Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2439
EURO
37,6215
IMKB
9.132,000
ALTIN
2.873,020
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
DEPREM GELİYOR ONLAR YOLLARA LALE EKMEKLE MEŞGUL
DEPREM GELİYOR ONLAR YOLLARA LALE EKMEKLE MEŞGUL
 
İstanbul'daki 'Vurdumduymazlık'ta ikinci perde... TMMOB: 5 yılda lalelere harcanan servetle hastaneler niye güçlendirilmedi?
 
26.5.2008 - 05:05
MARMARA depremi gerçeğinin perde arkasını aralamaya devam ediyoruz. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Nuray Aydınoğlu, 17 Ağustos 1999 Depremi’Nden sonra birçok projeler gerçekleştirildiğini belirtti. Kandilli Deprem Mühendisliği olarak o dönem Dünya Bankası adına projeleri kontrol ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Aydınoğlu, “Depremin ardından hastaneler için çeşitli güçlendirme çabaları oldu ama organize olan çalışma, iki yıldır devam eden İstanbul Valiliği tarafından yürütülen İSMEP Projesi’dir. Bu da bir Dünya Bankası projesidir. Avrupa Yatırım Bankası’ndan da bir kredi aldılar. Kapsamı çok büyük” açıklamasını yaptı. Çapa’daki hastanelerin güçlendirilme projelerinin de hazırlandığını ve bunun iki yıl önce tamamlandığını ifade eden Prof. Dr. Aydınoğlu, çok çarpıcı bir detay verdi: “İSMEP Projesi çerçevesinde, Dünya Bankası’ndan 400 milyon dolarlık kredi alındı. Bir o kadar da Avrupa Yatırım Bankası’ndan ikinci bir kredi alındı. Aydınoğlu ayrıca bu proje bağlamında Çapa kompleksinin olduğu gibi Olimpiyat Stadı’nın yakınında tahsis edilecek binaya nakledileceği yönünde duyumlar aldığını ama henüz bir uygulamaya geçilmediğini belirtti. Böylelikle üniversite hastanelerinde yüksek derecede hasar varken 800 milyon dolarlık kredinin nereye harcandığı sorusu ise uzman yorumlarının ardından sorulmaya değer gibi gözüküyor.

Kartal SSK’nın hemen takviyesi şart

Türkiye’deki devlet hastanelerinin, büyük olanaksızlıklar içinde hizmet verdiğini vurgulayan Prof. Dr. Aydınoğlu, “Sağlık Bakanlığı’na bağlı Kartal Devlet Hastanesi’ne bir süre önce gittim. Orada da aynı problem mevcut. Çoğu binaları çok eski ve yıpranmış durumda. Güçlendirilmesi gerekir. Sadece İstanbul’a değil, Anadolu’daki vatandaşlara da hizmet eden bir hastane Kartal Devlet Hastanesi. Vakıf Gureba Hastanesi de mesela çok eski” dedi. Özel hastanelerin ise tam bir muamma olduğuru söyleyen profesör, “Özel hastanelerin bir kısmının güzel binaları var. İyi dizayn edilmiştir diye varsayıyoruz. Küçük hastaneler ve klinikler ise eski apartman dairelerinde hizmet veriyor. Hastanelerin tasarımında, deprem yönetmeliğimize göre özel önlemler alınması gerekli” açıklamasını yaptı.

Apartmandan bozma hastaneler...

Özel hastanelerin yapımı ve inşaatları esnasında hastanelerin bina önem katsayısının, diğer binalara oranla birbuçuk kat daha fazla olduğunu belirten İTÜ Avrasya Yerbilimleri Enstitüsü’nden Prof. Dr. Okan Tüysüz ise, “Siz normal bir konutu yaparken kullandığınız betonun, çimentonun taşıma gücü değerlerinin, hastanede bir buçuk katı fazla özenle yapmanız gerekir. İstanbul’daki özel hastanelere baktığımızda bunların çoğu apartmandan bozmadır. Özellikle küçük özel hastaneler-ki çevremizde çok yaygındır-mevcut konut olarak yapılmış binaların, hastaneye dönüştürülmüş halini teşkil ederler. Çapa’da, Bakırköy’de, Bahçeliveler’de, Yeşilköy’de bir sürü bu tür hastaneler var. Bunların çoğu geçmişte konut olarak kullanılan veya işhanı olarak yapılmıştır ama hastaneye dönüştürülmüştür. Dolayısıyla, hastane olarak depreme dayanıksız yapılardır. Sağlam olarak yapılmış olsalar bile hastane bakımından önem katsayıları çok düşüktür” diye konuştu.

  • Lale ekeceğinize hastane güçlendirin

    TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Sami Yılmaztürk, Tercüman’a şok açıklamalar yaptı. Yılmaztürk şunları söyledi: “Deprem vergisi artırıldı. Çok ciddi meblağ toplandı. Bunlar, kamuya geri dönmedi. Hastane, okul gibi kamu binalarının daha güvenli hale getirilmesi, ulaşımın daha sağlıklı olması için harcanmadı. 5 yılda laleler için harcanan parayı gördüğünüz zaman, kaç okul yapılabileceğini, kaç hastanenin güçlendirileceğini hesaplayabilirsiniz. Bir dakika bile kaybetmeye tahammülümüz yokken çiçeklerle harcanan para ve kamusal alanların takviyesi için para bulunamaması çok üzücü. Topluma karşı ciddi bir sorumsuzluk ve aymazlıktır”


  • Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
      Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


    Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
     

    Bu haber henüz yorumlanmamış...

      Bu kategorideki diğer haberler


    BAYKAL'A HACİZ ŞOKU

    ÖZEL HAYATA, BÜYÜK GÖZALTI

    ÖĞRETMENLER, EVLENEMİYOR
    »  TÜRKE İÇKİ YASAK
    »  YARGITAY 3.KÖPRÜ PROJESİNİ DURDURDU
    »  OLAY MÜDÜRDEN YENİ BİR PROJE DAHA
    »  AKP İLE POLİS DEVLETİNE DOĞRU
    »  TOPBAŞ'IN GURURU ÇÖPE GİTTİ
    »  AB ÖDÜL VERDİ, AKP GÖREVDEN ALDI
    »  ERBAKAN'IN EV HAPSİ BUGÜN BAŞLIYOR
    »  SEÇİM KANUNUNDAKİ DEĞİŞİKLİK ANAYASA MAHKEMESİNDE
    »  GÖZLER, AKP KAMPINDA
    »  ABD, DERİN DEVLETİ İSTANBUL'DA
    »  NEYİN DİYALOĞU ?
    »  ''ÇATIŞMA İSTEMİYORUM'' DEDİ ALKIŞLANDI
    »  TELEKOM BİR SIR..!
    »  VURAL SAVAŞ,HAŞİM KILIÇ VE RAPORTÖRÜ ELEŞTİRDİ
    »   ERMENİ TASARISINI İMZALAMAYAN KONGRE ÜYESİNE DESTEK
    »  REKORLAR KİTABINA GİREBİLMEK İÇİN DEV EBRU YAPTILAR
    »  ŞÖYLE BİR YÜRÜYEYİM DEDİ 8 BİN 500 KİLOMETRE GELDİ
    »  GÜL'Ü GÖRÜNTEMEK İSTEDİLER ŞİDDET GÖRDÜLER
    »  YARGITAY BAŞKANI'NA KORUMA ORDUSU
    »  KÜLTÜR BAKANI GÜNAY'DAN İSTANBUL İTİRAFI
    »  BAŞKAN YARDIMCISI TURP GİBİ AMA 11 BİN KİŞİ HASTANELİK
     
      ÇOK OKUNANLAR
      YAZARLAR

     
    EMİN VAROL
     
    GAZETEC? ACI S?YLER !

     
    Ercan Deva
     
    Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

     
    MURAT ŞAHİN
     
    Matematik Ucuzlugu

     
    Cahit Saraçoğlu
     
    100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
      ÇOK YORUMLANANLAR
      ANKET
    Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
    Recep Tayyip Erdoğan
    Kemal Kılıçdaroğlu
    Muharrem İnce
    Diğer
     Sonuçları göster   
     
     
    RSS

    Add to Google
    Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.