Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
33,9872
EURO
38,0290
IMKB
9.976,000
ALTIN
2.829,740
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
CHP ve İYİ Parti'den Instagram Davası
CHP ve İYİ Parti den Instagram Davası
 
CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Instagram'a erişim engeli getirilmesi hakkında Ankara İdare Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma davası açtı. İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu da kararın iptali için dava açtı.
 
3.8.2024 - 07:46

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Instagram'a Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından katalog suçlar sebebiyle erişim engeli getirilmesinin ardından BTK kararını mahkemeye taşıdı.

Kararın Anayasa'nın 2, 26 ve 28'inci maddeleri ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10'uncu maddesine aykırı olduğunu belirten Tanal, kararın somut gerekçelere dayanmadığını ve keyfi bir karar olduğunu ifade etti. Tanal, "Bu subjektif karar hakkında Ankara İdare Mahkemesi'ne yürütmeyi Tanal, sosyal medya X hesabından yaptığı paylaşımda ise "Instagram hakkında erişimi engelleme kararı veren BTK’nın 'engellenmesi' için biz de gerekeni yaptık! Gelişmeleri ve bu konudaki açıklamalarımızı sizlerle paylaşacağız. Bizimle kalın, birlikte daha güçlü olacağız" ifadelerini kullandı.


ANKARA BAROSU DA DAVA AÇTI

Ankara Barosu, Instagram'a BTK tarafından katalog suçlar sebebiyle erişim engeli getirilmesinin ardından kararı mahkemeye taşıdı. Barodan yapılan açıklamada kararın temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldıran ve kanunun çizdiği sınırları aşan nitelikte olduğuna dikkat çekildi. Ankara Barosu'nun karar ve karara ilişikin açtıkları yürütmeyi durdurma davası ile ilgili yayımladığı yazılı açıklamada şöyle denildi:

* "İletişim, toplumsal bir varlık olan insanın, güncel olarak yaşantısının vazgeçilmez bir parçasıdır. İnsanlar haberi gerek kaynağından gerekse sosyal medyadan öğrenmeyi tercih etmesi ile güncel haberler hakkında bilgi sahibi olmaktadır. Dolayısıyla günümüzün çok yönlü sosyal medya / iletişim platformlarından olan Instagram'ın kapatılması, birçok açıdan insanların yararına olan birçok paylaşıma engel olacağı gibi kişilerin iletişim, haber alma ve düşüncelerini ifade etme özgürlüklerini de kısıtlayacaktır.

* Başkanlığın re'sen uygulamış olduğu erişimin tamamen engellenmesi kararı, temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldıran ve kanunun çizdiği sınırları aşan niteliktedir. Erişimin engellenmesi ile ilgili düzenleme, Numerus Clausus (sınırlı sayı) ilkesi gereği, Kanun'da düzenlenen hallerden sadece belirtilen maddelerle sınırlı olarak erişimin engellenebilmesine imkan tanır. Sınırlı olarak sayılanlardan başkasına dayanarak erişim engeli kararı verilmesi kabul edilemez. Anayasaya ve hukuka açıkça aykırı olan söz konusu karara karşı Ankara Barosu olarak Ankara 10. İdare Mahkemesi nezdinde yürütmenin durdurulması talepli iptal davası açmış bulunmaktayız."

BİR DAVA DA İYİ PARTİ'DEN

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, erişim engeli getirilmesinin ardından kararı mahkemeye taşıdı. Dervişoğlu, yaptığı yazılı açıklamada açtıkları davanın sadece basit bir idari işlemin iptali talebini içermediğini; hukuk devletinin, demokratik düzenin ve insan hakları rejiminin korunmasını amaçladığını belirtti. Dervişoğlu ayrıca hukuk devletinde yargının bu türden antidemokratik amaçlara yönelik işlemlere karşı bir koruma mekanizması olduğunu belirterek bu davanın aynı zamanda tarafsız ve bağımsız yargı düzeni içinde önem arz ettiğini vurguladı.

Dervişoğlu, açıklamasında "Engelleme kararının gerekçesi belirtilmemiş, kamu düzeni ile milli güvenliğin korunması için bu kararın alındığı söyleniyor, fakat gün içerisinde ise kararın katalog suçlarla ilgili olduğu belirtildi. Bu da gerçekte erişim engellemesinin başka bir maksat ve gaye ile yapıldığını göstermektedir. Bu maksat da bir kişinin keyfiliğinden başka bir şey değildir. Açmış olduğumuz bu dava; işte bu  tek adam rejiminin keyfiliğine karşı da mücadelemizin  bir parçasıdır. Bu yasaklama hukuk bilmezliğin ve hak tanımazlığın göstergesidir" dedi.
 
Dervişoğlu tarafından sunulan dava dilekçesinde alınan kararın açık bir biçimde sansür anlamına geldiği, Anayasa Mahkemesi’nin benzer kararlarda belirtmiş olduğu ağır hak ihlalinin bir benzeri olduğu bu nedenlerle kararın başta Anayasa olmak üzere, açıkça hukuka aykırı olduğu, telafisi güç ve imkânsız zararlara sebebiyet vereceği için yürütmenin durdurulması talep edildi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Küstah İsrailliye Tepki Yağdı

Instagram Yasağına Yapay Zeka Yorumu

AYM'nin Sayfasına da Erişilemedi
»  İnce'den Erdoğan'a 'İnstagram' Tepkisi
»  Haniye Nasıl Vuruldu! Bomba içeriden mi?
»  Berat Albayrak Vakıf Kurdu
»  Hizbullah İsrail'e Saldırı Başlattı
»  YAŞ Kararları Açıklandı
»  Soylu: Dokunulmazlığımı Kaldırın
»  21 ilde FETÖ'ye Operasyon
»  AYM’den Flaş Can Atalay Kararı
»  "Borcun Yarısından Fazlası Bunların"
»  Flaş..Doğalgaza Yüzde 38 Zam Geldi
»  "İsrail Bölge Savaşı Çıkarmak İstiyor"
»  Demirtaş'tan, Haniye Mesajı
»  Özgür Özel'den Haniye Tepkisi
»  Savaş Rüzgarları Altın'ı Uçurdu
»  Erdoğan:Kalleş Suikasti Lanetliyorum
»  Mecliste Yeni Grup Kurma Hazırlığı
»  Suikast Sonrası Türkiye'den İlk Açıklama
»  CHP'de Kadın Kolları Başkanlığı Savaşı
»  Ve Belediyelere Haciz Başlatıldı!
»  Fenerbahçe Lugano'yu 2-1'le Geçti
»  Metropol'den AKP'yi Şok Edecek Anket
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.