Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2714
EURO
37,4959
IMKB
8.876,000
ALTIN
2.926,150
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
DEVLETİN ONURU, GURURU AYAKLAR ALTINA ALINDI
DEVLETİN ONURU, GURURU AYAKLAR ALTINA ALINDI
 
Anıtkabir'e çıkmayan Atatürk düşmanı Suudi Kralı'na, ayağına giden Gül'e ve verilen madalyaya tüm yurtta öfke yağdı
 
12.11.2007 - 10:45
SUUDİ Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz El-Suud’un Türkiye ziyareti bitti ancak kavgası sürüyor. Kral ağırlanırken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve hükümet yetkililerinin farklı protokol uygulamaları sert tepkiye neden oldu. Toplumun çeşitli kesimlerinden öfkeli sesler yükselirken, muhalefet ve eski diplomatlar da “Türkiye’nin itibarı zedelendi; onurumuza, gururumuza yakışmadı” iddiasında bulundu.

Ziyarette, devlet geleneğine aykırı davranıldığı öne sürülürken, şu soruların yanıtları aranıyor:

  • Karşılama ve uğurlamalarda karşılıklık ilkesi neden uygulanmadı? Kral Abdullah Bin Abdülaziz’i, Cumhurbaşkanı Gül bizzat Esenboğa Havalimanı’nda karşıladı, uğurlamayı da Başbakan Erdoğan yaptı. Oysa Suudi Arabistan’a giden Türk heyetlerini Kral karşılamıyor.

  • Gelen devlet başkanları, çok ağır hasta veya hareket edemeyecek durumdaysa Çankaya Köşkü’nde ağırlanır... Gül ve Erdoğan ile hükümet üyeleri, geleneklerin aksine neden Swiss Otel’de kalan Kral’ın ayağına gitti? Bu, protokolün alt üst edilmesi anlamına gelmiyor mu?...

  • Ziyaret tarihi niçin 10 Kasım olarak belirlendi? Bu tip ziyaretler, haftalar öncesinden diplomatların bire bir görüşmeleriyle ayarlanıyor. 10 Kasım’ın Atatürk’ün aramızdan ayrılmasının yıldönümü olduğu bilinmesine karşın, onun adını ağzına almaktan kaçınan Suudi Kralı’nın ağırlanması ne anlama geliyor?

  • Devlet Başkanlarının Anıtkabir’i ziyareti de, temasların önemli başlıklarından biri. Üstelik 10 Kasım olmasına karşın Kral, Anıtkabir’i neden yine ziyaret etmedi?

  • Anayasa’ya göre, Türkiye için üstün başarı gösterenlere verilen Devlet Şeref Madalyası’nın, bugüne kadar ilişkilerinde bile soru işaretleri bulunan Suudi Kralı’na verilmesi nasıl açıklanacak?

  • Bu tip ziyaretlerde Türk Bayrağı ile birlikte gelen ülke devlet başkanının bayrağı da çekilir. Oysa 10 Kasım olmasından dolayı yarıda olan Türk Bayrağı’yla birlikte Suudi Bayrağı’nın da yarıya kadar göndere çekilmesi gerekiyordu. Ancak, Suudi bayrağı çekilmedi; neden?...

    Siyaset ve diplomasi çevreleri bu soruların yanıtlarını bulmaya çalışırken, Türkiye Cumhuriyeti’nin yerleşmiş kurallarının yıpratıldığı iddia edildi. Konuyla ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulunuldu:

    Tepkili sesler yükseldi

    Mustafa Özyürek (CHP Genel Başkan Yardımcısı): “Bu davranışlarla Türkiye’nin ve Cumhurbaşkanlığı makamının itibarı zedelendi. Cumhuriyet kurulduğundan beri yerleşmiş geleneklerimiz ve protokol kurallarımız var. Sayın Gül’ün Suudi Kralı’nın ayağına gitmesi, otelde görüşmesi, Türkiye’nin itibarını zedelemiştir. Cumhurbaşkanlığı, Türk Milletinin ve Türk devletinin onurunun, şerefinin temsil edildiği makamdır: Burada oturan kişi Türkiye’nin şerefini düşünecek. Havaalanındaki karşılama, otele gidiş, Anıtkabir’in ziyaret edilmemesi, 10 Kasım tercihi, bayrak protokolüne uyulmaması Türkiye’nin itibarının ayaklar altına alınmasıdır. 10 Kasım’da Atatürk’ün koyduğu ilke ve inkılapların yerini Vahabi geleneklerinin aldığı mı gösterilmeye çalışılıyor? Bunlar kabul edilemez.”

    Oktay Vural (MHP Grup Başkanvekili): Yapılan uygulamalar da, ortaya atılan mazeretler de çok vahim. Devlet geleneği ayaklar altına alınmıştır. Böyle bir uygulama, başkalarının istediği zaman, istediği yere Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı’nı çağırabileceği izlenimi verir. Bu, Türkiye’nin büyüklüğüne yakışmaz, herkesi rahatsız eder. Cumhurbaşkanlığı’na ve Dışişleri’ne düşen görev, devletin onurunu temsil etmektir. Uygulamalar, geleneklerin yadsındığı gelişmeler olmuştur. Oysa devlet işlerinde kişisel şahsi dostluklar değil, ülkenin çıkar ve gelenekleri öncelikli olmalıdır. Maalesef gereken ihtimam gösterilmemiştir. Belli çıkarlar için bunlar yapılıyorsa, daha da vahimdir. Türkiye, belli çıkarlar için, onurunu, devletin konumunu günlük uygulamalara heba edemez. Devletin itibarı rencide olacaksa, uydurulan mazeretler safsatadır.

    Deniz Bölükbaşı (Eski Diplomat- MHP Ankara Milletvekili): Böyle bir uygulama dünyanın hiçbir yerinde görülmemiştir. Cumhurbaşkanı, gelen konuk Kral’ın ayağına gitmez. Bu görülmüş, duyulmuş bir olay değildir. “

    Nüzhet Kandemir (Emekli Büyükelçi): Karşılıklığı olmadığı müddetçe, Kral’ın havaalanında Cumhurbaşkanı tarafından karşılanması, tek taraflı bir tavizdir ve yanlıştır. 10 Kasım tarihinin seçilmiş olması da kanaatimce iyi bir tercih olmamıştır. 10 Kasım tüm Türk ulusu için son derece önemli bir tarihtir. Otele gidiş, kesinlikle olmaması gereken bir hareketti. Türk diplomasi tarihinde bunun bir uygulaması mevcut değildir. O da bir hatadır. Dışişleri Bakanlığı’nın değerlendirmeleri fevkalade talihsizdir. Türkiye’nin gururuna, geçmişine yakışmayacak bir tablo oluşmuştur. Madalyanın tevdisi de yanlıştır. Ben Kral Abdullah’ın, madalya kazanacak şekilde Türkiye’ye yararlı bir faaliyetini görmedim.




    Devlet Nişanı geri alınsın

    ANADOLU Ulusal Uyanış ve Dayanışma Platformu’na bağlı 97 örgüt adına bir açıklama yapan Platform Yönetimi, 10 Kasım’da Türkiye’yi ziyaret etmesine rağmen Anıtkabir’e gitmeyen bir devlet başkanına Devlet Nişanı verilmesi proteste ederek, nişanın geri alınmasını istedi. Platform’un duyuru yoluyla yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ün 69. ölüm yıldönümünde Türkiye Cumhuriyeti başkentini ziyaret eden Suudi Arabistan Kralı’nın Anıtkabir’e ziyarete gitmeyişi biz Türk analarını son derece rencide etmiş ve üzmüştür.

    10 Kasım gibi önemli bir günde ülkemizi ziyaret etmeyi seçen, belki de maksatlı tercih eden komşu ülke kralının, böyle anlamlı bir günde davet edilişini, Anıtkabir’i ziyaret etmenin türbe ziyareti olmadığının anlatılamayışını, Türkiye Cumhuriyeti devlet törenine resmi konuğun katılmaya ikna edilemeyişini Devletimizin üst makamlarında bulunanların büyük aymazlığı olarak değerlendirmekteyiz.

    Devlet ayağına gitti!

    Bizler ülkemize hiçbir üstün hizmet getirmemiş olan ve de Devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü ziyareti anlamsız bulan Suudi Arabistan Kralı’na Devlet Nişanı verilmesini anlayamadığımız gibi, ülkemizin cumhurbaşkanının da Anıtkabir’den çıkıp, koşa koşa Kral hazretlerinin oteline, onun ayağına gitmesine de bir anlam verememekteyiz. Devletimizin ve Cumhuriyetimizin saygınlığının bu derece hafife alınmasına hiç kimsenin hakkı yoktur. Biz ülkemizin bütünlüğü için evlatlarımızı göz kırpmadan şehit veren Türk anaları, Cumhuriyetimizin de anaları olarak, yüreklerimizi sızlatan bu tavrın, kamuoyu karşısında telafi edilmesini talep ediyor, Kral’ın boynuna takılan Devlet Nişanı’nı Türkiye Cumhuriyeti Kadınları olarak geri istiyoruz. Tüm kamuoyuna, yerli ve yabancı basına saygıyla duyuruyoruz.”

  • TERCÜMAN


  • Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
      Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


    Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
     

    Bu haber henüz yorumlanmamış...

      Bu kategorideki diğer haberler


    ÜNLÜ TARİHÇİ İNALCIK'TAN 7 KRİTİK UYARI

    AKP, YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARINI TAMAMLADI

    KRAL GELDİ DİZİ DİBİNE OTURTTU VE GİTTİ
    »  İŞTE 8 ASKERİN VERDİĞİ İFADE
    »  BU SORUNUN CEVABI VERİLMEDİ: O ASKERLER DTP'LİMİYDİ
    »  PKK'LI YÖNETİCİ HAPİSTE İNTERNET SİTESİ AÇTI
    »  AKP'Lİ BAKAN'IN ÖRTBAS ETTİĞİ SOYGUN
    »  VALİ, KURDUĞU GİZLİ ORDUYU ANLATTI
    »  İNGİLİZ ASKERE FACEBOOK UYARISI
    »  AB RAPORUNDA BAHAİ BOŞLUK
    »  YAZICIOĞLU, DAĞDAKİ VEKİL İÇİN SAVCILARI GÖREVE ÇAĞIRDI
    »  İSRAİL CUMHURBAŞKANI'NA DOKTORA ÜNVANI
    »  TUTUKLANAN 8 ER CEZAEVİ'NDE
    »  DTP'DEN DAĞDAKİ VEKİL HABERLERİNE SERT TEPKİ
    »  83 YAŞINDAKİ BABA BUSH, PARAŞÜTLE ATLADI
    »  BULGARİSTAN TÜRKLERİNDEN PKK'YA SERT YANIT
    »  FLAŞ..FLAŞ.. PKK'YA TESLİM OLAN 8 ASKER TUTUKLANDI
    »  SİMON PERES ANKARA'DA
    »  ''BOYUM KALEŞNİKOF KADARDI''
    »  MİLLETİN VEKİLİNE BAK!
    »  TBMM'NİN SOYKIRIM GAFI
    »  CHP'DEN DENİZ GEZMİŞ ATAĞI
    »  ÇATIŞMA SÜRERKEN AHLAKSIZ TELEFON
    »  ATATÜRK, REKLAM FİLMİNDE!
     
      ÇOK OKUNANLAR
      YAZARLAR

     
    EMİN VAROL
     
    GAZETEC? ACI S?YLER !

     
    Ercan Deva
     
    Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

     
    MURAT ŞAHİN
     
    Matematik Ucuzlugu

     
    Cahit Saraçoğlu
     
    100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
      ÇOK YORUMLANANLAR
      ANKET
    Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
    Evet
    Hayır
    İlgilenmiyorum
     Sonuçları göster   
     
     
    RSS

    Add to Google
    Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.