Solhan İlçesi'nde yaklaşık 5 yıl önce meydana gelen, güvenlik gerekçesiyle de Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 1’i tutuklu 21 sanığın yargılandığı davanın 23 Aralık 2010’daki karar duruşmasında tutuklu sanık Mahmut K, Yaşar Ç, Yusuf B ve Yemlihan B ile Ferhat ve Ebuzer M’yi öldürmek, Niyazi Çavuşoğlu, Oktay Mollaoğulları, Mustafa Bolat, Baran Mollaoğulları, Yusuf Sevinç, Furkan Gelmez ve Selami Azat’ı yaralama ve ruhsatsız silah bulundurma suçundan toplam 90 yıl 10 ay ağır hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme heyeti, tutuksuz yargılanan bazı sanıklara da çeşitli sürelerde hapis ve para cezaları verdi.
AVUKATI ARACILIĞIYLA BAŞVURDU
Gümüşhane E Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan Mahmut K, avukatı Haydar Dereli aracılığı ile Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi’ne dilekçe göndererek, 5 yıl 2 ay ve 18 gündür tutuklu olduğunu, hakkında verilen mahkumiyet kararının kesinleşmediğini ve Yargıtay aşamasında değerlendirileceğini, bu nedenle yürürlüğe giren ve tutukluluk sürelerini kısaltan CMK’nın 102'nci maddesi uyarınca tahliyesine ya da nakti kefaletle tahliyesine karar verilmesini istedi.
SAVCI KARŞI ÇIKTI
Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi, hakim Halil Yüksek başkanlığında dün toplanarak, sanık Mahmut K’nin tahliye talebini değerlendirdi. Cumhuriyet Savcısı ise, 5 kişiyi öldürmek ve pek çok yan eylemden dolayı sanık için mahkumiyet hükmü kurulduğunu ve kovuşturmanın bittiğini belirterek talebin reddini istedi. Ancak mahkeme heyeti, CMK’nın 102'nci maddesi uyarınca, kasten adam öldürmek ve kasten öldürmeye teşebbüs suçlarından Solhan Sulh Ceza Mahkemesi’nce 15 Ekim 2005’te tutuklanan ve sözkonusu suçlardan dolayı toplam 90 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılan Mahmut K’nin tahliyesine, başka suçtan tutuklu, yakalamalı ya da hükümlü olmadığı takdirde derhal salıverilmesi için Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılmasına oybirliği ile karar verdi.
Mahkeme heyeti ayrıca, tutukluluk süresinin dolması nedeniyle tahliye kararı verildiğinden sanığın adli kontrol altına alınmasına ve yurt dışına çıkmama yükümlülüğüne tabi tutulmasına karar verdi. Kararın Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığı ile Gümüşhane E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü'ne ulaşması sonrasında Mahmut K. tahliye edildi.
CMK’NIN 102. MADDESİ
Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) ‘tutuklulukta geçecek süre’ başlıklı 102'nci maddesi şöyle: “Ağır Ceza Mahkemesi'nin görevine girmeyen işlerde tutukluluk süresi en çok 1 yıldır. Ancak bu süre, zorunlu hallerde gerekçeleri gösterilerek 6 ay daha uzatılabilir. Ağır Ceza Mahkemesi'nin görevine giren işlerde, tutukluluk süresi en çok 2 yıldır. Bu süre, zorunlu hallerde, gerekçesi gösterilerek uzatılabilir; uzatma süresi toplam 3 yılı geçemez. Bu maddede öngörülen uzatma kararları, Cumhuriyet savcısının, şüpheli veya sanık ile müdafiinin görüşleri alındıktan sonra verilir.”1 OCAK 2010/HÜRRİYET