“Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesinde Polisin Rolü ve Uygulanacak Prosedürler Eğitimi” nin 2008 yılının sonunda tamamlanmasının ardından kadına yönelik şiddet kayıt altına alınacak ve şiddete uğrama riski taşıyan kadınların durumu izlenebilecek.
BM Nüfus Fonu, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ve Emniyet Genel Müdürlüğünün iş birliğiyle yürütülen eğitim kapsamında, Emniyet personeline Neva Palas Otel’de eğitim verildi.
Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı Cinayet Gasp Büro Amiri Erdal Vural, düzenlenen eğitimlerle 81 ildeki emniyet personeline ulaşmak için önce “eğiticileri” eğittiklerini, hazırladıkları VCD ve tanıtım filmiyle de bu illerde bulunan yaklaşık 40 bin personeli eğiterek, farkındalık ve duyarlılıklarını artırmayı hedeflediklerini kaydetti.
Polisin suçla mücadele eden bir yapı olduğunu ve aile içi şiddeti, uzmanlar tarafından incelenmesi gereken suçlar kapsamında değerlendiren Vural, eğitimle suçla mücadelede “bireysel yaklaşımdan kurumsal yaklaşıma” geçildiğini söyledi.
Eğitim sırasında mağdura yaklaşım, yapılacak işlemler ve kayıt formu konularında bilgi veren Vural, şiddete uğrayan kadınların karakollara başvurması durumunda verilerin kayıt formuna kaydedileceğini ve mağdurların ilgili kurumlara yönlendirileceğini belirtti.
Eşine dövene sigara yasağı
Eşini dövdüğü gerekçesiyle 6 ay hapis cezası verilen kocanın cezası, “6 ay sigara içmemeye” çevrildi.
2 yıl önce İstanbul’da Zeliha Ç. (28), eşi Adem Ç.’nin (39) kendisini sürekli dövdüğünü ileri sürerek polise başvurdu. Polis merkezi önünde Adem Ç., eşini yine tokatladı ve “eşini kasten yaralama” suçundan gözaltına alındı.
Pendik Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmanın ardından Adem Ç., 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme daha sonra, Adem Ç.’nin cezasını “6 ay sigara içmemeye” çevirdi. Denetim Serbestlik Yardım ve Koruma Merkezi Şube Müdürlüğü’ne gönderilen Adem Ç., her gün karakola giderek sigara içmediğine dair imza atıyor.