Kaz Dağları'nda Çanakkale'ye bağlı Kirazlı Bölgesi'nde yaptığı altın madeni çalışmaları, ağaç kesimi ve kazılar nedeniyle tepkilerin odağındaki Kanadalı Alamos Gold şirketi, süresi 13 Ekim'de sona eren ruhsatlarının yenilenmediğini açıklamıştı.
Hülya Karabağlı (Medyaspot-özel haber)
CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Kaz Dağları'nda Çanakkale'ye bağlı Kirazlı Bölgesi'nde altın madeni çalışmaları kapsamında ağaç kesimleri ve kazılar nedeniyle tepkilerin odağındaki Kanadalı Alamos Gold Şirketi’nin, 13 Ekim'de sona eren ruhsatlarının yenilenmeme kararını Medyaspot’a değerlendirdi. “ Bunun bir ruhsat iptali değil 2021 yılına kadar bir erteleme kararı olduğuna dikkat çeken Karaca, Kazdağları tamamında yetkililer tarafından altın arama faaliyetleri yasaklandı denilinceye kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
Bilirkişi raporunda ki imza skandalıyla ilgili hukuki mücadelenin devam ettiğini de belirten çeken CHP’li Karaca’nın, Alamos Gold şirketine ilişkin kararla ilgili değerlendirmeleri şöyle:
“ Bu ruhsat iptali değil 2021 yılına kadar erteleme kararı”
13 Ekim’de ruhsat süresi dolmuştu ve ruhsat yinelenmedi. Alamos Gold’un İngilizce yayınladığı açıklamada, 2021 yılına kadar Kirazlı Mevkiindeki altın madeni çalışmalarını durdurduklarını açıkladı. Çünkü bu ruhsat iptali değil sadece 20121 yılına kadar bir erteleme durumudur. Bizim temel hedefimiz o bölgede Alamos Gold adına bu aramayı yapacak olan verilen ruhsat iptal edinceye ve Kazdağları tamamında altın arama faaliyetleri yasaklanmış deninceye mücadeleyi sürdürmek. Benim basına verdiğim bilirkişi raporundaki imza skandalı vakası vardı. Mücadeleyi hem hukuki hem de eylemsel anlamda devam edeceğiz.
“Halk direnişlerini büyütmek”
Halkın katıldığı ve halkın direndiği mücadeleler bugüne kadar kazanılmıştır. Az ya da çok bir başarı hikayesi yazılmıştır. Bizim amacımız halk direnişlerini büyütmek halka rağmen kararlar alınamayacağını yöneticilerin kafasında yer etmesini sağlamak olmalı.
---
Ne olmuştu?
Kaz Dağları'nda Çanakkale'ye bağlı Kirazlı Bölgesi'nde yaptığı altın madeni çalışmaları, ağaç keismleri ve kazılar nedeniyle büyük tartışma yaratan Kanadalı Alamos Gold şirketi, süresi 13 Ekim'de sona eren ruhsatlarının yenilenmediğini açıklamıştı. Madencilik ruhsatının iptal edilmediğini belirten şirket, ruhsat yenilenene kadar inşaat çalışmalarının durdurulduğunu bildirdi.
Alamos Gold yaptığı yazılı açıklamada "Şirket ruhsatın yenilenmesi için tüm düzenleyici gereksinimleri ve şartları yerine getirmiş ve makul olarak ruhsatın yenilenmesini bekliyorduk. Şirketimiz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile ruhsatın yenilenmesi için görüşmelerini sürdürüyor" denildi. Şirket 2010 yılından bu yana Türk makamlarla ve yerel halka Kirazlı projesi üzerine birlikte çalıştıklarını belirtti.