Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
36,4161
EURO
39,3552
IMKB
10.459,000
ALTIN
3.418,560
 
Hava Durumu ANKARA
3 / 17 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
DÜNYA PETROL KARTELLERİNİN SOYGUN DÜZENİ
DÜNYA PETROL KARTELLERİNİN SOYGUN DÜZENİ
 
Son zamanlarda 70 dolara kadar çıkan bir varil petrolün üretim maliyetinin 1 dolar bile olmadığını biliyor muydunuz? Gerçek rakam sadece 89 cent.
 
6.9.2005 - 14:45

Son zamanlarda 70 dolara kadar çıkan bir varil petrolün üretim maliyetinin 1 dolar bile olmadığını biliyor muydunuz? Gerçek rakam sadece 89 cent. Pekâlâ, aradaki 70 kat fark en çok hangi ülkenin işine geliyor dersiniz?

Tabii ki ABD’nin. 1970 ve 80’li yıllarda iki ülkenin kalkınma hızı ve ihracatındaki patlama dikkat çekiciydi. Amerika’yı zorlayan iki ülke Almanya ve Japonya’ydı. Üretimdeki artış nedeniyle enerji talepleri fazlaydı. Uzun yıllar önce bir makaleme, Almanya’nın ayak sesleri başlığını koymuştum. Fakat ayak sesleri çok geçmeden zayıfladı. Birinci Körfez Krizi petrol fiyatlarını yükseltince, artan enerji maliyetleri bu iki ülkenin hızını kesti.

Çin hedefte...
2000’li yıllara gelindiğinde gözler bu defa Çin’e çevrildi. Çin, ucuz istihdam nedeniyle yabancı sermaye çekmeyi başarınca, ülkede üretim patlaması yaşandı. Üretim demek enerji ihtiyacı demektir. Yapılan hesaplar, Çin’in enerji talebinin yüzde 40 artacağını ortaya koydu. İşte bu noktada yeni bir hamle gerekiyordu. Bizdeki moda tabirle düğmeye yeniden basıldı. 11 Eylül saldırıları yeni bir fırsat oluşturdu. ABD Irak’a yerleşti. Petrol kaynaklarını kontrol çabalarının dünya siyasetine etkileri o günden sonra daha yüksek sesle tartışılmaya başlandı. Dünya petrol rezervinin yüzde 65.3’ü Ortadoğu’da. Bütçe gelirlerinin yüzde 80’ini petrolden elde eden Suudi Arabistan, tek başına rezervin yüzde 24.9’una sahip. Bu ülkeyi yüzde 9.3’le Birleşik Arap Emirlikleri, yüzde 9.2 ile Kuveyt, yüzde 8.5’le İran izliyor. Petrol rezervinin yüzde 7.4’ü de Orta Amerika ülkelerinden Venezuella’da. Amerika için şu an hedefte olan iki ülkenin Venezüella ve İran olması şaşırtıcı değil.

Demokrasi yalanı...
DÜNYADA en çok petrolü ABD tüketiyor. Yıllık 3.5 milyar ton dolayındaki dünya petrol tüketiminin yüzde 25.5’ini tek başına gerçekleştiriyor. Dünya, ham petrol ithalatının da yüzde 27’sini yapıyor. Büyük bölümünü Suudi Arabistan’dan alıyor. Irak’a demokrasi getireceğini vaat ederek Irak petrollerinin başına oturan Amerika, Suudi Arabistan’daki rejimi dert etmiyor. Üstelik ABD’nin petrol ithalatına bağımlılığı giderek artıyor. Tahminlere göre, 2020 de bugünkünden yüzde 60 daha fazla petrol ithal etmesi gerekecek. Bu veriler, ABD’nin enerji güvenliğini, neden bir dış politika önceliği haline getirdiği, terör bahanesiyle dünyanın stratejik havzalarına neden yerleşmeye çalıştığını izah etmemize yardımcı oluyor. ABD’nin yeni dönemdeki küresel stratejisi, askeri güçle ekonomik zaafını telafi etmek ve rakiplerinin önünü kesmek üzerine kurulu.

Petrol işlenildiğinde 4 binden fazla ürün elde edilebiliyor. Bu stratejik ürünün bir varilinin maliyeti 1 doları geçmezken, varil fiyatının neden yükseldiğinin cevabı sanırım anlaşıldı. Dünyadaki stratejik enerji kaynaklarının yüzde 80’inin İslâm ülkeleri topraklarında olduğu düşünüldüğünde, oyun içinde oyun olduğu gözlerden kaçmıyor. Bu ülkelerde demokrasinin gelişmemesinin de, ülke kaynaklarının verimli kullanılmasını sağlayacak nitelikli bir eğitim ortamı sağlanamamasının da temelinde, küresel menfaat şebekesine endeksli yerli işbirlikçilerin uygulamaları etkili oluyor. Türk eğitim sisteminde gündemden düşmeyen konuları bir de bu bağlamda düşünün. Oyun küresel olur da, hiç Türkiye ayağı da olmaz mı? Son bir not... Katrina kasırgasının vurduğu bölge Amerika’nın hem önemli bir petrol üretim havzası, hem de ithal ettiği petrolün giriş kapısıydı. Dilerim buna bağlı gelişmeler 1 varil petrolü 100 dolara çıkarmaz.

Doç. Osman Özsoy / 09.06.2005  H.O. Tercüman



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


SERDENGEÇTİ: 'YTL DÖNÜŞÜM ORANI YÜZDE 91'E ULAŞTI'

MİLYONLAR DİLDEN DÜŞMEYİNCE MERKEZ BANKASI YENİ YTL KAMPANYASINA KARAR VERDİ

YTL, AĞUSTOS'TA TÜFE ve ÜFE BAZINDA DEĞER KAYBETTİ
»  IMF HEYETİ GELİYOR
»  "UZAN İŞBİRLİĞİ YAPSIN, HERKES KAZANSIN"
»  NİHAYET BOLUDAĞI'NDAKİ 2.TÜNELDE DE IŞIK GÖRÜNDÜ.
»  UNAKITAN:SİYASİ KARARLILIĞIMIZ AYNEN DEVAM EDİYOR...
»  BANKALAR "ANANIZI AĞLATMA" HAREKATI BAŞLATTI
»  EMLAK VERGİSİNE YÜZDE 8 ZAM!!
»  DÜN YAPILAN ZAM KESMEDİ... MOTORİN'E BİR ZAM DAHA!!!
»  BALIKLARDA BUNDAN SONRA ZEYTİNİN TADINA BAKACAK
»  PETROLDEKİ ARTIŞA RAĞMEN ENFLASYON BEKLENDİĞİ GİBİ!...
»  SÖZLEŞMELİ PERSONELE, ÜCRETİ DIŞINDA ÖDEME YAPILAMAYACAK
»  TÜPRAŞ İŞÇİLERİ EYLEMDE
»  "ŞİRKETLERİM UCUZA GİDİYOR" İSYANI
»  BENZİN'DEN SONRA BİR ZAM'DA MOTORİN'E!!!
»  BENZİN'DEN SONRA BİR ZAM'DA MOTORİN'E!!!
»  AKYILDIZ: ''KAZANIMLARIMIZ SORUNLARI ÇÖZECEK DÜZEYDE DEĞİL''
»  MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK
»  BENZİN ZAMMI POMPAYA 5 Ykr,YANİ 50 BİN LİRA YANSIDI!
»  DOĞALGAZ VE BENZİN'E ZAM
»  BENZİN'E KATRINA ZAMMI!!!
»  BENZİN'E KATRINA ZAMMI!!!
»  DIŞ TİCARET AÇIĞINDA ARTIŞ REKORU
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.