye sevk edildi.
Som ise “nitelikli dolandırıcılık” iddiasıyla mahkemeye çıkarılacak.
"İDDİALAR VAHİM"
Operasyonla ilgili olarak bir açıklama yapan Denizli Emniyet Müdürü Muzaffer Erkan, “Kaçırılan Som'un geçmişte Galatasaray, Ali Sami Yen Stadı gibi bağlantılarıyla popüler olmasından ziyade, iddialar vahimdir” dedi.
Valilikte düzenlenen basın toplantısında Erkan, eski hakemlerden Ahmet Çakar'ın vurulması ve Galatasaray'ın Ali Sami Yen Projesi'nde adı geçen Sahip Som'un kaçırılması olayında, savcılık talimatları doğrultusunda operasyon başlatıldığını ve 7 kişinin gözaltına alındığını belirtti. Sahip Som'un 6 ay önce Kuşadası'nda isimlerini bildiği şahıslar tarafından kaçırılarak Denizli'ye getirildiğini kendilerine aktardığını belirten Erkan, "Değişik adreslerde zorla tutulduğunu, kendisine kötü muamele yapıldığını, birtakım senet ve çeklerin imzalatıldığını, pasaportlarının ve bir takım şahsi eşyalarının alındığını ifade etti. Yakaladığımız şahıslardan, bir tabanca, çok sayıda sahte kimlik, çeşitli dokümanlar, kelepçe, sahte plakalar gibi suç delilerini elde ettik. Sahip Som'dan alınan pasaportlar ve evrak ile imzalatılan çek ve senetleri bu şahıslardan temin ettik. Sahip Som'un, geçmişte Galatasaray, Ali Sami Yen gibi bağlantılarıyla popüler olmasından ziyade, iddialar vahimdir. Bir şahsın 6 ay rehin tutulması iddiası çok ciddidir” dedi.
"EMEKLİ BİNBAŞI ARANIYOR"
Olayı ticari ilişkilerden kaynaklanan borç alacak ilişkilerinin devamı olarak yorumladıklarını belirten Emniyet Müdürü Erkan, Som'un kredi bağlantılarını yapamayınca yakalanan zanlılar tarafından paraların geri alınması için kaçırıldığını belirlediklerini ifade ederek, “Bu olaya karışan birtakım kişiler, kendilerini resmi sıfatlı olarak tanıtıp, gerçekte resmiyetle ilgisi olmayan kişilerdir. Olayda, emekli bir binbaşı var. Ancak emekli olması nedeniyle vatandaştır. O da genel hükümler çerçevesinde aranıyor. En kısa zamanda ya savcılığa gider ya da biz kendisini yakalar savcılığa götürürüz. Bulunan silahın da bir emniyet teşkilatı mensubuna ait olduğu iddia ediliyor. Hem adli hem de idari yönden araştırıyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.
“Carlos Operasyonu”nu, Sahip Som'un (49), kendisini kaçıranların elinden kurtularak, tedavi için Pamukkale Devlet Hastanesi'ne gelmesiyle başlamıştı.