Soral, kişisel Twitter hesabından, "Cumhuriyet gazetesi Vakıf Başkanı Alev Coşkun ile yaptığım görüşmede; gazetede yazmamın istenmediğini, yazılara son verildiğini söyledi. Okuyucuları bilgilendirme sorumluluğu ile konuyu paylaşıyorum" diye belirtti.
İşte Bartu Soral'ın o paylaşımı:
SANSÜRLENDİĞİNİ İDDİA ETMİŞTİ
Cumhuriyet'in yeni yazarlarından Bartu Soral, gazetenin yayın politikasını ve Osman Kavala'ya dair haberlerini eleştirmişti. Gazetenin yazarları da Bartu Soral'a bir cevap vermişti.Osman Kavala ise, Silivri Cezaevi'nden yazdığı mektupla Soral'ın iddialarına ve hakındaki suçlamalara yanıt vermişti.
Bartu Soral dün de yazısının sansürlendiğini iddia etmişti. Soral, yazısının gazeteye gönderilmiş halini kişisel Facebook hesabından paylaşarak, "Maskeleri inince terbiyesizleşen Soroscuların, hakaretlerini yayınlayan genel yayın yönetmeni, bugünkü yazımı kesmiş. Hakaret serbest. Antiemperyalist olmak yasak. Düşünce zenginliği adı altında her türlü terbiyesizliği yapanların gerçek yüzü budur. Demokrat sansürcü" diye yazmıştı.
Soral'ın paylaştığı yazısıyla, gazetede yer alan yazı arasında 3 yerde fark olduğu görülmüştü.
AYKUT KÜÇÜKKAYA'DAN YANIT
Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya ise, Bartu Soral'ın sansür iddialarına bugün bir yanıt verdi.
Aykut Küçükkaya bugünkü köşesinde, Cumhuriyet gazetesinin ilkelerini sıralarken, Cumhuriyet gazetesinin 95 yıllık bir geçmişe sahip olduğunun altını çizdi.
"Cumhuriyet Vakfı’nın resmi senedinin 'Başlangıç' bölümünde kaleme alındığı gibi, 'Cumhuriyet, İnsan Hakları ve Temel Özgürlükler Bildirgesi’ni demokrasinin evrensel anayasası olarak' kabul etmektedir" diyen Aykut Küçükkaya, "Cumhuriyet gazetesinde yazarlar bu ilkelere aykırı olmamak koşuluyla istedikleri yorumu yapmakta özgürdürler. Hakaret olmadıkça yazılara müdahale edilmez" diye belirtti.
Aykut Küçükkaya'nın yazısının ilgili kısmı şu şekilde:
"Cumhuriyet gazetesinin yayın ilkeleri, Cumhuriyet Vakfı’nın resmi senedinin 'Başlangıç' kısmında yazılıdır.
Atatürk ilkeleri ve aydınlanma devrimlerinden asla ayrılmayan Cumhuriyet, 'basın, düşünce ve ifade özgürlüğüne' içtenlikle bağlıdır.
Cumhuriyet gazetesi 95 yıllık bir geçmişe sahiptir. İlkelerinden ödün vermeyecektir. Bağımsız Türkiye ideolojisini savunacaktır.
Elbette bilinmelidir ki Cumhuriyet gazetesi düşünce olarak antiemperyalist bir çizgiye sahiptir.
Cumhuriyet Vakfı’nın resmi senedinin 'Başlangıç' bölümünde kaleme alındığı gibi, 'Cumhuriyet, İnsan Hakları ve Temel Özgürlükler Bildirgesi’ni demokrasinin evrensel anayasası olarak' kabul etmektedir.
Cumhuriyet gazetesinde yazarlar bu ilkelere aykırı olmamak koşuluyla istedikleri yorumu yapmakta özgürdürler. Hakaret olmadıkça yazılara müdahale edilmez.
Cumhuriyet gazetesi aynı zamanda 'halkın doğru haberi alma hakkına' saygılıdır. Bizim işimiz 'en doğru haberi' vermektir..."