Özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nin tecridine hedef olan Suriye'nin lideri Beşar Esad, Latin Amerikalı konuğuna üst düzey ilgi gösterirken, her iki liderin açıklamalarındaki ortak hedef Washington yönetimi oldu.
Venezuela lideri Şam'a iner inmez ''Aynı siyasi vizyonu paylaşıyoruz ve Amerika'nın emperyalist saldırganlığına karşı birlikte direneceğiz'' dedi.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da Venezuela liderine Orta Doğu ülkelerine yönelik desteği nedeniyle teşekkür etti ve ''Chavez'e işgal altında yaşayan halklara yönelik samimi duyguları nedeniyle takdirlerini'' sundu.
Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail'le ilişkileri giderek gerginleşen Venezuela lideri, son aylarda İran ve Suriye'nin de aralarında bulunduğu ülkelerle yakın işbirliği içinde.
Venezuela lideri, Lübnan'a yönelik saldırıları nedeniyle İsrail'i açık bir şekilde hedef almaktan kaçınmamıştı.
Chavez'in operasyonu İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan Yahudi soykırımına benzetmesi İsrail'de öfkeye neden olmuş, her iki taraf karşılıklı olarak büyükelçilerini geri çağırmışlardı.
Amerikan yönetimi, diplomatik gerilim içinde olduğu Chavez'in Orta Doğu'ya yönelik ilgisine yönelik herhangi bir değerlendirme yapmazken, gazetecilerin sorularına hedef olan Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tom Casey, Venezuela liderinin Şam'a; Hizbullah'a silah sevkinin önlenmesi konusunda uluslararası yükümlüklerini anımsatması gerektiğini söylemekle yetindi.
Ziyaret sırasında Şam ve Caracas arasında Amerikan saldırganlığına karşı çıkan bir belgeyle, enerji işbirliği anlaşması imzalanması bekleniyor.
BBC'nin Şam'daki muhabiri Michael Voss, Chavez'in ziyaretin önemli bir boyutunun da, Venezuela'nın BM Güvenlik Konseyi'nde Latin Amerika kontenjanından üyelik elde etme arayışı olduğunu söylüyor.
Chavez bu kapsamda, yoğun bir diplomatik kampanya yürütüyor. Washington yönetimi ise, Venezuela'nın güvenlik konseyinde geçici de olsa üyelik almasını engelleyebilmeyi umuyor.