Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
IMKB
9.109,000
ALTIN
2.922,340
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
DENETİM STANDARTI TEK ELDE TOPLANIYOR
DENETİM STANDARTI TEK ELDE TOPLANIYOR
 
Türkiye Denetim Standartları ve Kamu Gözetimi Kurumu kurulmasını öngören kanun tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.
 
25.6.2008 - 22:35

Tasarı, bağımsız denetimde uygulama birliğini, gerekli güveni ve kaliteyi sağlamayı, denetim standartlarını belirlemeyi, bağımsız denetim kuruluşlarını yetkilendirmeyi ve bunların faaliyetlerini denetlemeyi amaçlıyor.

Kanunda belirtilen görevleri yerine getirmek üzere kamu tüzel kişiliğine haiz, idari ve mali özerkliğe sahip Türkiye Denetim Standartları ve Kamu Gözetimi Kurumu kurulacak.

Kurul; Maliye Bakanlığı ile TÜRMOB tarafından önerilecek 4'er aday arasından 2'şer kişi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Sermaye Piyasası Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından önerilecek 2'şer aday arasından 1'er kişi olmak üzere, Bakanlar Kurulu tarafından atanacak 9 üyeden oluşacak.

Kurul Başkanı ve üyeleri 6 yıl görev yapacak. Süresi biten Başkan ve üyeler yeniden atanamayacak. Kurul Başkan ve üyelerinin süreleri dolmadan herhangi bir nedenle görevlerine son verilemeyecek. Ancak, ciddi hastalık veya sakatlık nedeniyle iş göremeyecekleri, atanmaları için gerekli şartları kaybetmeleri halinde görevleri Bakanlar Kurulu kararı ile sona erdirilecek.

Kurul Başkan ve üyeleri, bilimsel amaçlı ders ve konferans gibi etkinlikler hariç olmak üzere, Kurumdaki resmi görevlerinin dışında resmi veya özel hiçbir görev alamayacak, serbest meslek faaliyetinde bulunamayacak. Kurul üyeleri ayrıca ticaretle uğraşamayacak.

Kurul üyeleri ve diğer personel, kurumla ilgili gizlilik taşıyan bilgileri ve ticari sırları, görevlerinden ayrılmış olsalar bile, kanunen yetkili kılınan mercilerden başkasına açıklayamayacak, kendilerinin veya başkalarının menfaatine kullanamayacak.

KURUL BAĞIMSIZ OLACAK

Kurul görevini yaparken bağımsız olacak. Hiçbir organ, makam, merci ve kişi, kurulun kararını etkilemek amacıyla emir ve talimat veremeyecek. Kurul, haftada en az bir kez toplanacak.

Kurul üyeleri, eşi, evlatlıkları ve üçüncü derece dahil kan ve ikinci derece dahil kayın hısımlarıyla ilgili konularda müzakere ve oylamaya katılamayacak.

Kurul ikincil düzenlemeleri hazırlarken, katılımı ve saydamlığı sağlamak üzere, ilgili tarafların görüşlerine başvuracak. Kurul tarafından alınan düzenleyici nitelikteki kararlar yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilecek ve en geç 7 gün içinde Resmi Gazete'de yayımlanacak. Kurulun denetleyici nitelikteki kararları, kamuoyuna duyurulacak.

Kurul, yayımlanması ülke ekonomisi ve kamu düzeni açısından sakıncalı olan denetleyici nitelikteki kararların yayımlanmamasına da karar verebilecek.

KURULUN GÖREVLERİ

Kurul, finansal tabloların; işletmelerin finansal durumunu, performansını ve nakit akışlarını Türkiye Muhasebe Standartları doğrultusunda gerçeğe uygun olarak sunumunu, kullanıcıların ihtiyaçlarına uygunluğunu, güvenilirliğini, şeffaflığını, karşılaştırılabilirliğini ve anlaşılabilirliğini sağlamak amacıyla kamu yararını da gözetmek suretiyle uluslararası standartlarla uyumlu ulusal denetim standartlarını oluşturmak ve yayımlamakla görevli olacak.

Bağımsız denetim kuruluşlarının kuruluş şartlarını ve çalışma esaslarını belirleyecek. Bu şartları taşıyan kuruluşları yetkilendirerek listeler halinde ilan edecek ve bunları oluşturacağı resmi sicile kaydederek, kurumun internet sitesinde kamuoyunun erişimine sürekli olarak açık tutacak.

Kurul; bağımsız denetçiler ve bağımsız denetim kuruluşlarının faaliyetleri ile denetim çalışmalarının, kurumca yayımlanan standart ve düzenlemelere uyumunu gözetleyecek ve denetleyecek, inceleme ve denetimler sonucunda aykırılıkları saptanan bağımsız denetim kuruluşlarının faaliyet izinlerini askıya alabilecek veya iptal edebilecek.

YABANCI DENETÇİLER YETKİLENDİRİLEBİLECEK

Kurul, aykırılıkları saptanan bağımsız denetçilerin faaliyet izinlerinin askıya alınması veya iptali, disiplin ve soruşturma işlemleri ile bunlara yönelik oluşturulacak kalite güvence sistemini gözetlemek ve bu alanlardaki eksiklik ve aksamaların düzeltilmesi için TÜRMOB tarafından gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamakla görevli olacak. Kurul ayrıca Türkiye'de bağımsız denetim yapacak yabancı ülke denetçilerini mütekabiliyet esasına göre yetkilendirecek.

Denetime olan güvenin artmasına ve denetimin kalitesini sağlamaya yönelik gerekli diğer düzenlemeleri yapmak da kurulun görevleri arasında sıralandı.

Kurumun gelirlerinin, giderlerini karşılaması esas olacak. Kurumun bütçesi, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununda belirlenen usul ve esaslara göre hazırlanacak ve kabul edilecek. Ancak, genel bütçeden kuruma Hazine yardımı yapılabilecek.

KAMU YARARINI İLGİLENDİREN KURULUŞLARIN BAĞIMSIZ DENETİMİ

Kamu yararını ilgilendiren kuruluşlarda denetim, sadece bağımsız denetim kuruluşları tarafından yapılacak.

Bağımsız denetim kuruluşları ve bağımsız denetçiler; denetledikleri finansal tablo, bilgi ve raporlara ilişkin olarak hazırladıkları bağımsız denetim raporlarının denetim standartlarına aykırı olması ile bu raporlardaki yanlış, eksik ve yanıltıcı bilgi ve kanaatler nedeniyle doğabilecek zararlardan hukuken sorumlu olacak.

Bağımsız denetim kuruluşları ve bağımsız denetçiler, verdikleri hizmetlerden doğabilecek zararları karşılamak amacıyla genel şartları Hazine Müsteşarlığınca belirlenen sorumluluk sigortası yaptıracak.

Bağımsız denetçilerin kalite güvence incelemeleri, usul ve esasları Kurum ve TÜRMOB tarafından müştereken belirlenecek ilkelere uygun olarak TÜRMOB tarafından yapılacak.

Bu incelemelerin yürütülmesi için TÜRMOB bünyesinde yeterli sayıda kalite güvence uzmanı istihdam edilecek. Ancak bağımsız denetim alanında nihai sorumluluğa sahip olan Kurum, gerekli hallerde bağımsız denetçileri de bu kapsamda inceleyebilecek.

Kurum, incelemeleri kendi meslek personeli eliyle yürütebileceği gibi, gerekli hallerde kanunlarla belirli alanları düzenleme ve denetleme yetkisini sahip olan Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun ilgili denetim birimleri aracıyla da yürütebilecek.

Bağımsız denetçiler ve bağımsız denetim kuruluşları, yapılan incelemeler sonucunda tespit edilen görüş ve öneriler doğrultusunda gerekli tedbirleri almakla yükümlü olacak. Kurumca belirlenen sürede gerekli tedbirleri almayanlar hakkında uyarı, lisansın askıya alınması ve iptali dahil uygun yaptırımlar uygulanacak.

İnceleme için görevlendirilen kişiler; ilgili rapor, defter, belge ve çalışma kağıtları ile elektronik, manyetik ve benzeri ortamlarda tutulanlar dahil tüm kayıtları ve diğer bilgi ihtiva eden araçları incelemeye ve bunların örneklerini almaya, işlem ve hesapları denetlemeye, ilgililerden yazılı ve sözlü bilgi almaya, gerekli tutanakları düzenlemeye yetkili olacak.

SUÇ VE CEZALAR

İzinsiz olarak bağımsız denetim faaliyetinde bulunan veya faaliyetleri geçici olarak durdurulduğu halde bağımsız denetim faaliyetlerine devam eden gerçek kişilerle tüzel kişilerin yetkilileri, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.

Bu Kanuna göre, Kurum veya Kurum tarafından görevlendirilecek kişilerce istenecek bilgileri vermeyen, eksik veya gerçeğe aykırı olarak verenlerle defter ve belgeleri görevlilere ibraz etmeyen, saklayan, yok eden veya bunların görevlerini yapmalarını engelleyenlere, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 200 günden 1000 güne kadar adli para cezası verilecek.

Kasten veya gerekli mesleki özeni göstermeksizin gerçeğe aykırı denetimraporu düzenleyenler, Türk Ceza Kanununun belgede sahtecilik suçuna ilişkin hükümlerine tabi olacak.

İDARİ PARA CEZALARI

Yapılan düzenlemelere, belirlenen standart ve formlara ve Kurulca alınan genel ve özel nitelikteki kararlara aykırı hareket ettiği tespit edilen gerçek ve tüzel kişiler hakkında, gerekçesi belirtilmek suretiyle Kurul tarafından 15 bin YTL'den 75 bin YTL'ye kadar idari para cezası verilecek.

İdari para cezalarının verilmesini gerektiren fiillerin tekrarı halinde, verilen para cezası 2 katı, ikinci ve daha sonraki tekrarlarda 3 katı artırılarak uygulanacak.

Kurul kararları, kesin olacak. Kurulun düzenleyici ve denetleyici nitelikteki kararlarına karşı açılacak davalar, ilk derece mahkemesi olarak Danıştayda görülecek. Danıştay, Kurul kararlarına karşı yapılan başvuruları acele işlerden sayacak.Tasarıyla Türkiye Denetim Standartları ve Kamu Gözetimi Kurumuna, 165 kadro ihdas ediliyor.

Kanun tasarısının genel gerekçesinde, tasarıyla farklı otoriteler tarafından aynı alanda farklı düzenlemeler yapılmasının neden olduğu bağımsız denetim alanındaki karmaşanın ortadan kaldırılmasının amaçlandığı bildirildi.Gerekçede, şöyle denildi:

'Tasarıyla; mali tabloların ülke genelinde tek tip düzenlenmesi ve denetim standartlarında yeknesaklığın sağlanması, etkin bir kamu gözetim sistemi oluşturularak bağımsız denetim alanında gerekli kalite ve güvenilirliğin sağlanması, mali tabloların, uluslararası gelişmeler ve uluslararası standartlarla uyumlu ulusal denetim standartları uyarınca denetlenmesi, işletmelerimizin mali gücünün, karşılaştırabilir ölçeklere göre hesaplanabilmesini temin ederek rekabet güçlerinin artırılması, işletmelerimizin bağımsız denetimden geçen mali tablolarının uluslararası alanda kabul görmesi ile kredi bulmalarının kolaylaştırılması, daha güçlü ve şeffaf bir sermaye piyasasının oluşturulması, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye katkı sağlaması hedeflenmektedir.'




Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


SICAK ASVALTI BU HALE GETİRDİ

YAĞMA HASANIN BÖREĞİ TALAN YASASI

MAYINLI TEMİZLEME İŞİ SESSİZ SEDASIZ VERİLDİ
»  TENDÜREK DAĞLARINDA ÇATIŞMA 3 TERÖRİST ÖLÜ
»  BAKANLARA, 'KENE' BRİFİNGİ
»  FETULLAH GÜLEN:"DÖNERSEM, KENDİM GİBİ DÖNERİM"
»  SANATÇI KAZIM KOYUNCU, HOPA'DAKİ MEZARI BAŞINDA ANILDI
»  EŞİNİ ÖLDÜRÜP İNTİHAR ETTİ
»  MERKEL, DÖNER KESTİ
»  İLKER BAŞBUĞ'DAN MERAKLA BEKLENEN AÇIKLAMA
»  DERSHANE AÇMAK ZORLAŞACAKMIŞ!
»  İŞTE DEV MAÇIN KADROSU
»  TUBA ÜNSAL HASTANELİK OLDU
»  "AKP'NİN MİLİTAN VEKİLLERİ BANA HAKARET EDİYOR"
»  BENZİN'DEN TASARRUF ETMENİN 10 YOLU
»  KÜRTÇE YAYININ ÖNÜ AÇILDI, GÜL TRT KANUNUNU ONAYLADI
»  VEKİLLER, TERİM'E KAZIK ATTI
»  ERDOĞAN'DAN, HEDEFLERİ REVİZE İTİRAFI
»  ANKARA'YA 500 YENİ OTOBÜS
»  HÜKÜMET, İTHAL DOKTORDA ISRARLI
»  GÜLEN'İN ABD'DAKİ SON BİR AYI
»  ÖĞRENCİ AFFI BAKAN ÇELİK'İN GÜNDEMİNDE
»  POLATLI'DA TRAFİK FACİASI
»  DEKOLTE ELBİSE İLE BALIK TUTAN KADINA HAPİS
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.