Vatan yazarı Ufuk Şanlı'nın haberine göre, Bilgin'in devlete geçen şirketlerinden 6 tanesi geçen ay kendisine iade edildi.
Etibank'tan 966 milyon dolar borcu bulunan Dinç Bilgin, TMSF'den temiz kağıdını almaya hazırlanıyor. Bilgin'in devlete geçen varlıkları 1.4 milyar dolara satıldı, borçlar temizlenince Bilgin 1 dolar dahi alamadı
Sabah-Atv ve Yeni Asır gazetelerinin kurucusu ve Etibank'ın eski patronu Dinç Bilgin, 14 yıl sonra Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ile yollarını ayırmaya hazırlanıyor.
TMSF'ye yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Bilgin Grubu geçtiğimiz ay yönetim ve denetimi Fon'a devredilen Bilgin Holding, Bilgin Yayıncılık, Birleşik Basın Dağıtım ve halka açık şirketlerden Sabah Yayıncılık, Sabah Pazarlama ve Medya Holding A.Ş.nin yönetim ve denetimini devraldı. Ancak devralınan şirketler aradan geçen sürede tabela şirketine dönüştüğü için bu şirketlerin bir ticari değeri bulunmuyor. Devir sembolik olarak yapılmış görünüyor.
Ne kadar borcu vardı?
2000 yılında sahibi olduğu Etibank'a el konulmasıyla zor günler geçiren Bilgin, bu süreçte tüm malvarlığını kaybetmenin eşiğinden döndü.
Etibank'a el konulduktan sonra TMSF tarafından hazırlanan denetim raporlarında devir tarihi itibarıyla bankanın 1.2 milyar dolar zararı olduğu anlaşıldı.
Yine yapılan denetimlerde Etibank'ın zararının 834 milyon dolarlık bölümünün banka hâkim ortaklarının kullandığı kredilerden kaynaklandığı da belirlendi. Yani banka zararının yüzde 69'u grup kredileri kaynaklıydı.
Dinç Bilgin, bu zararı ödemek için büyük çaba harcadı. Bu kapsamda Kasım 2008 yılında TMSF ile bir ödeme protokolü imzaladı.
Sabah-atv yetmedi
İmzalanan protokole göre, Bilgin'in gecikme faizleriyle birlikte toplam 966 milyon dolar borcu belirlendi.
Sabah-atv'nin 1.1 milyar dolar karşılığında Çalık Grubu'na satılması Bilgin'i ciddi anlamda rahatlattı. Bu satışla borçlarından daha fazla gelire kavuştuğunu düşünen Bilgin, arada oluşan farkı yasal nedenlerden dolayı alamadı.
Zira sıra cetvelinde yer alan diğer alacaklılar davalarından feraget etmediği için satış gelirinin sadece 683 milyon dolarlık bölümü fon alacağı olarak Hazine'ye aktarıldı. Geri kalan 417 milyon dolarla ilgi hukuki süreç devam ettirildi.
Sabah-atv'nin yanısıra Bilgin Grubu'nun diğer gayrimenkul ve diğer malvarlıklarının satışı da zaman içinde gerçekleşti ve buradan da 313 milyon dolar gelir elde edildi. Bütün bu rakamlar alt alta toplandığında kamunun toplam tahsilatı 996 milyon dolara ulaştı. Tahsilatın, belirlenen toplam zarara ulaşması ile birlikte TMSF ile tüm bağlantınının kopması ve helalleşme gündeme geldi.
Kamu bankalarına 220 milyon $
TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Dinç Bilgin adına tasfiye halindeki Emlak Kredi Bankası'na 91 milyon dolar, Türkiye Vakıflar Bankası'na 73 milyon dolar ve Halk Bankası'na da 56.6 milyon dolar ödeme yaptı. Kamu bankalarına toplam 220.6 milyon dolar ödeyen Dinç Bilgin, buraya olan borçlarını sıfırlayarak bankalarla da helalleşmiş oldu. Ancak başta Sabah-Atv'nin satışı olmak üzere diğer varlıklarının satışından sonra kendisine hiç para kalmamış oldu.
TMSF raporlarına göre, Bilgin, Mehmet Emin Karamehmet'in ardından devlete en fazla borç ödeyen işadamı oldu. Pamukbank ve Yapı Kredi'ye el konulmasının ardından zora düşen Karamehmet, toplam 2.2 milyar dolar ödeme yaptı