Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Aralık ayında doğal gaz fiyatlarına zam yapılıp yapılmayacağına ilişkin olarak,
"Bu konuda net bir şey söyleyemiyorum, çünkü ay daha bitmedi" dedi.
Norveç Kraliyet Büyükelçiliği ve Innovation Norway tarafından düzenlenen, "Norveç-Türk Hidroenerji Forumu"na katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, toplantı çıkışında basın mensuplarının soruları yanıtladı.
Gazetecilerin Aralık ayında doğal gaz fiyatlarına zam yapılıp
yapılmayacağına ilişkin soruları üzerine Güler, bu konuda net bir şey söyleyemeyeceğini, çünkü yetkili kuruluş ile henüz görüşmediğini ve Kasım ayının da henüz bitmediğini söyledi. Güler, "Artırımın olmaması için dolar kurunun oynamaması lazım, bazen bu bir günde bile değişebiliyor. Bu nedenle ay bitmeden herhangi bir şey söylemem doğru olmaz" dedi.
CEYHAN-KIZILDENİZ BORU HATTI
Ceyhan-Kızıldeniz Boru Hattı Projesiyle ilgili sorular üzerine Güler, konuyla ilgili yoğun bir çalışma halinde olduklarını söyledi.
Söz konusu boru hattı projesi gerçekleştiği zaman Hindistan’ın önemli bir avantaj sağlamış olacağını belirten Güler, ülkeye normal şartlar altında 39 günde giden petrolün, proje tamamlandığını 16 günde gideceğini, ayrıca Ceyhan’a
ulaşacak Irak petrolü, Hazar petrolü ve Orta Asya petrolü ile yepyepi bir karışım yapılmış olacağını söyledi.
Gemiyle Samsun’a gelecek petrolün Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı ile Ceyhan’a taşınmış olacağını, böylece Türk boğazlarının da rahatlatılacağını ifade eden Güler, şöyle konuştu:
"Ceyhan’a gelen petrol yapılacak boru hattı ile İsrail’e gelecek.
İsrail’de zaten var olan bir boru hattı ile de Kızıldeniz’e gelecek. Oradan da tankerlere yüklenip Hindistan’a, Malezya’ya, Japonya’ya ve Çin’e gidecek. Yani bu hat yeni ve çok önemli bir yol olacak. Dolayısıyla petrol Cebeli Tarık ve Afrika’yı dolaşarak gitmeyecek. Güler, söz konusu proje ile yapılacak boru hattında sadece petrol değil, aynı zamanda doğal gaz, su, elektrik ve fiber optik kablo da olacağını, yani boru hattı ile 5 ayrı ürünün taşınabileceğini vurguladı.
Konuyla ilgili sorular üzerine projede Rusya’nın da yer almasını
istediklerini ve bunu değişik vesilelerle ifade ettiklerini kaydeden Güler,
"Böyle bir projede Rusya’nın olması projeye ayrı bir zenginlik katar" dedi. Maliyeti 5-6 milyar dolar olarak tahmin edilen Ceyhan-Kızıldeniz Boru Hattı projesini bir "barış" projesi olarak gördüklerini vurgulayan Güler, proje çerçevesinde taşınacak suyun Ürdün ve Filistin’e de gitmesinin söz konusu
olacağının, bunun da bölgede su ile ilgili sorunların aşılmasına büyük katkı sağlayacağını söyledi.
NÜKLEER SANTRAL İHALESİ
Nükleer santral ihalesinin hangi aşamada olduğunun sorulması üzerine Güler, konuyla ilgili teklif sahibi girişim grubuna TAEK tarafından ilave sorular sorulduğunu ve sorulara yanıtların yeni alındığını belirterek, "Sorulara verilen yanıtlar TAEK tarafından değerlendiriyor. Yanıtlar müspet bulunursa 3. zarfı açacağız. Yani ihale süreci devam ediyor, ama bu yıl sonuçlanacak" dedi.