Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
36,4609
EURO
39,4854
IMKB
10.189,000
ALTIN
3.427,730
 
Hava Durumu ANKARA
4 / 16 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
DERSHANELERİN KAPANMASINA ONAY!
DERSHANELERİN KAPANMASINA ONAY!
 
TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen dershaneler yasası, 22 red oyuna karşı 226 kabul oyuyla yasalaştı. Düzenlemeye göre dershaneler 1 Eylül 2015 tarihinde kapanacak.
 
1.3.2014 - 08:47

 Dershanelerin kapatılmasını da öngören, Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurul’da kabul edilerek yasalaştı. 
Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapan Tasarı’nın görüşmeleri TBMM Genel Kurulu’nda tamamlandı. Genel Kurul ve komisyon görüşmelerindetartışmalara sahne olan tasarı bugün kanunlaştı. Kanuna göre, Özel Öğretim Kurumları Kanunu’ndan yer alan “dershane” tanımı çıkarılıyor. Bu şekilde Milli Eğitim Bakanlığı onayıyla ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına veya bu sınavlar kapsamındaki derslere hazırlık niteliğinde kurs açılması mümkün olmayacak. 
“Okul” tanımı kanuna göre yeniden yapılandırılırken, “Özel eğitim, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim ile bakanlıkça dönüşüm programına alınan kurumlardan 2018-2019 eğitim öğretim yılının sonuna kadar faaliyetleri devam eden ortaöğretim özel okulları” şeklinde yer alıyor. 
Tartışmalara neden olan “Çeşitli kurslar” tanımı da değiştirilerek, ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına hazırlık niteliğinde olmamak kaydıyla; kişilerin sosyal, sanatsal, sportif, kültürel ve mesleki alanlarda bilgi, beceri, dil, yetenek ve deneyimlerini geliştirmek, isteklerine göre serbest zamanlarını değerlendirmek amacıyla faaliyet gösterebilecekleri kanunla hükme bağlanıyor. Öğrenci etüt eğitim merkezleri de 12 yaş ve altındaki öğrencilere yönelik olarak faaliyet gösterebilecek. 

-DERSHANELERE 2018-2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILININ BİTİMİNE KADAR DÖNÜŞÜM SÜRESİ- 

Kanunla, her ne ad altında olursa olsun, eğitim ve öğretim sunmak amacıyla yürütülen faaliyetler Milli Eğitim Bakanlığı’nın izin ve denetimine tabi olurken, bu faaliyetleri yürütenler, özel öğretim kurumları için bu düzenlemede öngörülen kurallara uymakla yükümlü olacak. 
Dershaneler ve öğrenci etüt eğitim merkezlerinde çalışan ve emeklilik, yaşlılık, malullük aylığı almayan eğitim personeli, gerekli şartları taşımaları halinde öğretmen unvanlı memur kadrolarına atanabilecek. Atamalarda, KPSS şartı aranmayacak, sözlü sınavda başarılı olmak yeterli sayılacak. 
Özel ilkokul, özel ortaokul ve özel liselerde öğrenim gören öğrenciler için, resmi okullarda öğrenim gören bir öğrencinin okul türüne göre her kademede okulun öğrenim süresini aşmamak üzere, eğitim ve öğretim desteği verilebilecek. 
Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte faal olan dershaneler ile bu kanunla yapılan düzenlemelere göre gerekli dönüşümü tamamlamayan öğrenci etüt eğitim merkezleri, eğitim öğretim faaliyetlerine 1 Eylül 2015’e kadar süre tanınıyor. 
Milli Eğitim Bakanlığı, 1 Eylül 2015 tarihine kadar başvuranları, belirlenecek esaslara göre uygun görülmesi halinde öğretim kurumlarına dönüşüm programına alırken, dönüşüm programına alınan kurumların, 2018-2019 eğitim öğretim yılının bitimine kadar mevzuatta öngörülen şartları karşılamaları gerekecek. Öngörülen şartları karşılayan kurumlar, dönüşebilecekleri okul ve diğer kurum türleri ile dönüşüm esas ve usulleri Bakanlıkça çıkarılan yönetmelikle düzenleniyor. 
Dershanelerin dönüştürülmesiyle açıkta kalan öğretmenler ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından halk eğitim kurumlarında istihdam edilecek. 
Bunun dışında kanuna göre, Talim Terbiye Kurumu'nun kaldırılması ve yetkilerinin bakanlık birimlerine devredilmesini öngörüyor. 
Kanun, stajyer öğretmenlik süresini de 1 yıl uzatırken, 1yıl sonunda başarısız olan öğretmen adayı 1 yıl daha başka ilde görevlendirilecek. 2 yılın ardından yeterli başarıyı gösteremeyen öğretmen adayının, memuriyetle ilişiği kesilecek. (ANKA) 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


HSYK YASASI CHP’YE İADE

'POLİS İSTEDİ ŞALTERİ KAPATTIM'

BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN TAHLİYE YORUMU
»  ONUN DA ÇOCUĞU YOK
»  BİR SEFERLİK BEDELLİ OLABİLİR!
»  KILIÇDAROĞLU TAHLİYELER İÇİN NE DEDİ?
»  FLAŞ..MIT YASASI ASKIYA ALINDI
»  17 ARALIK'TA FLAŞ TAHLİYELER
»  AYDINLIK'TAN CUMHURİYET ŞOK SUÇLAMA
»  ÇELİK, BAŞBAKAN'IN HASTALIĞINI AÇIKLADI
»  HSYK'DA JET GÖREVDEN ALMA VE ATAMALAR!
»  ÇİÇEK'TEN BAŞCAVCILIĞA DİNLEME YAZISI!
»  AKP'LİLERİ KIZDIRAN AYNALI KONUŞMA!
»  GAZETECİ VE YAZARLARDAN 28 ŞUBAT İLANI
»  CHP, HSYK İÇİN AYM'YE BAŞVURDU
»  ABD'DEN 17 ARALIK YORUMU: SKANDAL!
»  VİZESİZ AVRUPA FOS ÇIKTI!
»  EVET O GAZETELERİ UÇAĞA ALMIYORUZ...
»  MECLİS'TE DİKKAT ÇEKEN GÖRÜŞME
»  FLAŞ.. MECLİS'TE DERSHANE KAVGASI!
»  BAŞSAVCILIKTAN BİLAL ERDOĞAN AÇIKLAMASI
»  ERDOĞAN: BEN DAHİ ALDATILDIM!
»  MHP'DEN GENSORU ATAĞI
»  BAŞBAKANLIK'TAN YOĞUN BAKIM AÇIKLAMASI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.