Yeni virüs üzerinde şimdiye dek yürütülen araştırmaları inceleyen bilim adamları, ciğerlerin derinlerine etki eden virüsün ölümcül olabilecek zatürreye yol açma riskinin diğer sezonluk grip virüslerinden çok daha fazla olduğunu ortaya koydu. Hazırlanan rapora göre H1N1 virüsü, daha çok ileri yaştaki insanları vuran diğer sezonluk virüslerin aksine genç ve çocukları hedef alıyor. Hastaların durumu belirtiler ortaya çıktıktan 3-5 gün sonra iyice kötüleşiyor ve ölüm çok daha hızlı geliyor. DSÖ görüşmesinden çarpıcı noktalar şöyleydi:
* DSÖ, dünyanın hiçbir yerinde yeterli testler yürütülemediği için ölü ve hasta sayısı kayıtlarını tutmayı bıraktı. Resmi rakamlara göreyse 4 bin 700’ün üzerinde insan grip yüzünden hayatını kaybetti.
* Genellikle sezonluk gripleri kolayca atlatan 5-17 yaş arası çocukların domuz gribinden en fazla etkilenen yaş gruplarından biri olduğunu açıklandı. Yalnızca ABD’de bu yaşlar arasında 86 çocuk hayatını kaybetti.
* Hastalığın kötüleşmesinin ardından hastaları 24 saat solunum desteği verilmesi gerekebiliyor. Ancak DSÖ uzmanlarına göre birçok durumda bu bile yeterli olmuyor birçok ülkedeki hastanelerde yeteri kadar solunum cihazı bulunmuyor.
* Uzmanlar, obezitenin de domuz gribinde büyük bir dezavantaja yol açtığına dikkat çekti. Buna göre obezite hastası olan kişiler daha yüksek bir domuz gribinden ölüm riski taşıyor.
* Sezonluk gribin aksine domuz gribi akciğerlerin derinlerine ulaşıyor ve zatürre, akciğerde hasar ve bazı durumlarda ölüme yol açabiliyor. Domuz gribi vakalarının yüzde 30’u grip virüsünün yanı sıra başka bakteriyel enfeksiyonlara da yakalandı.
* Doktorlar, güney yarımkürede hastanelerin acil bölümlerinin domuz gribi vakalarına yetersiz kaldığına dikkat çekerek kuzey yarımküredeki ülkeleri bu konuda önlem almak için uyardı.
Amerika’da 7, İngiltere’de 13 milyon kişi aşılanacak
Dünyada domuz gribi paniği sürerken, birçok ülke de aşılama kampanyalarına start vermeye hazırlanıyor. ABD, büyük ilaç firmaları tarafından geliştirilen ve Ulusal İlaç ve Gıda Dairesi’nden de onay alan 5 farklı aşıyla geçen hafta başlattığı ulusal aşı kampanyası çerçevesinde yılın sonuna kadar en az 6-7 milyon kişiyi aşılamayı ve toplamda 65 milyon doz aşı dağıtmayı planlıyor. Aşılama işlemleri sırasında en ilgi çeken aşı türü ise genellikle çocuklara uygulanan ve Amerikan ilaç firması MedImmune tarafından geliştirilen burun spreyi şeklindeki FluMist aşısı oldu. Diğer yandan İngiltere Sağlık Bakanlığı gelecek hafta başlatılacak olan domuz gribine karşı aşılama programında ülke genelinde 13 milyon kişinin aşılanmasının hedeflendiğini açıkladı. Aşı için önceliğe sahip gruplar yüksek domuz gribi riski taşıyan hastalar ve hastanelerde görev alan sağlık görevlileri olacak.