Pentagon bilimadamları uzaktan kumanda ile patlayıcı maddelerin yerini bulabilen ya da askeri merkez ile iletişim sağlayan robo-böcek ordusu yaratmayı düşünüyor. Böceklerin vücuduna daha koza evrindeyken mikro sistem cihazlarının yerleştirilmesini öngören Pentagon ekibi, ileride kanatlanıp uçtukları zaman böceklerin birer casus gibi kullanılabileceğini hesaplıyor. Pentagon, böcek projesi için bilim dünyasından uygulanabilir öneriler getirmelerini istedi.BBC'nin konuştuğu uzmanlar üzerinde düşünülen fikirlerden bazılarının makul göründüğü, ama kimilerinin de 'saçmasapan' olduğu görüşünde.Eşek arılarının kullanılmaya çalışıldığı benzer bir proje, arılar çiftleşmek için uçup gittiğinde başarısızlıkla sonuçlanmıştı.Yeni savunma projelerinden sorumlu kısa adı Darpa olan Pentagon'a bağlı araştırma merkezi, Amerikan ordusunun savaş alanında teknolojik üstünlüğü için çalışıyor.
Merkez, kelebek ya da yusufçuk gibi dönüşüm geçiren böceklerin kozadaki evriminden faydalanılabileceği kanısında. Bu tip böcekler geçirdikleri her evrede bir yenilenme sürecinden geçiyor. Pentagon ekibine göre, yaralanmış bölgelerin kolayca iyileştiği bu bu süreç sırasında iç organların yabancı bir cismi böceğin bünyesine entegre edecek şekilde yeniden konumlanması mümkün.
KELEBEK FABRİKALARI KURULACAK
Kozalara yerleştirilmesi düşünülen yabancı cisimler, kısaca 'mem' olarak bilinen mikro sistem cihazları. Kanatlandığı zaman böceğin içinde taşıdığı bu cihazlar sayesinde istenilen yere yönlendirilmesini planlayan Pentagon araştırmacıları, cihazdaki duyular aracılığıyla patlayıcı madde türünden kimyasal maddelerin varlığından haberdar olunabileceğini söylüyor. Darpa'nın umudu, ileride bu robot böceklerden oluşan koca bir ordunun savaş alanında istihbarat sağlaması. Pentagon, sunulacak önerinin başarılı addedilmesi için ''100 metre uzakta bir mesafede belirlenen hedefin yanına robot böceğin 5 metre kadar yaklaşmasını sağlamak gerekecek.''
Aynı zamanda mikro cihazdaki duyular vasıtasıyla böceğin merkeze bulunduğu ortam hakkında bilgi iletmesi gerekiyor. Bunların mikrofon aracılığıyla bildirilen ses, video kamerayla iletilen görüntü, ya da özel duyuların gaz ölçümü gibi bilgilerin olabileceği söyleniyor.
BİLİMADAMLARI UMUTSUZ
Fakat BBC'nin görüş aldığı bilimadamları projenin başarılı olabileceğine pek ihtimal vermiyor.
Oxford Üniversitesi'nde entomoloji (böcekbilim) hocası olan Dr. George McGavin, bazen uçuk fikirlerden yaralı sonuçlar çıkabileceğine inandığını, fakat Pentagon'un bilim dünyasından öneri beklediği projenin ''saçmasapan'' olduğunu ve bir işe yaramasını çok zor gördüğünü belirtti:
''Yetişkin böceklerin tek yaşamsal içgüdüsü çiftleşip yumurta bırakmaktır. Böceği casus robot haline döndürmek için beynini yeni baştan kurgulamanız gerek.''Dr. McGavin, Pentagon'un önerdiği türden teknolojiyi kozadaki bir böceğin vücudunda doğru yerlere kenetlemenin neredeyse imkansız göründüğünü söylüyor.Öte yandan, Londra'da bulunan Doğal Tarih Müzesi'nin zooloji bölümü araştırma başkanı ve biyo-mimetik uzmanı Profesör Andrew Parker, Pentagon'un önerisinin ''belli bir noktaya kadar fikren çok da uçuk olmadığını'' söyledi.Profesör Parker, kelebekleri ya da yusufçuk böceklerini yol kenarına bırakılan bombalara yönlendirecek türden bir teknolojinin mümkün olabileceğini, ancak böceğin uçuşunu tamamıyla kontrol eden bir sistemi geliştirmek için ''daha çok beklemek gerekeceğini'' belirtti.Aynı müzenin entomoloji uzmanı Stuart Hine, böcekleri patlayıcı madde teftişinde kullanma fikrini ihtimal dahilinde görmekle birlikle, ''böcek ile makineyi birbiriyle kaynaştırma hayalleri, adı üzerinde birer hayal'' diyor.Stuart Hine'a göre böceklerin yolladığı mikro-sinyalleri okuyabilecek bir anten hem yakınlarda yer almak hem de büyükçe olmak zorunda. Dolayısıyla böcek operasyonlarının gizlilik esasının ''anten ikilemine'' takılacağı kanısında.
İngiliz uzmanlar, Darpa'nın eşek arılarıyla patlayıcı madde bulma projesinin böceklerin içgüdüsüne yenik düştüğünü hatırlatıyorlar. Yemek yemeye ya da çiftleşmeye giden arıların uygulamada hiç güvenilir olmadıkları görülmüştü.
Pentagon'un teknolojik araştırma merkezi Darpa 1958 yılında Soğuk Savaş yıllarının ABD'sini rakiplere karşı üstün kılmak için kurulmuştu.
Pentagon'un internet sayfasında yazdığına göre 2 milyar dolar bütçesi olan merkezde yaklaşık 240 bilimadamı çalışıyor.