İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde, aynı zamanda avukat olan Aysel Tuğluk ile diğer avukatlar İrfan Dündar, Doğan Erbaş ve Baran Doğan'ın da sanık olarak yer aldığı 3 dava görüldü. Tuğluk'un katılmadığı duruşmalarda, Erbaş, Doğan ve Dündar hazır bulundu.Duruşmada söz alan Dündar, Erbaş ve Doğan, suçlamaları kabul etmedi.
Tuğluk'un avukatı Özcan Kılıç ise müvekkilinin milletvekili seçildiğini hatırlatarak, yasama dokunulmazlığını düzenleyen Anayasa'nın 83. maddesi dikkate alınarak, yargılamanın durdurulmasına karar verilmesini istedi.Mahkeme heyeti ise dosya kapsamını dikkate alarak Anayasa'nın “temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılamaması”nı düzenleyen 14. maddesi ile 83. maddesinin 2. bendi gereğince avukat Kılıç'ın talebini reddederek, Tuğluk yönünden yargılamanın devamına hükmetti.
Duruşma, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için ertelendi. Tuğluk hakkında başka bir davanın görüldüğü İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi de aynı gerekçelerle yargılamanın devamına karar vermişti.
İDDİANAMELER
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamelerde, Aysel Tuğluk ile diğer sanıklar Doğan Erbaş, Baran Doğan, İrfan Dündar, Mahmut Vefa, Mustafa Rollas, Sinan Tanrıkulu ve Mehmet Kaya'nın “terör örgütü PKK'nın propagandasını yaptıkları” iddia ediliyor.
İddianamelerde, Yeniden Özgür Gündem, Özgür Politika, Akşam ve Tercüman gazetelerinde yayınlanan “Türkiye özür dilesin”, “İmralı'dan özür zırvası”, “Apo sürgün istiyor”, “Hükümete mektup”, “Kürt korkusu aşılmalı” şeklindeki haberler nedeniyle sanıkların “terör örgütünün propagandasını yapmak” suçundan toplam 3 ile 15'er yıl arasında hapisle cezalandırılmaları isteniyor.