1950’lerin başındaki Kore Savaşı’nda can veren 700’ü aşkın Türk askeri ile 50 binden fazla Amerikan askeri, CIA’nın bir istihbarat fiyaskosuna kurban gitmiş. Bu bilgiler, CBS televizyonunun, ABD’de "gizlilik derecesi taşıyan belgeler" ile ilgili bir haberinde yer aldı.
Eldeki verileri ve ipuçlarını bir araya koyamadığı için 11 Eylül’deki İslamcı terör eylemlerini önleyemeyen CIA, Kore Savaşı’nın da gelişini görememiş. Çin’in Kore’ye girmesinden tam iki hafta önce bir değerlendirme yapan CIA, "Çin’in böyle bir hareketinin olasılığı çok az" diye rapor hazırlamış.
"Ulusal Güvenlik Arşivi" adlı kuruluştan Ton Blanton, CIA’nın raporunu "tam bir istihbarat fiyaskosu" olarak niteledi. Blanton, 50 bin kadar Amerikan askerinin kısmen de olsa CIA’nın bu fiyaskosuna kurban gittiğini söyledi.
Kore Savaşı’nda yer alan Türk Birliği ise 700’den fazla şehit vermişti. 2500’e yakın Türk askeri de yaralanmıştı.
CBS TV, FBI ve CIA’nın, gizliliği kaldırılmış milyonlarca belgeye yeniden "gizli" damgasını vurduğunu haber verdi. Tom Blanton, Kore Savaşı ile ilgili belgelere yeniden gizlilik derecesi verilmesini, "Onlara utanç veriyordu da ondan" şeklinde değerlendirdi. ABD’de, her yıl 16 milyon belgeye gizlilik derecesi verilirken, bunun için de yedi milyar dolar para devlet hazinesinden harcanıyor.
Coni Kore’de de sivillere ateş açmış
ABD’nin Seul Büyükelçisi’nin Dışişleri Bakanlığı’na yolladığı ve yeni açıklanan mektup, Kore Savaşı sırasında Amerikalı askerlerin kaçan Koreli mültecilere ateş açılacağını bildirdiğini ortaya koyuyor.
Hürriyet