Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2034
EURO
37,8318
IMKB
9.013,000
ALTIN
2.913,850
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
DIŞİŞLERİ BAKANI GÜL YALAN SÖYLEMİŞ
DIŞİŞLERİ BAKANI GÜL YALAN SÖYLEMİŞ
 
Avrupa Konseyi raportörü Dick Marty, CIA uçaklarının Türkiye'den geçişinin medyadaki haberlerin aksine iki defa ile sınırlı olmadığını söyledi.
 
14.12.2005 - 08:48
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) İnsan Hakları Komisyonu'nun bugün Paris’te gerçekleşen toplantısında 'CIA uçaklarının Avrupa’ya geçekleştirdiği uçuşlar ve Avrupa’da gizli cezaevleri' konusu detaylı şekilde tartışıldı.
 
Avrupa Konseyi raportörü Marty, CIA uçaklarının Türkiye'den geçişi konusunda sayı vermekten kaçınarak, "bu uçuşların sayısı ikiden fazla. Dört ya da onbeş diyemem ama her halükarda Türkiye’yi ilgilendiren uçuşlar vardı" dedi.
 
Marty, “bu sabah Türk meslektaşlarımız bizi bu konuda bilgilendirdi ve memnuniyetle Türk parlamentosunun olayı soruşturacağını öğrendik. İşte, bunlar çalışmalarımızın ilk sonuçlarıdır" dedi.
 
Toplantının ardından  açıklama yapan Dick Marty, 'CIA uçaklarının uçuşları ve gizli cezaevleri konusunda Türkiye’nin bir rolü var mı?' sorusunu, "Türkiye pek çok Avrupa ülkesi gibi bu olgunun içindedir. Uçuşların fazlalığı konusunda detaylara giremem. İkiden fazla ama bu sadece Türkiye’yi ilgilendiren bir konu değil her ülkeyi ilgilendiriyor" şeklinde yanıtladı.
 
Dick Marty, ocak ayı sonunda Avrupa Konseyi’nin bu konuda acil bir oturum yapacağını da sözlerine ekledi.
 
"CIA uçağı Türkiye'ye iki kez indi"
 
CIA uçaklarında işkence iddiaları bütün Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'de de tartışılıyor. Tartışma, İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı'na inen bir uçağın CIA'e bağlı olduğunun ortaya çıkmasıyla alevlenmişti.
 
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, CIA uçaklarının Avrupa ülkelerinin hava sahasını kullandığı iddialarının ardından, 2 aralıkta yaptığı açıklamada Amerikan İstihbarat Örgütü CIA'e ait uçağın Sabiha Gökçen Havaalanı'na iki kez indiğini doğrulamıştı.
 
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, ABD şirketleri adına kayıtlı uçakların diğer tüm uçaklar gibi izinlerini alarak havalanlarını ve hava sahasını kullanabileceklerini söylemişti.
 
Yıldırım, 'Türkiye'ye 30 ekim ve 15 kasım tarihlerinde inen uçağın tescilli olduğu ülke ABD, uçağın sahibi ise Pegasus Tec. şirketidir. Bu uçak, CIA uçağı mıdır biz bilemeyiz' demişti.
 
Bakan Yıldırım'ın bu açıklamasının ardından ise Pegasus Havayolları, 'uçağın sahibi olduğu iddia edilen Pegasus Tec.' ile ilgili olarak, 'bu uçağın Pegasus Havayolları ile uzaktan, yakından hiçbir ilgisi ve bağlantısı yoktur' açıklamasını yapmıştı.
 
İddiaların kaynağı Washington Post
 
Washington Post gazetesi, kasım ayı içinde CIA'in teröre destek verdikleri iddiasıyla yakaladığı kişileri Doğu Avrupa'daki gizli cezaevlerinde sorguladığını duyurmuştu.
 
CIA'in zanlıları uçakla gizli cezaevlerine götürürken, Avrupa ülkelerinin hava sahasını kullandığı haberleri de tepkilere yol açmıştı.
 
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Terry Davis, üye ülkelerden iddiaların araştırılmasını ve sonuçların şubat ayı sonuna kadar açıklamalarını istemişti.

"CIA iddialarının doğruluğu güçleniyor"
 
AKPM Konseyi'nin konuyla ilgili hazırladığı raporda ise, mevcut delillerin gizli cezaevleri olduğu yolundaki iddiaların doğruluğunu güçlendirdiği bildirildi.
 
AKPM'nin konuyu araştırmakla görevlendirdiği İsviçreli Senatör Dick Marty tarafından hazırlanan raporda, ABD'ye ciddi eleştirilerde bulunuldu.
 
CIA'in görünüşte terörist faaliyetlerle bağlantısı olduğu şüphesiyle şahısları Avrupa'da yasal olmayan bir biçimde alıkoyduğu ve bir ülkeden başka bir ülkeye naklettiği belirtilen raporda, bu faaliyetlerin ciddi insan hakları ihlali oluşturduğu bildirildi.
 
AKPM raporunda, hangi Avrupa Konseyi ülkesinin, ABD ile suç ortaklığı içinde bulunduğu konusunda kesin yargıya varmak için ise erken olduğu belirtildi.
 
Romanya ve Polonya'ya inceleme
 
Merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü, Avrupa Konseyi ülkelerinden Romanya ve Polonya'da CIA'nın gizli cezaevi olabileceğini bildirmişti.
 
Marty, raporunda şüpheli CIA uçaklarını tespit edebilmek için uçuş rota kayıtlarıyla Polonya ve Romanya'da CIA'nın kullandığı iddia edilen havaalanlarının uydu fotoğraflarının kendisine verilmesini talep etti.
 
Portekiz Dışişleri Bakanı Diogo Freitas do Amaral ise, CIA'ya ait uçakların zanlıları üçüncü ülkelere taşırken Portekiz havaalanlarını kullandığı iddialarını yalanladı.
 
Freitas do Amaral, meclis komitesinde yaptığı açıklamada, Portekiz'in, basında iddia edilen uçakların inişine ya da ülke üzerinde uçuşlarına izin vermediğini, bunun uluslararası hukukun ve Portekiz yasalarının ihlali olacağını söyledi.
 
Portekiz Dışişleri Bakanı Freitas do Amaral, bu yıl başında iktidara gelen mevcut hükümet döneminde ve öncekilerde bu tip uçakların Portekiz üzerinden geçtiğine dair bir emare olmadığını da kaydetti.
 
CIA uçaklarının Portekiz havaalanlarını kullandığı iddiaları üzerine muhalefet açıklama istemişti.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


KÖYÜN BAŞKANI KÖYDE ÖLMEYİ YASAKLADI

IRAK'TA ŞİMDİ DE KOLA SAVAŞLARI BAŞLADI

ABD IRAK'TA ÖLEN ASKERLERİNE EŞYA MUAMELESİ YAPIYOR
»  BÜYÜKANIT'IN WASİNGTON TEMASLARI
»  GİRİŞİ 40 MİLYON LİRA OLAN KÖPEK FUARI BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
»   NEW JERSEY'DE APARTMAN ÇÖKTÜ!
»  ASYA SALLANDI...
»  BUSH: IRAKTA 30 BİN SİVİL IRAKLI ÖLDÜ
»  PAKİSTAN'DAKİ DEPREM MUCİSESİ
»  RİCE, SURİYE'NİN YAKASINI BIRAKMIYOR
»  PUTİN'DEN ÇEÇENİSTAN'A SÜRPRİZ ZİYARET
»  BEYRUT'TA SURİYE KARŞITI MİLLETVEKİLİ ÖLDÜRÜLDÜ
»  EL KAİDE PETROL BÖLGELERİNİ VURACAK
»  İNGİLİZLER IRAK'IN GELECEĞİNDEN ENDİŞELİ
»  ABD'DE GÖÇMEN'E SET
»  İSRAİLLİLER KUZEY IRAK'DA İRANI VURMAK İÇİN VARMIŞ
»  PAKİSTAN'DA HAVAİ FİŞEK FACİASI, 40 ÖLÜ
»  HAC'DA ŞEYTAN TAŞLAMA'YA LADİN MODELİ
»  İNGİLTERE'DE PETROL DEPOSUNDA PATLAMA
»  FRANSA'DA 3 MAHKUM HELİKOPTERLE CEZAEVİNDEN KAÇTI
»  NOBEL ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
»  YANLIŞ TUŞA BASMANIN FATURASI AĞIR OLDU
»  HAMAS TAN İSRAİL'E GÖZDAĞI
»  ABD IRAK'TAN 20 BİN ASKER ÇEKİYOR
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.