Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1764
EURO
38,3013
IMKB
9.661,000
ALTIN
2.901,900
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
DTP'DEN 301 TEKLİFİNE VETO
DTP DEN 301 TEKLİFİNE VETO
 
Maddenin tümüyle kaldırılmasını isteyen Ahmet Türk, hükümeti AB’yi kandırmakla suçladı.
 
15.4.2008 - 18:05
DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, yarın AB Uyum Komisyonu’nda Cuma günü de Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşülecek olan TCK’nın 301 ve 305’nci maddelerinde değişiklik öngören kanun teklifine destek vermeyeceklerini açıkladı. Meclis gündemindeki kanun teklifinin neresinden tutulursa tutulsun geçmişteki 301 ruhunu koruduğunu ifade eden Türk, “bu madde sabıkalıdır, sevgili Hrant Dink’in katilidir” dedi. 301’nci maddenin tümüyle kaldırılmasını istediklerini kaydeden Türk, hükümeti AB’yi kandırmakla suçladı.

DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, yarın AB Uyum Komisyonu’nda Cuma günü de Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşülecek olan TCK’nın 301 ve 305’nci maddelerinde değişiklik öngören kanun teklifine destek vermeyeceklerini bildirdi. Meclis gündemindeki kanun teklifinin neresinden tutulursa tutulsun geçmişteki 301 ruhunu koruduğunu ifade eden Türk, “bu madde sabıkalıdır, sevgili Hrant Dink’in katilidir” dedi. Türk 301’nci maddenin tümüyle kaldırılmasını istediklerini kaydetti.

DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, partisinin Meclis grup toplantısında son gelişmeleri değerlendirdi. Türkiye’nin hassas bir o kadar da siyasi risklerle dolu bir süreçten geçtiğini ifade eden Türk, birbiri ardına yaşanan gelişmeler nedeniyle siyasi belirsizliğin her geçen gün arttığını söyledi. Türk, “istikrarın sağlanamadığı, sivil siyasetin sık sık müdahalelerle karşılaştığı, baskıcı otoriter mekanizmaların etkinliğini artırdığı bir ortamda elbette öngörülebilir bir siyasal gelecekten söz etmek mümkün değil. Şu an yaşanan durum bir ara süreçtir. Türkiye bu ara süreçte yörüngesini arıyor. Rotasını bulmaya çalışıyor. Rota demokrasiden yana mı dümen kıracak? Yoksa, ülkeyi karanlığa sürükleyecek siyasal bir kaosa doğru mu yol alacak? Bu çok önemli. Türkiye’nin tercihi hangisi olacaktır? İçe mi kapanacak? Yoksa Avrupa Birliği’yle, çağdaş dünyayla mı bütünleşecek? Birileri Türkiye’nin önünü kesmek, kaosa sürüklemek isteyecektir. Geçmişte olduğu gibi bu güçler bu gün de ne yazık ki devrededir“ diye konuştu.

“SİYASETÇİLERİN TEMEL GÖREVİ DEMOKRASİ MÜCADELESİ”
Toplumun tercihinin demokrasi, özgürlük, adalet ve güven olduğunu söyleyen Türk, siyasetçiye düşen görevin de halkın tercihleri doğrultusunda bir duruş sergilemek ve demokrasi mücadelesini halkla birlikte vermek olduğunu kaydetti. Konuşmasında Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu tabloyu anlatan Ahmet Türk Akdeniz Üniversitesi’nde yaşanan olaylara da değinerek “Akdeniz üniversitesindeki provokasyonun amacı neydi? Kim hangi mesajı vermek istedi? Mesaj gayet açık. Peki bunlar kaynağını nereden alıyor? Nereden besleniyor? Bu tetikçileri ortalığa salan kim. En basitinden 301’i koruyan, kollayan, savunan kim?” diye sordu.

“İTALYAN GELİN DEĞİL BARIŞ KATLEDİLDİ”
İtalyan barış gelini Bacca’nın öldürülmesini de değerlendiren Türk, barış için dünyanın bir ucundan öteki ucuna yürüyüş başlatan bir insanın vahşice saldırıya uğradığını ve öldürüldüğünü kaydetti. Türk, “vurulan sadece İtalyan gelin mi? Hayır, aynı zamanda onun temsil ettiği barış da vuruluyor. İtalyan gelini katledenlerle Newrozlar’da barış isteyen anaların tepesine tekne indirenler aynı zihniyetten beslenmiyor mu? Dikkat edilirse dili, dini, kimliği ve cinsiyeti ne olursa olsun buradaki ortak hedef barıştır. Barışa kurşun sıkılıyor? Barışa saldırı düzenleniyor” diye konuştu.

Türkiye’ye kaybettiren ve Türkiye’yi çağdaş-evrensel değerlerle buluşan bir ülke olmaktan alıkoyan zihniyetin bu zihniyet olduğunu söyleyen Türk, “halen çözümü darbelerde görmek işte bu zihniyetin bir ürünüdür. Bunların özlemi, Türkiye’nin demokratikleşmesi, özgürleşmesi değil, faşizan bir ülkeye dönüşmesidir” dedi.

“DEMOKRASİSİZ VE KÜRTSÜZ CUMHURİYET İSTENİYOR”
Halksız, demokrasisiz ve Kürtsüz bir cumhuriyet istendiğini öne süren Ahmet Türk, Türkiye’nin içinde bulunduğu kaosun nedeninin ise yapısal sorunlar olduğunu söyledi. Mevcut Türkiye tablosunun siyasal sorumlusunun AKP olduğunu savunan Türk, şöyle konuştu:
“AKP bu tablonun merkezindedir. Sayın Başbakan hiç çıkıp da kendisini mağdur konumuna sokmaya çalışmasın. Sayın Başbakan bu ürün sizindir, bir başkasının değil. Mağdur olan siz değil, demokrasidir, halklarımızın ortak geleceğidir. Türkiye bugün AKP mağdurudur. Türkler, Kürtler, Aleviler, bu ülkede yaşayan bütün farklı kültürler bugün AKP mağdurudur. İşçiler, emekçiler, çiftçiler AKP mağdurudur. Kadınlar, çocuklar, gençler AKP mağdurudur. Sivil siyaset AKP mağdurudur“
AKP’nin hakkında açılan kapatma davasından kurtulmaya çalıştığını ve olup bitenlerden ders çıkarmadığını kaydeden Türk, “bir musibet bin nasihatten iyidir’ derler ama AKP ne musibetlerden ne de nasihatlerden ders çıkarabilmiş değil. Bir yolunu bulur da bu davalardan kurtulabilir miyiz diye, orayla burayla uzlaşma arıyor. Biz de diyoruz ki, sorun kapatma davalarından kurtulmak değil, buna yol açan mekanizmadan, sistemden, zihniyetten kurtulabilmektir. Kapatma davalarını kazanmak için uğraşacağınıza gelin demokrasi davasını kazanmaya çalışalım“ dedi.

“TÜRKİYE MİLLİYETÇİ ŞOVEN ÇİZGİYLE SİYASAL İSLAM TERCİHİNE ZORLANIYOR”
Türkiye’yi içinde bulunduğu krizden çıkaracak olan tek yolun demokratik cumhuriyet olduğunu söyleyen Ahmet Türk, toplumun bu süreçte ulusal-milliyetçi-şoven çizgiyle siyasal İslam çizgisi arasında tercihe zorlandığını öne sürdü. Türk “biz demokratik cumhuriyet diyoruz. Bu toplumun çizgilere ihtiyacı yok, demokrasiye ihtiyacı var” dedi.

“AKP, AB SÜRECİNİ DE YÖNETEMİYOR”
Sivil bir anayasanın demokratikleşme için ilk adım olacağını belirten Türk, konuşmasında AB sürecini ve AB Komisyonu Başkanı Barroso’nun Türkiye ziyaretini de değerlendirdi. AKP hükümetinin AB reformları konusunda son dönemlerde atalet içine girdiğini savunan Türk, AKP’yi AB sürecini iyi yönetememekle de suçladı. Türk AKP’ye “Demokratikleşme ve hukukun üstünlüğü, bu ülkeye ekmek-su gibi lazımdır. Böyle bir değişim dönüşüm sürecine bir kere başlarsanız, yarıda kesemezsiniz! Kestiğiniz zaman, kriz olur. Kestiğiniz zaman, kaos olur. Şu anda Türkiye’de yaşanan krizin bir nedeni de hükümetin siyasal basiretsizliğidir. Reformların durması ile birlikte, eski düzen yeniden güçlenmeye başladı ve değişim-dönüşüm sürecine müdahale etti“ diye seslendi.

AKP’nin AB ile ilişkileri yabancı düşmanlığı ve İslamofobiya üzerine oturttuğunu kaydeden Türk, “Maalesef, şu anda hükümetin desteği ve CHP’nin olağanüstü gayreti ile Avrupa Birliği projesi milliyetçi-şoven sularda yüzüyor” dedi.

“REFORMLARA BİR AN ÖNCE BAŞLANMALI”
Türk, geç kalınmış olsa da AB reformlarına bir an önce başlanması gerektiğini ifade ederek, “gönül isterdi ki, Avrupa Birliği reformları, hükümetin aklına kendini kurtarmak için eli-ayağı tutuştuğunda değil, ülkesinin tam demokratikleşmesine ve hukukun üstünlüğüne olan inancından dolayı gelseydi” diye konuştu. AKP’nin milyonlarca vatandaşın kimliği, kültürü ve ana dili üzerinde devlet baskısı, milyonlarca vatandaşın dini inancı ve ibadethanesi üzerindeki devlet baskısı ve milyonlarca vatandaşı temsil eden bir partinin milletvekilleri hakkında fezleke düzenlenmesi karşısında “müstehaktır, beklesin” anlayışında olduğunu savunan Türk şunları söyledi:
“İşte zihniyeti böyle çarpık olan bir hükümet ile karşı karşıyayız. Sıra kendine gelince de, mağdur edebiyatı yapmada, demokrat kesilmede üstüne yok! Demokrat olmanın bazı gerekleri vardır. Bu ülkede demokrat olmanın asgari özellikleri, yıllardır geçirdiğimiz darbe ve müdahale deneyimleri sayesinde artık çok açıktır. Herkese bir daha hatırlatmayı isterim. Nedir bu özellikler: Statükocu ve İttihatçı zihniyetin darbe ve müdahale girişimlerine prim vermeyeceksin, karşısında duracaksın. Kürt sorununu, kültürel-kimliksel çoğulculuk, kapsayıcı vatandaşlık ve tam demokratikleşme ile çözülmesi için siyaset üreteceksin, siyasi irade olacaksın. Gerçek anlamda bir laikliği, bütün inançlara özgürlük ve özel alanın bir konusu olarak ele alacaksın, dini siyasi çıkarlarına alet etmeyeceksin.”
“301 DİNK’İN KATİLİDİR, TÜMDEN KALDIRILMALI”
Türk, grup toplantısında Meclis gündeminde bulunan 301’le ilgili kanun teklifini de değerlendirdi. Teklifin neresinden tutulursa tutulsun geçmişteki 301 ruhunu koruduğunu ifade eden Türk, “deniyor ki, soruşturma izni cumhurbaşkanında mı olsun, Adalet Bakanında mı? Önemli olan; bu soruşturmaları ortadan kaldırmak, aydınlarımızı, yazarlarımızı bu soruşturmalardan kurtarmak değil midir? Geçenlerde bir gazeteci soruyor ‘Efendim, mahkemelerde Kürtçe tercüman bulundurulacakmış nasıl değerlendiriyorsunuz?” diye. Ben de “Önemli olan Kürtleri bu mahkemelerden, davalardan kurtarmaktır” dedim. Yani sen Kürt’ü yargılamaya devam edeceksin, ama bunu bu kez kendi diliyle yapacaksın. Şimdi bu çözüm mü? 301’deki durum da buna benziyor. Kim soruşturma izni verecek? Bunun formülü aranıyor“ dedi. 301’in sabıkalı olduğunu ve Hrant Dink’in katili olduğunu belirten Türk, bu maddenin değiştirilmesini değil tümüyle kaldırılmasını istediklerini bildirdi. TCK’da 301 benzeri maddeler olduğunu, bunların da kaldırılması gerektiğini ifade eden Türk, teklife destek vermeyeceklerini söyledi.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


VATANDAŞ, PİRİNÇ ALMAK İÇİN KUYRUĞA GİRDİ

ROJ TV DAVASINDA KARAR AÇIKLANDI

İSTANBUL'LU AKARYAKITA DAHA FAZLA ÖDEYECEK
»  BAYKAL:"KENNEDY'İDE BEN ÖLDÜRDÜM"
»  "PARTİMİN KAPATILACAĞINA İNANMIYORUM"
»  "301, MECLİSİN BİLECEĞİ BİR İŞ"
»  BAYKAL:" EKONOMİ CAN ÇEKİŞİYOR"
»  ALTINTOP'LARI ÇARPAN KADIN
»  DTP'Lİ 53 BAŞKANA HAPİS CEZASI
»  DTP'DEN 301 TEKLİFİNE DESTEK YOK
»  "ERGENEKON'UN SONU ŞEMDİNLİ GİBİ OLUR"
»  "YENİ PARTİ KURMAYACAĞIZ, REFERANDUM PLANIMIZ DA YOK"
»  MHP'NİN 301 AFİŞLERİ AKP'Lİ BELEDİYELERE TAKILDI
»  BAHÇELİ'DEN 301 RESTİ
»  UGANDA'DA KİLİTLİ OKUL FACİASI, 21 KİŞİ ÖLDÜ
»  "VURGUNCULAR, MUTFAĞI YANGIN YERİNE ÇEVİRDİ"
»  DEMİREL'E, 'MORRİSON SÜLEYMAN' PROTESTOSU
»  İŞSİZLİK, OCAK 2008'DE 11.3 OLDU
»  30 BİN DONÖR'ÜN HAYATI KOPYALANDI
»  GALATASARAY'A FAK-FUK-FON'DAN PARA ÖDENMİŞ
»  KILIÇDAROĞLU'NA BÇG FİŞLEMESİ!
»  "MHP'NİN UYAN TÜRKİYE ATAĞI"
»  GÜLEN İÇİN YARGITAY'DAN 24 KANIT
»  GÜLEN'E DOKUNAN YANMAYA DEVAM EDİYOR
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.