Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
IMKB
9.109,000
ALTIN
2.922,340
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
DÜNYA BOR REZERVLERİNİN TÜKENİŞİ VE GİZLİ BOR ANLAŞMASI
DÜNYA BOR REZERVLERİNİN TÜKENİŞİ VE GİZLİ BOR ANLAŞMASI
 
Dünya Bor madenlerinin sonu gelirken en büyük rezeveye sahip Türkiye'nin BOR madeninin gizli bir anlaşmayla Amerikalılara devredildiği iddia edildi.
 
28.12.2007 - 00:05

 Eskişehir Anadolu Üniversitesi (AÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuran Ay, iyi bir planlama ve diplomatik çalışmayla Türkiye'nin, dünyanın bor rezervi üretimini ve tüketimini kontrol altında tutabilen bir ülke durumuna gelebileceğini söyledi.

AÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Ay yaptığı açıklamada, kimya sanayinden makine, seramik, cam ve savunma sanayisine kadar kullanım alanı çok geniş olan bor madeninin toprakta gübre olarak ve gıdaların koruyucu katkı maddesine kadar çok farklı sektörlerde kullanıldığını belirterek, "Bor, Türkiye'de doğadan çıkarıldığı gibi değil, yarı mamul, cevher hazırlanmış olarak ya da işlenerek farklı ürünlere dönüştürülmüş biçimde kullanılıyor. Dünyada kullanımı giderek yaygınlaşan bor madeninin yüzde 80'i Türkiye topraklarında yer alırken, dünya ülkelerinin de boru hızla tükettiği görülüyor. Türkiye, dünyanın en stratejik madeni olan bor madenini nasıl daha iyi değerlendirebilir?" dedi.

Ay, bor hakkında üniversitelerin gerekli bilgi birikime sahip olduğunu ifade ederek, "Ancak, sahip olduğumuz bilgi birikiminin sanayiye dönüştürülmesi ve teknolojik olarak sanayiye uyarlanabilmesi için yeterli değiliz. Bu konuda biraz daha çalışmamız gerekiyor" diye konuştu.

Dünyada en büyük bor rezervinin Türkiye'de bulunduğunu kaydeden Ay, şunları söyledi:
"Türkiye, güzel bir planlama ve diplomatik çalışmayla dünyanın bor rezervi üretimini ve tüketimini kontrol altında tutabilen bir ülke durumuna gelebilecektir. Gelecekte üretilmesi planlanan hidrojenli arabalar için bor madeni 'olmazsa olmaz' bir madde olacak. Bor, hidrojen üretimi için kullanılan ara ürünlerin içinde sodyum bor hidrür olarak yer alıyor. Dolayısıyla Türkiye, enerjiyi de kontrol altına alabilir duruma gelebilir. Bilim insanları daha ucuz, verimli, daha az insana ve çevreye zararlı enerji
kaynakları üzerinde çalışmaktadır. Ancak, şu anda bor madeninin yerini tutabilecek bir madde yok."

GİZLİ BOR ANLAŞMASI!

Başbakan Tayyip Erdoğan dünyanın bir ucu Avusturalyada, bor madenlerini pazarlamış.

Avusturalya ile yapılan Türkiye-Avustralya Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması Taslağının 10uncu maddesi Erdoğanın gizli pazarlığını ortaya koyuyor. Maddeye göre ABD sermayeli Rio Tintonun kontrolündeki Avusturalyalı madencilik tekeli BHP-Billiton bor madenlerimize sahip olacak.
Rio Tinto ya da US Borax uzun süredir Türkiyedeki bor madenlerinin peşinde. Şirket, Avusturalyalı uzantısı sayesinde bu amacına ulaşmış olacak. Başbakan Erdoğan da Avusturalyada Etibankın özelleştirileceğine ilişkin açıklamalar yapmıştı. Avustralyalı maden şirketi BHP-Billitonun, halen İzmir ili çevresinde çeşitli yatırımları bulunuyor. BHP-Billitonun adı ilk olarak Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen tarafından 2005 yılının Haziran ayında yapılan Avustralya gezisinde geçmişti.

------------------------------------------------------------------------
Tüzmen, 16 Haziran 2005te, BHP-Billiton Grubu yöneticileriyle görüşmüştü. Tüzmen, BHP-Billitonun Türkiyenin borunun zenginleştirilmesine talip olduğunu, Türkiyede yatırım yapmak istediğini söylemişti. Billitonun bu ilgisinin karşılıksız kalmayacağının sinyalleri de o dönemde verildi. Tüzmen, açıkça bu firmalara destek vereceklerini belirtmiş, madencilik sektörüne yabancı sermayeyi çekmek istediklerini söylemişti. Tüzmen, Dış Ticaret Müsteşarlığının da bu işin takipçisi olacağını açıklamıştı. Tüzmenin, BHP-Billitonu, dünyadaki operasyonlarıyla Avustralyanın GSMHsine katkıda bulunan bir firma olarak tanıtması ise dikkat çekmişti.

15 yıl bağlayıcı

Türkiye-Avustralya Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşmasının 10uncu maddesi de, Tüzmenin açıklamalarını doğrular nitelikte. Bu anlaşma taslağı Başbakan Erdoğan Avusturalyada iken gündeme geldi. Ayrıca Erdoğanın bu şirket ile görüştüğü de ileri sürülüyor. Anlaşmanın 10. maddesi şirketin dünya bor rezervlerinin yüzde 70ine sahip Türkiyenin borlarını işletmek istediğini içeriyor. Madde Avusturalyanın anlaşmayı imzalamasının nedenleri arasında yer alıyor. 15 yıllık süreci kapsayan anlaşmada, Avustralyalı şirketlere çeşitli imtiyazlar sağlanacağı belirtiliyor.

Geceyarısı operasyonu

Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun, BHP-Billitonun isteklerini yerine getirilmesi için 2840 sayılı Bor Tuzları, Trona ve Asfaltit Madenleri ile Nükleer Enerji Hammaddelerinin İşletilmesini, Linyit ve Demir Sahalarının Bazılarının İadesini düzenleyen Kanunun ve 3213 sayılı Maden Kanunununda değişiklik gerektirdiğini ifade etti. Torun, hükümetin böyle bir çalışmaya başlamasını da olası gördüklerini dile getirdi. Torun, Böyle bir girişime şiddetle karşı çıkacağımızı ve mücadele edeceğimizi şimdiden duyuruyoruz diye konuştu. Tüm madenler önemli iken, bor madeninin gelecek açısından daha önemli olduğuna belirten Torun, ABDde bordan enerji üretilmesine yönelik çalışmalar yapıldığına dikkat çekti. Etibankın özerkleştirileceği yönündeki söylemlerin de ucunun açık olduğunu, tam tanımı yapılmadan nasıl işleyeceğinin belirtilmemesinin, tehlikeye işaret ettiğini söyleyen Torun, Her an bir gece yarısı operasyonuyla böyle bir tasarı gerçekleşebilir dedi.

İŞTE 10.MADDE!

Anlaşmanın, Avustralya Hükümetinin anlaşmayı imzalamasının nedenleri başlıklı bölümünde yer alan 10uncu maddede şöyle deniliyor: BHP-Billitonun, Türkiyede potansiyel bir yatırımcı olup, dünya rezervlerinin yüzde 70ini elinde bulunduran Türkiyenin bor madenlerinin işletilmesi ve pazarlanması konusunda uzun dönemli planları bulunmaktadır. White Mining Şirketi de Türkiyedeki kömür madenciliği projeleri ile ilgilenmektedir. Türkiyedeki yeni maden kanunu ve yabancı yatırım kanunu Türkiyeyi Avustralyalı yatırımcılar için daha çekici bir hale getirmiştir.

BHP-BİLLİTON VE RİO TİNTO İLİŞKİSİ

Tüzmenin dünyadaki operasyonlarına dikkat çektiği BHP-Billiton, 90 milyar dolarlık mal varlığına sahip. İnşaat ve petrol gibi enerji alanlarında da dünya devlerinden olan firmanın, yıllık 25 milyar dolar cirosu ve 5 milyar dolar kârı var. Billitonun Türkiyenin çeşitli yerlerinde madencilik yapmak isteyen Rio Tinto isimli firma ile ilişkili olduğuna dair iddialar var.
ABD sermayeli Rothschild Ailesinin Rio Tinto isimli firması tek başına dünya maden üretiminde yüzde 12.5lik (27 milyar dolarlık) pay ile birinci sırada yer alıyor. İkinci sırada yüzde 11 lik pay ile yine İngiltere merkezli Anglo American Corp. (AAC), üçüncü sırada yüzde 8 lik pay ile BHP Billiton geliyor. Bu rakamlar, Türkiyenin maden üretiminin payının 10 katı civarında seyrediyor. BHP Billiton firmasının, çeşitli alım-satım anlaşmaları yaptığı, kanıtlanmış petrol ve doğalgaz skandalları nedeniyle ödediği tazminatlarla da tanınan dünyanın üçüncü büyük petrol şirketi Royal Deutch Shelle ait olduğu iddia ediliyor. Bunu takip eden bir başka iddia ise Shellin Rothschild Ailesinin kontrolünde olduğu. Ayrıca, Rothschild Ailesinin, Oppenheimer Ailesine ait AAC de de, yüzde 34 ü AAC ye ait olan De Beers aracılığıyla ortaklığı bulunduğu belirtiliyor.

RİO TİNTO& NUN BOR İLGİSİ

1865 yılında bir Fransız firmasına devredildikten sonra yabancı sermaye arasında el değiştiren bor madenleri, 1968 yılında Etibanka devredildiğinden beri devletin tekelinde. Rio Tintonun Türkiye rezervleriyle bağlantısı ise 1889 yılına dayanıyor. Her türlü imtiyazdan yararlanarak Etibanka devre kadar bor madenlerini elinde tutan, o zamanki adı ile Borax Consolidated LTD ile bugünkü Rio Tinto gruba dahil olan US Borax aynı şirket. Son yıllarda bora ilişkin tüm yasal düzenlemelerin ve tartışmaların içinde de Rio Tintonun adının geçtiği biliniyor. Türkiye bor madenleri açısından en büyük tehlikenin ise Eti Bor AŞ nin halka açılması olacağı belirtiliyor. ABD deki ana bor yatağında 130 yıldır işletilen rezervler tükenmek üzere olan Rio Tintonun, böyle bir düzenleme ile bor madenlerini kolayca yönetebileceği ifade ediliyor.

PETROL YERİNE GEÇEBİLİR

Bilim adamları tarafından 21. yüzyılın petrolü olarak tanımladığı, uzay teknolojisinden, bilişim sektörüne, nükleer teknolojiden savaş sanayiine kadar pek çok alanın vazgeçilmez hammaddesi olan borun işlenmesi ile ortalama olarak bugün elde edilenin 150 katı gelir kazanılabilecek. Borun otomotiv sektöründe petrol yerine enerji olarak kullanılması halinde Antalya-Ankara arasında bir otomobilin yaklaşık 2 kg bor ile (tahmini 2 YTL) gidiş dönüş yapabileceği söyleniyor.

Şimdi aklımıza şöyle bir soru geliyor

CIA Türkiyeye bu anlaşma üzerine pazarlık yapmaya mı geldi. Bu anlaşmayı iptal edin diye bizi tehdit edip daha sonrada kuş gribi denilen biyolojik silahı ülkemizde uygulayıp bu virüsle şimdi bizi zorda bırakıp bu yolda adım atmaya mı zorluyorlar.

Bilinen o ki, Borla ilgili ABD yıllardır milyonlarca dolar harcayıp laboratuar boyutunda çalışmalar yapıyordu.

Düşünmeden edemiyor insan...
ACABA
veya
Yada.....

kaynak:beyazrenkler.com

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BAŞBAKAN'A HAKARET'E 7 BİN YTL PARA CEZASI

KANDİLLİ: ANKARA'DA BÜYÜK DEPREM BEKLENMİYOR!

MECLİS'TE SİGARA YASAĞINA KARŞI BÜYÜK UZLAŞMA
»  "İSVİÇRE'YE GİDİN ERMENİ GÖRÜŞÜNÜZÜ AÇIKLAYIN"
»  PAKİSTAN'DA NAVAZ ŞERİF'TEN İNTİKAM YEMİNİ
»  GÜL'DEN PAKİSTAN HALKINA BAŞSAĞLIĞI
»  TANIK KORUMA KANUNUNA MECLİS'TEN ONAY
»  KUZENİ PKK'LI OLAN BAKAN KONUŞTU
»  BOMBALI SALDIRIDA BUTTO İLE BİRLİKTE 20 KİŞİ DAHA ÖLDÜ
»  DTP'DEN "BALKONLARA BEYAZ TÜLBENT" EYLEMİ
»  ASELSAN VE TÜBİTAK ÖLÜMLERİNDE ŞOK İDDİA
»  YAĞMURDERELİ'YE "GÖBEĞİNİ KAŞIYAN ADAM" BENZETMESİ
»  YARGI DA İSYAN ETTİ
»  YEĞENİ DAĞDA OLAN BAKAN HÜSEYİN ÇELİK İDDİASI
»  KANDİL'DEKİ BBG EVİNDEN ÇOK ÖZEL
»  RUM'LARIN ASLI HUN TÜRKLERİ İDDİASI
»  DURSUN UYAR TESLİM OLDU
»  İŞTE ERDOĞAN'IN 16 YIL ÖNCE HAZIRLADIĞI KÜRT RAPORU
»  ERZİNCAN'DAKİ ŞELALE BÖYLE DONDU
»  ASELSAN İNTİHARLARINI MİT İSTEDİ
»  KONYA'DA ÖĞRENCİ SERVİSİ FACİASI
»  DTP'Lİ BELEDİYELERDEN "HAİN OL" ÖDÜLÜ
»  KARADENİZ,DOĞALGAZ VE PETROL İHTİYACINI KARŞILAYACAK
»  İZMİR NERONLARI YAKALANDI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.