Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
IMKB
9.109,000
ALTIN
2.922,340
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
DÜŞES'E DAVA SORUNUN ÜSTÜNÜ ÖRTMEMELİ
DÜŞES E DAVA SORUNUN ÜSTÜNÜ ÖRTMEMELİ
 
Sosyal Hizmetler Uzmanı Abdullah Karatay, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nun Sarah Ferguson hakkında suç duyurusunda bulunmasını değerlendirdi. Karatay “Esas olan ulaşıldığı kabul edilen bilgidir. Dava açılarak sorun çözülemez” diyor.
 
20.11.2008 - 21:15

York Düşesi Sarah Ferguson, Ankara ve İstanbul’da zihinsel engelli çocukların kaldığı rehabilitasyon merkezlerine girerek, gizli çekim yapmış ve görüntüleri İngiliz televizyonu ITN’de yayınlanmıştı. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Ferguson ve ekibi hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Konuyla ilgili görüştüğümüz Sosyal Hizmetler Uzmanı Abdullah Karatay, “Bu olay birilerine dava açılarak, yasaklanarak ya da üstü örtülerek çözülecek bir olay değildir. Yapılması gereken sorun varsa sorunun kabulü ve bu sorunun düzeltilmesidir” derken, Ceza Hukukçusu Adem Sözüer’de “Yabancı kişinin yaptığı şeyin suç olduğu konusunda savcılığın yeterli kanaati oluşursa dava açar. Olayın hangi suç olabileceği ve olayla ilgili gerçekleşen zararın ağırlığıyla bağlantılı ceza alabilir” diyor.

Abdullah Karatay (Sosyal Hizmetler Uzmanı)

DÜŞES’İN İZLEDİĞİ YOL, GERÇEKLERİN ÖNÜNE GEÇMEMELİ

Önem verilen kısım sadece idari prosedürse evet dava açılabilir. Fakat bu abarttıkları kısım, bence bir ayrıntıydı. Esas olan yasal ya da yasadışı yollarla ulaşıldığı kabul edilen bilgidir. Bu ilişkinin ortaya çıkan gerçeklerin önünde olmasının çok da faydalı olacağını düşünmüyorum. Benim görebildiğim kadarıyla esas olan, bakım ve rehabilitasyon merkezlerindeki durumun bir şekilde görünür kılınmış olması. Bu olay birilerine dava açılarak, yasaklanarak ya da üstü örtülerek çözülecek işler değildir. Yapılması gereken sorun varsa sorunun kabulü ve bu sorunun düzeltilmesi kurumun esas görevi budur.

OLAY BİR ŞEYLERİN ANLAŞILMASINA VESİLE OLDU

Olayın nasıl ve kimin tarafından çekildiği kısmının çokça tartışılması bir sosyal hizmetler uzmanı olarak beni ilgilendirmiyor. Esas ilgilendiğim şu: Bir şekilde bu olay bir şeylerin anlaşılmasına vesile oldu. Belki kurallara uygun bir şekilde girmedi ama bir şekilde girdi, görüntüler ve bilgiler elde etti. Buna ilişkin genel müdürlük bir soruşturma açtı. Bu soruşturmanın sonuçlarının sağlıklı bir şekilde kamuoyuyla paylaşılması, bunun gereğinin yapılıyor olduğu konusunda toplumun ikna edilmesi lazım. Bu, dava açmasından çok daha etkilidir. Bu özürlülerimize ve bizden bu hizmeti alacaklara faydası dokunacak bir yöntem olur. Türkiye’de genellikle böyledir. Böyle bir olay vuku bulduğunda, duyuru gelir, müfettiş gönderilir ama sürecin işlemesiyle ilgili, toplumun sağlıklı ve sürekli bilgilendirilmesinde sorun çıkıyor. Soruşturma ne aşamada bilmiyoruz. Bu konuda toplum yeterince bilgilendirildi mi çok emin değilim. Böyle bir durum var ya da yok. ‘Evet var şöyle yaptık’ veya ‘Hayır, doğrusu şu’ şeklinde daha serinkanlı, daha açıklayıcı daha kuruma bakan bir gözle durum değerlendirmesi yapıldığını sanmıyorum.
Prof. Dr. Adem Sözüer (İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi)

DÜŞES GİZLİ ÇEKİMDEN CEZA ALIR MI?

Savcılık suç duyurusu üzerine soruşturma başlatacaktır. Gizli bir takım çekimlerle çocukların görüntüsü yansıdı. Çocukların özel hayatının dokunulmazlığına yönelik bir suç oluşur. Özel hayatın gizliliğini ihlal olabilir. Savcılık bu açıdan bir soruşturma yapacaktır. Yabancı kişinin yaptığı şeyin suç olduğu konusunda savcılığın yeterli kanaati oluşursa dava açar. Yabancı biri bile olsa Türkiye’de suç işlediği için Türk kanunları uygulanır. Dava açıldıktan sonra davanın yürümesi bakımından o kişinin buraya tekrar gelmesi gerekir. Dolayısıyla yerli ya da yabancı olması açısından bir fark yoktur. Ceza davasının yürüyebilmesi için sanığın bulunması, yargılamaya getirilmesi gerekir. Getirilemiyorsa iadesi talep edilir. Yargılaması yapılır suçu kanıtlanırsa da cezalandırılır. Olayın hangi suç olabileceği ve olayla ilgili gerçekleşen zararın ağırlığıyla ilgili bağlantılı somut ceza ne olur şimdiden öngörmek mümkün değil ama bunun ciddi yaptırımları vardır.
NTV



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


SADECE "AÇIM"DEDİ ÜMÜĞÜNÜ SIKTILAR

SAHTE HAHAM TUNCAY GÜNEY AJAN MI?

CHP-MESUT YILMAZ İTTİFAKI
»  ERDOĞAN'IN SLOGANI ERGENEKON TUTANAĞINDA
»  KAÇIRILAN GEMİNİN KAPTANI SONUNDA İSYAN ETTİ
»  ERDOĞAN, HİNDİSTAN GEZİSİ ÖNCESİ BANKALARI UYARDI
»  ADALET BAKANI'NDAN İŞ İSTEYEN VATANDAŞA ŞOK YANIT
»  ÜZMEZ DAVASINDA AVUKAT ŞOKU
»  ERGENEKON'DA ŞOK SORU
»  AKTAN'IN CENAZESİNDE KADIN ERKEN YAN YANA SAF TUTTU
»  SPOT HABER, YEREL SEÇİMLER'İN NABZINI TUTUYOR
»  TERİM, TRT'Yİ PROTESTO ETTİ
»  ERDOĞAN'DAN KESİN YASAK
»  DERİN PKK'LILARIN İTİRAFLARI
»  BAHÇELİ'NİN ALEVİ AÇILIMINA DESTEK
»  SEÇİM YAKLAŞTIKÇA SEÇMENİ TAVLAMA YARIŞIDA ARTTI
»  NTV'DEN, GECİKTİRİCİ AÇIKLAMASI
»  DİYANET'İN MUTA NİKAHI SKANDALI
»  171 YILDIR DOĞRU SANILAN YANLIŞI DÜZELTTİ.
»  DİYARBAKIR'DA SICAK ÇATIŞMA, 2 ER ŞEHİT
»  KÜRESEL SERMAYENİN FEHMİ'Sİ
»  ADANA BELEDİYESİNE 70 KADIN ŞOFÖR ARANIYOR!
»  BAŞBAKANDAN YATIRIM GÜVENCESİ
»  BİLGİ GÜNCELLEMESİ YAPTIRMAYANIN CEP'İ KESİLECEK
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.