Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2466
EURO
34,8106
IMKB
10.269,000
ALTIN
2.439,340
 
Hava Durumu ANKARA
14 / 24 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
CHP Aski İhaleleri Meclis'e Taşıdı
CHP Aski İhaleleri Meclis e Taşıdı
 
CHP Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Levent Gök, Ankara Büyükşehir Belediyesi Ankara Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (ASKİ) toplam bedeli 255 milyon lira olan sekiz ayrı ihaleyle ilgili iddiaları TBMM gündemine taşıdı.
 
14.11.2016 - 20:39

Gök, Başbakanın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde, Sayıştay’ın ASKİ’nin 2015 yılı faaliyetleriyle ilgili olarak hazırladığı raporda, ASKİ’nin yaptığı ihalelerle ilgili olarak birçok eleştirinin bulunduğu ve usulsüzlüklere dikkat çekildiğini vurguladı.

ASKİ’nin yaptığı ihalelerde birbiriyle ilgisi olmayan birçok kalem malı bir arada ve kısmi teklife izin vermeden ihale ederek birçok firmanın ihalelere girmesinin önüne geçildiğinu vurgulayan Levent Gök, “Örneğin, bir ihalede, “harddisk, akaryakıt pompası, mazot tankı, telefon santrali, çelik kapı” gibi birbiriyle ilgisi olmayan 162 kalem mal birlikte ihale edilmiştir. Bir başka ihalede “personel, otomobil, otobüs,minibüs, pick-up ve Fan Emici Ekskavatörü”, diğer bir ihalede ise “akaryakıt tabancası, tank otomasyon sistemi, telefon santrali, panel radyatör, lavabo, musluk,bekçi kulübesi” gibi 161 farklı kalem mal için birlikte ihale ihaleye çıkılmıştır.

Birbirinden ilgisiz yüzlerce kalem malın aynı firma tarafından tedarik edilmesi istenmiş, farklı firmaların kısmi teklif vermesine izin verilmemiştir ”dedi.

Gök, yaklaşık maliyetin belirlenmesinde de ihaleye giren firmalardan fiyatalındığı için, maliyetlerin doğru ve güvenilir olarak belirlenmediği, “Yaklaşık Maliyetin Gizliliği” ilkesinin ihlal edildiğini belirtti. Levent Gök, 73.618.500 TL+KDV sözleşmebedelli ;Muhtelif Araç, İş Makinası ve Çok Kapsamlı Konteyner ve Taşıyıcı Alımıİşi”nde sadece bir markanın aynı şehirdeki üç bayisinden fiyat alınarak yaklaşık maliyetin belirlendiğini ihaleyi de söz konusu firmanın kazandığını hatırlattı.

ASKİ’nin ihale şartnamelerinde çok uzun vadeli ödeme planları öngörülürken, ihaleler gerçekleştikten sonra ödemelerin çok kısa sürelerde yapıldığını ifade eden Gök, “Şartnamelere ödemelerin uzun vadede yapılacağı hükmü konularak birçok firmanın ihaleye girmekten vazgeçirildiği belirtilmektedir. Örneğin 45.075.400,00 TL + KDV sözleşme bedelli büyük çaplı akaryakıt alımı işinde ihale şartnamesinde ödemelerin 360 günde yapılacağı belirtildiği için birçok firmanın ihaleye girmediği, ihaleyi kazanan firmaya ise ödemelerin 10 gün sonra yapıldığı belirlendi” görüşünü dile getirdi.

Levent Gök, Sayıştay’ın raporunda yer verilen tespit ve değerlendirmelerin, Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü tarafından 2015 yılında yapılan toplam bedeli 255 milyon 110 bin lira olan toplam 8 ihalenin, rekabet şartları engellenerek adeta “adrese teslim” edildiği izlenimi oluşturduğunu vurgulayarak, Başbakandan şu soruların yanıtlanmasını istedi: 1-ASKİ’nin 73.618.500,00 TL+KDV sözleşme bedelli "Muhtelif Araç, İş Makinası ve Çok Kapsamlı Konteyner ve Taşıyıcı Alımı, 10.141.062,50TL + KDV sözleşme Bedelli “Genel Müdürlüğümüze Bağlı Bala, Elmadağ, Şereflikoçhisar, Polatlı, Evren Bölge Sorumluluklarında Kullanılmak Üzere Çeşitli Yapı Malzemesi Alımı, 51.866.669,05TL + KDV sözleşme Bedelli “Genel Müdürlüğümüz Bünyesinde Çalıştırılmak Üzere 153 Kiralık Araç İle Beraber 158 Şoför Hizmeti Alımı, 16.877.659,75TL + KDV sözleşme bedelli “Genel Müdürlüğümüze Bağlı Ayaş, Çubuk, Kalecik, Pursaklar, Güdül, Çamlıdere, Nallıhan ve Kazan Bölgelerine Çeşitli Yapı Malzemesi Alımı, 35.111.077,00TL sözleşme bedelli “Çok Kapsamlı Otopark ve Çevre Düzenlemesi Malzeme Alımı, 29.441.000,00TL tutarlı "Genel Müdürlük ve İvedik Arıtma Tesislerinde Kullanılmak Üzere İnşaat ve Yapı Malzemesi Alımı,

19.480.000,00TL sözleşme bedelli  ;Genel Müdürlüğümüze Bağlı Birimlerde Kullanılmak Üzere Yapı Malzemesi Alımı ve 45.075.400,00 TL + KDV sözleşme bedelli büyük çaplı akaryakıt alımı ihaleleriyle ilgili olarak ilgililer hakkında bir inceleme, araştırma ya da soruşturma yaptırmayı düşünüyor musunuz?

2-Birinci sorumuzda yer alan ihaleleri hangi firmalar ya da kişiler kazanmıştır?

3-Söz konusu ihaleleri kazanan yüklenicilerin, 2010-2016 yılları arasında Ankara Büyükşehir Belediyesi ve bu belediyeye bağlı idareler ile belediye ve söz konusu idarelerin ortaklığı bulunan şirketlerden aldıkları diğer ihaleleri, ihalenin mahiyeti ve tutarı itibariyle açıklar mısınız?

4-Sayıştay’ın söz konusu raporundaki tespitler, Ankara Büyükşehir Belediyesi vebağlı kuruluşlarda yasalar ve yönetmelikler hiçe sayılarak rekabet ortamı oluşturulmadan ihalelerin sistemli olarak belli firmalara verildiği izlenimi

edinilmektedir. Bununla ilgili olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi ve bağlı-ilgili kuruluşlarda son yıllarda yapılan ihalelerle ilgili olarak bir inceleme ve gerekirse soruşturma açtırmayı planlıyor musunuz?

5-Sayıştay’ın söz konusu raporundaki tespitler, söz konusu kuruluşun ihaleleriyle önemli ölçüde kamu zararına yol açıldığı ve “ihaleye fesat karıştırılmış” olabileceğini izlenimini yaratmaktadır. Bu konularla ilgili olarak da sorumlular hakkında inceleme ve araştırma yaptırılması için ilgili mercilere emir vermeyi

düşünüyor musunuz?



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


HalkKart’la Alışveriş Başladı

Nikahsız Çiftlere Nikah Sferberliği

Belediyeye, Kahramankazan Tabelası!
»  Kahramankazan'da 10 Kasım Anma Töreni
»  Keçiören'de Başkan ve Halk Buluşması!
»  Keçiören'de Keçmek'le Terapi!
»  Pursaklar’da Parklar Kırmızı-Beyaz Oldu
»  Pursaklar’da Ankara Kedisine Özel Ev
»  Kızılcahamam'da NİNO İlkbahar!
»  15 Temmuz Şehitleri İçin Yarıştılar
»  Pursaklar'da Çocuklara Özel Proje
»  Ankara'da Katliam!
»  Hıdırlıktepe’de 200 gecekondu yıkıldı
»  Ankara'da 8 İlçeye Doğalgaz Müjdesi
»  Ankara, Ata'ya Koştu!
»  İşe giremeyenler bize müracaat etsin
»  EGO 9 Ayda 332 Milyon Yolcu Taşıdı
»  Mamak'ta Sarı İsyan!
»  Kolonya'nın Atası Yaşamını Yitirdi!
»  Gökçek En Başarılı Belediye Başkanı!
»  9 Ayda 4 Bin 950 Kişiye Evde Hizmet
»  Büyükşehir'denHacıbayram'da Aşure İkramı
»  Büyükşehir'den Oğlak Eti Kampanyası!
»  Keçiören'de Apartman Üstü Cami!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.